Επικό σκάνδαλο στο σκάκι: “Δεν κάνω πίσω” λέει ο Αμερικανός που νίκησε τον παγκόσμιο πρωταθλητή, αλλά κατηγορείται για κλέψιμο κατά συρροή [videos]

FILE PHOTO: Η παρτίδα που συγκλόνισε το σκάκι με τον παγκόσμιο πρωταθλητή Μάγκνους Κάρλσεν [Α] απέναντι στον ανερχόμενο Αμερικανό GM, Χανς Νίμαν. Screenshot via YouTube@CHESS – ThanhCong Online/




Ο 19χρονος Αμερικανός Grand Master του σκακιού, Χανς Νίμαν, ο οποίος βρέθηκε στο επίκεντρο ενός επικού και άνευ προηγουμένου σκανδάλου στα ανώτατα κλιμάκια του πνευματικού αθλήματος, έσπασε την σιωπή του και απαντά στις κατηγορίες ότι κερδίζει κλέβοντας, “δεν θα κάνω πίσω”.

Ο νεοφερμένος στην σκακιστική ελίτ Νίμαν, ρωτήθηκε χθες για το σκάνδαλο που ξέσπασε μετά την νίκη του σε αγώνα με τον παγκόσμιο πρωταθλητή και ίσως τον καλύτερο σκακιστής όλων των εποχών, τον 31χρονο Μάγκνους Κάρλσεν.

Η νίκη εκείνη τον περασμένο μήνα προκάλεσε σοκ στο παγκόσμιο σκάκι και συγκλόνισε τους θαυμαστές του αθλήματος που χάνει την ομορφιά του – όπως λένε οι σκακιστές – αν κάποιος σκεφτεί να κλέψει.

Στη συνέχεια, ο Κάρλσεν κατηγόρησε τον Νίμαν ότι τον έκλεψε, με μια δραματική κίνηση: εγκατέλειψε παρτίδα εναντίον του Αμερικανού μετά απ’ την πρώτη του κίνηση.

Η χθεσινή ερώτηση προς τον Νίμαν ήταν πολύ επίκαιρη καθώς την ίδια μέρα είχε δει το φως της δημοσιότητας ενδελεχής έρευνα του έγκυρου chess.com η οποία ανέφερε πως ο Αμερικανός GM πιθανόν είχε κλέψει τουλάχιστον 100 φορές σε διαδικτυακές παρτίδες….

Όμως, ο Νίμαν απαντώντας στην ερώτηση δεν φάνηκε να παραδέχεται οτιδήποτε, αντιθέτως υποστήριξε ότι “αυτή η παρτίδα [με τον Κάρλσεν] είναι ένα μήνυμα προς όλους. Μιλούσε καθώς μετείχε στο αμερικανικό πρωτάθλημα σκακιού στο Σεντ Λιούις:

«Όλο αυτό ξεκίνησε με το να λέω «το σκάκι μιλάει από μόνο του» και νομίζω ότι αυτή η παρτίδα μίλησε από μόνη της και έδειξε τί σκακιστής  είμαι.

«Έδειξε επίσης ότι δεν πρόκειται να κάνω πίσω και θα παίξω το καλύτερο μου σκάκι εδώ ανεξάρτητα από την πίεση».

Ο Νίμαν αποχωρεί…

Στη συνέχεια, ύστερα από λιγότερα από 60 δευτερόλεπτα, ο19χρονος  αποχώρησε από τη συνέντευξη , προσθέτοντας: «Μπορείτε να έχετε τη δική σας ερμηνεία, αλλά σας ευχαριστώ, αυτό είναι».

Και όταν ο δημοσιογράφος προσπάθησε να του κάνει περισσότερες ερωτήσεις για την παρτίδα με τον Κάρλσεν, είπε: «Αυτό μπορώ να πω, γιατί ήταν τόσο όμορφη παρτίδα που δεν χρειάζεται καν να την περιγράψω».

Το Chess.com, το οποίο απέβαλε τον Niemann, είναι η πιο δημοφιλής πλατφόρμα σκακιού στον κόσμο και χρησιμοποίησε εργαλεία ανίχνευσης και ανάλυσης των κινήσεων ενός παίκτη έναντι εκείνων που συνιστούσαν οι υπολογιστές για να συντάξει την αναφορά του.

Η έρευνα δεν βρήκε στοιχεία εξαπάτησης στο παιχνίδι του Νίμαν με τον Κάρλσεν πάνω στη σκακιέρα ή σε άλλα πρόσωπο με πρόσωπο παιχνίδια. Ωστόσο, κατέληξε σε εκτεταμένη εξαπάτηση σε παρτίδες στο διαδίκτυο.

Η πλατφόρμα ανέφερε πως θέλει να «καταστήσει σαφές» ότι η «συντριπτική πλειοψηφία» των παρτίδων δεν περιλαμβάνει «καμία εξαπάτηση», δηλώνοντας ταυτόχρονα: «υπολογίζουμε ότι λιγότερο από το 0,14% των παικτών στο Chess.com έχει κλέψει».

Η Διεθνής Ομοσπονδία Σκακιού, το διοικητικό όργανο του αθλήματος, δήλωσε ότι θα συγκροτήσει τριμελή επιτροπή  για να εξετάσει τις κατηγορίες για εξαπάτηση [κλέψιμο].

 

 

 

 

Με πληροφορίες από Sky News/BBC

 

Σκάνδαλο στο σκάκι: Σφίγγει ο κλοιός για τον πορθητή του Κάρλσεν* Εκλεβε συστηματικά σε πάνω από 100 παρτίδες

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: