Έντεκα «Ιούδες» για τον Πούτιν: Δολοπλόκοι, κόλακες και σωματοφύλακες – Μπορεί να γίνει πραξικόπημα; [photos]

Νεο-σταλινικής έμπνευσης και αισθητικής προσωπολατρικό πορτραίτο του Ρώσου Προέδρυ με τίτλο «Ο Πούτιν και το Σκυλάκι» (λάδι σε καμβά). Το έργο είναι αναδημιουργία του αυθεντικού πίνακα (με το ίδιο θέμα) που βρίσκεται στη Δούμα, Ο Πούτιν έχει αύριο Παρασκευή 7ης Οκτωβρίου τα 70ά γενέθλιά του. EPA, ANATOLY MALTSEV




Τα σενάρια για ανατροπή και διαδοχή του Πούτιν παραμένουν μεν προς το παρόν σενάρια. Αποκτούν όμως αυξανόμενη βαρύτητα όταν τα υιοθετεί και τα αναλύει ένας κορυφαίος ιστορικός που συνεισφέρει την άποψή του σχετικά με την πιθανότητα ενός πραξικοπήματος για την ανατροπή του Βλαντιμίρ Πούτιν απαριθμώντας μάλιστα και τους πιθανούς διεκδικητές της θέσης του.

Συντάκτης του νέου σεναρίου για την διαδοχή του Πούτιν είναι ο γεννημένος στη Ρωσία Σεργκέϊ Ραντσένκο (Sergey Radchenko) καθηγητής στο Henry A. Kissinger Centre for Global Affairs και στο διάσημο Johns Hopkins School of Advanced International Studies.

Ο Ραντσένκο είναι γνωστός και στην Ελλάδα ύστερα από τις πρόσφατες αποκαλύψεις του για την εμφυλιακή και μετεμφυλιακή περίοδο της χώρας μέσα από τα αποχαρακτηρισμένα αρχεία του ΚΚΣΕ (Δείτε  σχετικό δημοσίευμα εδώ: Τι ζητούσαν Βαφειάδης και Ζαχαριάδης από το ΚΚΣΕ το 1948)

Ο καθηγητής είναι απαισιόδοξος. Εκτιμά ότι η ιστορία δεν είναι ιδιαιτέρως ενθαρρυντική για όσους ελπίζουν ότι ο Ρώσος ηγέτης θα εκθρονιστεί.

Στο άρθρο του (για το Foreign Affairs) έγραψε:

«Ακόμα κι αν οι βουλευτές του Πούτιν καταλήξουν ότι θέλουν να φύγει ο Πούτιν, η απομάκρυνσή του από την εξουσία θα είναι δύσκολη. Η Μόσχα δεν έχει βιώσει κάποια απόπειρα πραξικοπήματος, επιτυχημένη ή ανεπιτυχή, από τότε που κατέρρευσε η Σοβιετική Ένωση».

Ο καθηγητής Ραντσένκο πιστεύει ωστόσο ότι σε περίπτωση ανατροπής «δεν θα υπήρχε έλλειψη πιθανών σφετεριστών» καθώς «η ομάδα του Προέδρου με κόλακες, διαχειριστές κρίσεων και επίδοξους διαδόχους είναι ένα πολύχρωμο τσαμπί».

Και είναι «σχεδόν βέβαιο» ότι οι γύρω του «αντικρίζουν προσεκτικά ο ένας τον άλλον και σκέφτονται ήδη πιθανά σενάρια διαδοχής».

Ποιος λοιπόν θα μπορούσε να αναλάβει στη θέση του Πούτιν εφόσον αυτός ανατραπεί;

Αυτοί είναι οι υποψήφιοι του καθηγητή Radchenko.

  1. Ο υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σoιγκού, μηχανικός με «ευγενή» καταγωγή αλλά, πλέον, απελπιστικά αμαυρωμένο στρατιωτικό ιστορικό. Η  υποστήριξή του θα είναι απαραίτητη για κάθε σχέδιο υφαρπαγής της εξουσίας.

 

2. Ο επικεφαλής του Συμβουλίου Ασφαλείας, Νικολάι Πατρούσεφ, αναφέρεται μερικές φορές στους πιθανούς διαδόχους του Πούτιν, αν και η πε΄ριπτωσή του δεν φαίνεται πολύ πιθανή , αν για κανέναν άλλο λόγο είναι μεγαλύτερος από τον Πούτιν.


3. Ο πρώην πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ που πλέον έχει καταφύγει σε ρητορική γενοκτονίας για να παραμένει επίκαιρος, πλην όμως κανείς δεν τον παίρνει πλέον στα σοβαρά. Στη φωτογραφία που ακολουθεί, όπως σχολιάζει ο χρήστης του Twitter, o Μεντβέντεφ σε εμφάνιση α λα Τσάρος ΝΙκόλαος Β΄.

 

4. Ο δόλιος και σκοτεινός πρόεδρος της Κρατικής Δούμας, Βιάτσεσλαβ Βολοντίν, είναι ξεκάθαρα μεταξύ των δελφίνων. Αλλωστε ελέγχει το νομοθετικό σώμα που θα είναι κρίσιμο για την οποιαδήποτε, εκ των υστέρων, νομιμοποίηση του νέου ηγέτη.

5. Ακολούθως υπάρχει ο Ρώσος πρωθυπουργός Μιχαήλ Μισούστιν. Iκανός τεχνοκράτης αλλά και «σκοτεινό άλογο», δηλαδή ένα άγνωστο αουτσάϊντερ. Καλπάζει σε όμως σε ένα έδαφος (Ρωσία) όπου τα «σκοτεινά άλογα» έχουν σημειώσει ιστορικά μεγάλες νίκες.

6. Ο πρώην πρωθυπουργός Σεργκέι Κιριένκο, ένας πρώην φιλελεύθερος πολιτικός στον οποίο ο Πούτιν έχει εμπιστευτεί την επίβλεψη των κατεχόμενων ουκρανικών εδαφών. Πρόσφατα το όνομά του άρχισε να συμπεριλαμβάνεται στους δελφίνους.

 

8. Ο Βίκτορ Ζολότοφ, πρώην σωματοφύλακας του Πούτιν και νυν αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, ανήκει εκείνους σε εκείνους, αναφέρει ο καθηγητής, που μπορεί κάλλιστα να ελπίζει να διαδεχθεί το αφεντικό του.

 

9. Το ίδιο θα μπορούσε να ισχύει και για τον Alexander Kurenkov, ένας άλλος πρώην σωματοφύλακας του Πούτιν και νυν υπουργός καταστάσεων έκτακτης ανάγκης.

 

10. Τέλος, υπάρχουν και οι αουτσάιντερ: ο ακούραστος Τσετσένος σφαγέας δον Ραμζάν Καντίροφ και ο Γιεβγκένι Πριγκόζιν, έμπιστος του Πούτιν και Ρώσος ολιγάρχης που ελέγχει την παραστρατιωτική ομάδα Βάγκνερ.

 

 

 

Αν και όλοι τους «εμπλέκονται» στην εισβολή και τον πόλεμο στην Ουκρανία, ενδέχεται κάποια στιγμή να επιλέξουν να μην συνεχίσουν τον πόλεμο.

Ο καθηγητής Radchenko εξηγεί: «Οι διάδοχοι μπορεί κάλλιστα να παραβιάσουν τη συμπεριφορά των προκατόχων τους όταν τους βολεύει. Αυτό σημαίνει ότι η τελική αντικατάσταση του Πούτιν δεν θα είναι ανάγκη να είναι περιβεβλημένη με την νεο-μπεριαλιστική του ατζέντα.

«Πράγματι, εάν ο Πούτιν καθαιρείτο, οι διάδοχοί του πιθανότατα θα κατηγορούσαν την… Ουκρανία για τις αποφάσεις του και έτσι θα προσπαθούσαν να ξεκινήσουν με καθαρό μητρώο».

Με πληροφορίες από Skynews

Σαφάρι δωσίλογων στην Ουκρανία: Τους κυνηγάνε και τους εκτελούν με τις ευλογίες της κυβέρνησης – Τρέξτε μακριά, τους συνιστούν

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: