Τέλος δράματος στην ελίτ του σκακιού: Τα βρήκαν ο «βασιλιάς» Κάρλσεν και το «παιδί θαύμα» Νίμαν * Ούτε κλέψιμο, ούτε μικροτσίπ, ούτε πρωκτικά σφαιρίδια… [videos]

FILE PHOTO: Η παρτίδα που συγκλόνισε το σκάκι με τον παγκόσμιο πρωταθλητή Μάγκνους Κάρλσεν [Α] απέναντι στον ανερχόμενο Αμερικανό GM, Χανς Νίμαν. Screenshot via YouTube@CHESS – ThanhCong Online/




Επιτέλους, μετά από έναν χρόνο περίπου, η ελίτ του παγκόσμιου σκακιού μπορεί να ηρεμήσει: Διευθετήθηκε με αμοιβαία συμφωνία η μεγαλύτερη βεντέτα εκτός σκακιέρας που, ωστόσο, ενέπλεξε των Παγκόσμιο πρωταθλητή, Μάγκνους Κάρλσεν κι έναν 20χρονο Αμερικανό, αναφερόμενον πλέον ως “ιδιοφυϊα” ή “παιδί θαύμα”, τον Χανς Νίμαν.

Οι δυο τους είχαν παίξει μια παρτίδα σκάκι τον περασμένο Σεπτέμβριο. Η πατρίδα αυτή έμελλε να είναι η αφορμή για το μεγαλύτερο σκάνδαλο στα ανώτατα κλιμάκια του σκακιού, κι ένα ανάγνωσμα στον διεθνή τύπο που φιλοξενούσε απίστευτες και αδιανόητες λεπτομέρειες για το πώς ο “αρχάριος”… Αμερικανός έφηβος κατάφερε να κλέψει τον αδιαμφισβήτητο βασιλιά Κάρλσεν.

Το σοκ στους κύκλους του πνευματικού αθλήματος ήταν τρομερό, καθώς ξέφευγε από τα συνήθη επίπεδα πολιτισμού και ευγενούς άμυλας που χαρακτηρίζουν το σκάκι. Η διαμάχη λύθηκε με διμερή συμφωνία, αλλά αξίζει να μάθει κανείς το πώς.

Η πατρίδα του σοκ

Η κόντρα ήρθε όταν ο Νίμαν , ένας αυτοδίδακτος παίκτης γεννημένος στο Σαν Φρανσίσκο που παίζει σκάκι από τα οκτώ του χρόνια, κέρδισε τον Κάρλσεν κι ο παγκόσμιος πρωταθλητής  αποχώρησε από το τουρνουά και αργότερα ισχυρίστηκε ότι ο Νίμαν τον είχε κλέψει.

Ο Νίμαν το αρνήθηκε.

«Κάντε όποιο δίκαιο έλεγχο θέλετε, δεν με νοιάζει γιατί ξέρω ότι είμαι καθαρός», είπε ο Νίμαν  σε μια συνέντευξη μετά τη νίκη του.

Ο Αμερικανός παίκτης  μήνυσε στη συνέχεια τον Νορβηγό Κάρλσεν, τον κορυφαίο σήμερα σκακιστή στον κόσμο, και έναν άλλον υψηλής παγκόσμιας κατάταξης  Grand Master σκακιού , τον Χικάρου Νακαμούρα, για συκοφαντική δυσφήμιση.

Ζητούσε το συγκλονιστικό ποσό 100 εκατομμυρίων δολαρίων στη μήνυση, η οποία κατατέθηκε σε ομοσπονδιακό δικαστήριο στο Μιζούρι. Στη μήνυση αναφερόταν ότι ο Νακαμούρα και ο Κάρλσεν είχαν καταστρέψει την καριέρα του με τους ισχυρισμούς τους ότι είχε εξαπατήσει σε αγώνες κατάταξης.

Μεταξύ άλλων, όταν ξέσπασε το σκάνδαλο, ο Νίμαν είχε δηλώσει πως  θα χαιρόταν να παίξει μια παρτίδα σκάκι γυμνός: «Θέλουν να γδυθώ τελείως; Θα το κάνω. Δεν με νοιάζει γιατί ξέρω ότι είμαι καθαρός και είμαι πρόθυμος να υποβάλω τον εαυτό μου σε αυτό που χρειάζεται για να παίξω ».

Μια εβδομάδα αργότερα, ο Κάρλσεν αρνήθηκε να παίξει εναντίον του Νίμαν σε έναν διαδικτυακό αγώνα, αντ’ αυτού επέλεξε να παραιτηθεί κάνοντας μία και μοναδική κίνηση στη σκακιέρα.

Ο Νίμαν αντέδρασε στη μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση, η οποία απορρίφθηκε τον Ιούνιο από ομοσπονδιακό δικαστή των ΗΠΑ, ισχυριζόμενος ότι ο Κάρλσεν πλήρωσε έναν άλλο γκρανμάστερ 300 ευρώ για να φωνάξει δημοσίως «Κλέψεις Χανς» κατά τη διάρκεια του τουρνουά.

Φανταστικές υποθέσεις με δονούμενα πρωκτικά σφαιρίδια…

Το σκάνδαλο συγκλόνισε τον κόσμο του σκακιού και οι φήμες εξαπλώθηκαν γρήγορα, με πολλούς να κάνουν εικασίες για το πώς ακριβώς θα μπορούσε να απάτησε ο Νίμαν στον διάσημο αγώνα.

  • Οι θεωρίας περιελάμβαναν χρήση μικροσκοπικών  μικροφώνων, τεχνητή νοημοσύνη κι οτιδήποτε άλλο ευφάνταστο. Ωστόσο, η κύρια θεωρία ήταν ότι ο Νίμαν πιθανόν  να είχε ένα ασύρματα δονούμενο σετ πρωκτικών σφαιριδίων που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την επικοινωνία με σκακιστές που παρακολουθούσαν εξ αποστάσεως τον αγώνα σε ζωντανή ροή. 

Οι λάτρεις του σκακιού πίστευαν ότι ο Νίμαν θα μπορούσε να είχε χρησιμοποιήσει αυτή την τεχνολογία για να κάνει άλλους έμπειρους παίκτες να βρουν στρατηγικές επί τόπου για να τον αντιμετωπίσουν.

Λάτρεις του σκακιού υποθέτουν ότι σύστημα anti cheating που παρακολουθούσε την παρτίδα, σήμανε συναγερμό όταν εντόπισε αποστολή κωδικοποιημένου μηνύματος στον Νίμαν  – με λίγα λόγια είχε δοθεί η τέλεια κίνηση από πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης… Το μήνυμα  ώθησε τις πρωκτικές χάντρες να δονούνται σε συγκεκριμένες συχνότητες, έτσι ώστε οι σωστές κινήσεις να μεταφερθούν στον Νίμαν….

Η εξαπάτηση σε μια παρτίδα σκακιού – παρότι η τεχνολογία “οργιάζει” και μπορεί να παρέμβει στις … κλασσικές παρτίδες- δεν θεωρείται εύκολη υπόθεση σήμερα,  ειδικά με τους εκπληκτικά εκτεταμένους ελέγχους ασφαλείας που τίθενται σε ισχύ και στην διάρκεια των οποίων στο συγκεκριμένο τουρνουά είχαν ως αποτέλεσμα η τσίχλα που μάσαγε ο Νίμαν να εξεταστεί σχολαστσικά από τους άνδρες ασφάλειας πριν την εναρκτήρια παρτίδα.

  • Αν και δεν υπήρχαν στοιχεία για την περίεργη θεωρία, ο Νίμαν υποβλήθηκε σε σάρωση σώματος λίγο πριν από την είσοδο σε ένα τουρνουά λίγες μόλις εβδομάδες αργότερα.

Οι δημοσιογράφοι εκείνη την ώρα ακούγονταν να γελούν καθώς ο Νίμαν γύρισε για να τον ψάξει ένας φρουρός ασφαλείας.

Λίγο μετά τον καβγά του 2022, το Chess.com η μεγαλύτερη πλατφόρμα σκακιού στον κόσμο απέκλεισε τον Νίμαν και αργότερα δημοσίευσε ένα έκθεση που έλεγε ότι πιθανότατα είχε κλέψει περισσότερες από 100 φορές σε διαδικτυακά παιχνίδια.

Το Chess.com λέει τώρα ότι η διένεξη έχει διευθετηθεί, ο λογαριασμός του Νίμαν  έχει αποκατασταθεί και ο Κάρλσεν δέχεται ότι δεν υπήρξε εξαπάτηση.

Ο Νίμαν, εν τω μεταξύ, είχε παραδεχθεί ότι είχε κλέψει δύο φορές σε διαδικτυακούς αγώνες στο Chess.com σε ηλικία 12 και 16 ετών, αλλά αρνήθηκε ότι το είχε κάνει στο Sinquefield Cup ή σε οποιοδήποτε παιχνίδι με φυσική παρουσία.

 

Χαρά μου να παίξω μαζί του…

«Από τον Ιούνιο, και οι δύο πλευρές έχουν διαπραγματευτεί ιδιωτικά σε μια καλή τη πίστη ώστε να επιλύσουν τα ζητήματά τους και να επιτρέψουν στον σκακιστικό κόσμο να προχωρήσει χωρίς περαιτέρω αντιδικίες», ανέφερε το Chess.com σε σχετική δήλωση χθες Δευτέρα.

«Είμαστε στην ευχάριστη θέση να μοιραστούμε ότι όλες οι πλευρές έχουν καταλήξει σε συμφωνία».

Πρόσθεσε ότι ο Νίμαν είναι ευπρόσδεκτος να παίξει σε “όποια και όλες τις εκδηλώσεις… και δεν θα έχει διαφορετική μεταχείριση από οποιονδήποτε άλλο παίκτη”.

Η πλατφόρμα είπε ότι παραμένει σε ισχύ η έκθεσή της για τον Νίμαν, «συμπεριλαμβανομένου του ότι δεν βρήκαμε αποδεικτικά στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι έχει εξαπατήσει σε οποιοδήποτε παιχνίδι πρόσωπο με πρόσωπο».

Ο 32χρονος Κάρλσεν είπε ότι αποδέχεται και κατανοεί την έκθεση, «συμπεριλαμβανομένης της δήλωσής της ότι δεν υπάρχουν αποφασιστικά στοιχεία» για αδικοπραγία από τον αντίπαλό του.
Πρόσθεσε ότι είναι «πρόθυμος να παίξει με τον Νίμαν σε μελλοντικά τουρνουά, αν κληρωθούμε ζευγάρι μαζί».

Ο Νίμαν από την πλευρά του είπε ότι είναι «ευχαριστημένος» που η αγωγή του «επιλύθηκε με αμοιβαία αποδεκτό τρόπο» και ότι ανυπομονεί «να αγωνιστεί εναντίον του Μάγκνους στο σκάκι και όχι στο δικαστήριο».

Τέλος, ο Νακαμούρα,  εν τω μεταξύ, δήλωσε σε ένα βίντεο-μπλογκ στο YouTube ότι είναι χαρούμενος που ο σκακιστικός κόσμος «προχώρησε».

“Είναι καλό που το αφήσαμε πίσω μας. Πολλά πράγματα που προέκυψαν από αυτό ήταν πολύ αρνητικά και σίγουρα αντικατοπτρίστηκαν πολύ άσχημα στο σκάκι συνολικά”, είπε.
«Όλοι πρέπει να συνεχίσουν τη ζωή τους».

Ωστόσο, ισχυρίστηκε ότι υπήρχαν “πολλοί γκραν μάστερ που κάνουν εικασίες σχετικά με την εξαπάτηση. Στην πορεία μπορεί να πω ή όχι ονόματα. Μπορεί να ασχοληθώ με αυτό στο μέλλον.”

 

Με πληροφορίες από BBC/The Daily Mail

 

Σάλος στην ελίτ του σκακιού: 19χρονος έκλεψε τη νίκη απ’ τον παγκόσμιο πρωταθλητή Κάρλσεν; Με πρωκτικές χάντρες και τεχνητή νοημοσύνη! [videos]

 

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: