Σκάνδαλο στο σκάκι: Σφίγγει ο κλοιός για τον πορθητή του Κάρλσεν* Εκλεβε συστηματικά σε πάνω από 100 παρτίδες

FILE PHOT: Ο Νορβηγός πρωταθλητής Magnus Carlsen στο κέντρο της φωτογραφίας. ΕPA, OLAF KRAAK




Ο Χανς Νίμαν που κατηγορήθηκε πρόσφατα από τον παγκόσμιο πρωταθλητή Μάγκνους Κάρλσεν ότι «έκλεψε» , σε μεταξύ τους παρτίδα, προκύπτει τώρα ότι έκλεβε συστηματικά και σε online παιγνίδια.

Ερευνα του  Chess.com, του μεγαλύτερου ιστότοπου οnline σκακιστικών παιγνιδιών, λέει ότι είναι πιθανό ο Νίμαν να έστηνε παιγνίδια «πολύ πιο συχνά».

Ωστόσο, ο ιστότοπος δεν βρήκε κανένα στοιχείο που να αποδεικνύει ότι ο Νίμαν είχε στήσει το παιχνίδι του με τον Κάρλσεν ή οποιοδήποτε άλλο παιχνίδι δια ζώσης.

Ο Αμερικανός σκακιστής έχει μεν παραδεχτεί απάτες σε άτυπα παιχνίδια όταν ήταν νεότερος, αρνείται όμως ότι το έκανε σε ανταγωνιστικά παιχνίδια.

Ο 19χρονος, τον οποίο προσέγγισε το BBC για σχολιασμό, έχει κατηγορήσει στο παρελθόν τον Carlsen και το Chess.com ότι προσπάθησαν να καταστρέψουν την καριέρα του.

Το σκάνδαλο ξεκίνησε νωρίτερα μέσα στον μήνα, αφού ο Carlsen, ίσως ο καλύτερος παίκτης όλων των εποχών, ηττήθηκε από τον Νίμαν στο Sinquefield Cup σε μια μεγάλη ανατροπή.

Ο Νορβηγός προέβη αρχικά σε υπαινιγμούς για εξαπάτηση εναντίον του Νίμαν προτού τον κατηγορήσει  ανοιχτά πλέον την περασμένη εβδομάδα .

Πλέον το Chess.com παρέθεσε μια έρευνα 72 σελίδων για τα παιχνίδια του Νίμαν στον εν λόγω ιστότοπο, στα οποία διαγωνίζονται οι περισσότεροι από τους κορυφαίους παίκτες του κόσμου, ενίοτε διαγωνιζόμενοι για χρηματικά βραβεία.

Ο ιστότοπος, ο οποίος έχει απαγορεύσει την πρόσβαση στον Niemann, στην ανάλυσή του συνέκρινε τις κινήσεις του με εκείνες που προτείνονται από υπολογιστές σκακιού – οι οποίοι είναι πολύ ισχυρότεροι ακόμη και από τους καλύτερους παίκτες.

«Συνολικά, διαπιστώσαμε ότι ο Χανς πιθανότατα έχει κλέψει σε περισσότερους από 100 διαδικτυακούς αγώνες σκακιού, συμπεριλαμβανομένων πολλών γεγονότων με χρηματικά έπαθλα», ανέφερε η έκθεση.

«Ήταν ήδη 17 ετών όταν πιθανότατα απάτησε σε μερικούς από αυτούς τους αγώνες και τα παιχνίδια. Επίσης έκανε streaming σε 25 από αυτά τα παιχνίδια».

Η έκθεση έρχεται σε αντίθεση με δηλώσεις του Νίμαν ότι έστηνε μόνο άτυπα παιχνίδια στον ιστότοπο μεταξύ 12 και 16 ετών, αλλά ποτέ σε ανταγωνιστικά παιχνίδια.

Ωστόσο, παρόλο που τα αποτελέσματά του είναι «στατιστικώς εξαιρετικά», το Chess.com δήλωσε ότι δεν υπάρχουν «άμεσες αποδείξεις» ότι ο Niemann έστησε το παιγνίδι εναντίον του Carlsen ή άλλα παιχνίδια σε φυσική σκακιέρα στο παρελθόν.

Ανωμαλίες στον ρυθμό ανόδου

Ο ιστότοπος κατέγραψε επίσης «ανωμαλίες» στο ρυθμό βελτίωσης του Νίμαν, κάτι που τον οδήγησε να ανέβει βαθμολογία στο κλασικό σκάκι από περίπου 800ος  στον κόσμο στους 50 καλύτερους μέσα σε λιγότερο από δύο χρόνια.

Το Chess.com είπε ότι αυτή η άνοδος ήταν η ταχύτερη στη «σύγχρονη καταγεγραμμένη ιστορία» και συνήθως οι συνομήλικοί του την επιτύγχαναν «πολύ αργότερα μέσα στην πορεία τους».

Ο Carlsen επέμεινε ότι δεν πρόκειται να παίξει ξανά με τον Niemann και νωρίτερα μέσα στον μήνα παραιτήθηκε σε ένδειξη διαμαρτυρίας μετά από μία μόλις κίνηση, όταν αναμετρήθηκαν μεταξύ τους σε ένα διαδικτυακό τουρνουά.

Όταν ξέσπασε η διαμάχη, ο Niemann δημοσίευσε μια σκληρή άρνηση, λέγοντας ότι ήταν πρόθυμος να παίξει γυμνός για να αποδείξει ότι δεν έκρυβε ηλεκτρονικές συσκευές που θα μπορούσαν να του επιτρέψουν να απατήσει.

«Δεν με νοιάζει, γιατί ξέρω ότι είμαι καθαρός. Θέλετε να παίξω σε ένα κλειστό κουτί με μηδενική ηλεκτρονική μετάδοση, δεν με νοιάζει. Είμαι εδώ για να κερδίσω και αυτός είναι ο στόχος μου».

Με πληροφορίες από ΒΒC

Ιστορική συντριβή Άγιαξ εντός έδρας με 1-6 από τη Νάπολη: Νίκησε την Μπάρτσα η Ιντερ [όλα τα γκολ της βραδιάς]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: