Σαφάρι δωσίλογων στην Ουκρανία: Τους κυνηγάνε και τους εκτελούν με τις ευλογίες της κυβέρνησης – Τρέξτε μακριά, τους συνιστούν

epa09878616 Forensic police officers exhume bodies from a mass grave discovered in Bucha, outskirts of Kyiv (Kiev) EPA/OLEG PETRASYUK




Η φρίκη του πολέμου σκληραίνει τους ανθρώπους και τους οδηγεί σε αγριότητες. Δυστυχώς οι νόμοι παραγκωνίζονται και στο τέλος οι καταστάσεις ξεφεύγουν από τη λογική.

Πάντα υπάρχει δίκαιο και άδικο και μπορούν να διατυπωθούν απόψεις αλλά η ουσία πρέπει να είναι μία: Ακόμη και ο πόλεμος έχει τους δικούς του κανόνες, οι οποίοι θα πρέπει να τηρούνται.

Δυστυχώς, όπως καταγράφεται σε ρεπορτάζ του  IAN BIRRELL ΓΙΑ ΤΗΝ DAILY MAIL αυτό είναι μακριά από την πραγματικότητα.

Όταν οι Ρώσοι κατέλαβαν την πόλη Balakliya, στην ανατολική Ουκρανία, μετέτρεψαν το κεντρικό αστυνομικό τμήμα σε βάση ωμότητας.

Κατά τη διάρκεια των έξι μηνών που πέρασε υπό την εχθρική κατοχή, δεκάδες κάτοικοι της περιοχής ήταν φυλακισμένοι σε υπερπλήρη κελιά στο υπόγειο. Οι επιζώντες είπαν ότι τους έσυραν σε ένα θάλαμο βασανιστηρίων, όπου τους ξυλοκόπησαν, τους έκαναν ηλεκτρισόκ και τους ανάγκασαν να υπομείνουν ψευδείς εκτελέσεις.

Οι ανακρίσεις διενεργήθηκαν από αξιωματούχους της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ρωσίας, σύμφωνα με έγγραφα που ανακτήθηκαν μετά την ανακατάληψη της πόλης τον περασμένο μήνα κατά τη διάρκεια της εκπληκτικής αντεπίθεσης της Ουκρανίας.

Ωστόσο, οι ανακριτές βοηθήθηκαν από ντόπιους, όπως ο Όλεγκ Καλαϊντά, άνεργος πρώην επικεφαλής της ασφάλειας σε μια φάρμα πουλερικών που βρέθηκε στην θέση του αρχηγού της αστυνομίας αφού συμφώνησε να υπηρετήσει ως υπασπιστής του Κρεμλίνου.

Οι Ουκρανοί που βοήθησαν τον εισβολέα

Οι ιστορίες τρόμου που αναδύονται σε απελευθερωμένες πόλεις όπως η Balakliya, έναν σιδηροδρομικό κόμβος 30.000 ανθρώπων, έχουν γίνει φρικτά οικείες τους τελευταίους μήνες: ρωσικές θηριωδίες, ομαδικοί τάφοι, βασανιστήρια και εγκλήματα πολέμου.

Ωστόσο, η δυσάρεστη αλήθεια είναι ότι ορισμένοι Ουκρανοί βοηθούν τα εγκλήματα πολέμου του Βλαντιμίρ Πούτιν και την κλοπή της γης τους.

Το Κίεβο έχει ήδη ξεκινήσει έρευνες για 1.309 ύποπτους προδότες και έχει ξεκινήσει 450 διώξεις συνεργατών που κατηγορούνται για προδοσία του ίδιου του έθνους και των γειτόνων τους. Άλλοι καταδιώκονται και σφάζονται από αντιστασιακούς. Ένας κατάλογος που διαβιβάστηκε σε αυτήν την εφημερίδα από κυβερνητική πηγή του Κιέβου προσδιορίζει 29 τέτοιες δολοφονίες για αντίποινα, με 13 ακόμη απόπειρες δολοφονίας που άφησαν ορισμένους στόχους τραυματίες.

«Κηρύχθηκε κυνήγι συνεργατών και η ζωή τους δεν προστατεύεται από το νόμο», δήλωσε ο Αντόν Γκεραστσένκο, σύμβουλος του υπουργείου Εσωτερικών. «Οι υπηρεσίες πληροφοριών μας τους εξαφανίζουν, τους πυροβολούν σαν γουρούνια».

Αυτοί οι μισητοί «χαμένοι» -ο όρος που χρησιμοποιούσε ένας υπουργός της Ουκρανίας– είδαν την κατοχή της Ρωσίας ως ευκαιρία να αρπάξουν την εξουσία, τα χρήματα και το καθεστώς.

Μεταξύ αυτών των βασικών θέσεων που παραδόθηκαν είναι ένας παιδόφιλος, ένας διοργανωτής γάμων και ένας οδοκαθαριστής που του αρέσει να μιλάει με πέτρες.

Στη Vasylivka, μια πόλη στη νότια Ουκρανία, η Natalia Romanychenko, μια πρώην ηθοποιός που πουλάει ζυμαρικά και λουκάνικα στο διαδίκτυο, έγινε δήμαρχος του Πούτιν. Ανύπαντρη μητέρα, δημοσιεύει φωτογραφίες στα social media των δύο μικρών γιων της με σοβιετική στρατιωτική στολή.

Σε μια άλλη πόλη, ένα αφεντικό του εγκλήματος –που χρησιμοποιήθηκε ως προπαγανδιστής του Κρεμλίνου στην κρατική τηλεόραση– διορίστηκε ως δήμαρχος.

Οι συνεργάτες στην περιοχή του Χάρκοβο εγκατέλειψαν τις θέσεις τους όταν οι ουκρανικές δυνάμεις προέλασαν τον περασμένο μήνα. «Προσπάθησαν να διαφύγουν στη Ρωσία, αλλά οι Ρώσοι δεν τους άφησαν να μπουν», είπε ένας εισαγγελέας που συμμετείχε στο κυνήγι τους.

Χαρακτηριστικός του είδους τους ήταν ο Καλαϊντά, ο οποίος τριγυρνούσε γύρω από την Μπαλακλιά ως αρχηγός της αστυνομίας κατά τη διάρκεια της κατοχής της Μόσχας προτού συλληφθεί από τις ουκρανικές δυνάμεις ασφαλείας στην προσπάθειά του να δραπετεύσει πίσω στο έδαφος που κατείχε η Ρωσία. Ο 48χρονος ήταν πρώην αστυνομικός, ωστόσο φαίνεται ότι δυσκολευόταν να βρει δουλειά αφού η προηγούμενη δουλειά του ως υπεύθυνος ασφαλείας σε πτηνοτροφείο τελείωσε πριν από τρία χρόνια, σύμφωνα με έγγραφα που βρέθηκαν μετά τη σύλληψή του.

Τοπικοί αξιωματούχοι είπαν στους Ουκρανούς δημοσιογράφους ότι «συνεργάστηκε με τη θέλησή του» και ανταμείφθηκε από τους Ρώσους με τον βαθμό του στρατηγού. Τώρα αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης έως και 15 ετών για προδοσία.

Η σύζυγος του Καλαϊντά, η οποία εργαζόταν σε τηλεφωνική γραμμή της πυροσβεστικής, φέρεται να ήταν επίσης συνεργάτιδα, αν και απέφυγε τη σύλληψη.

Άλλοι είπαν για τα βασανιστήρια που υπέστησαν κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Καλαϊντά ως αρχηγού της αστυνομίας, τα οποία περιλάμβαναν το αφτί ενός άνδρα να κόπηκε σε φέτες και έναν άλλον να πεθάνει μετά από έναν άγριο ξυλοδαρμό.

«Τα βασανιστήρια ήταν όλα διαφορετικά», είπε ο Σεργκέι Μπολβίνοφ, επικεφαλής ερευνητής της αστυνομίας στην περιοχή του Χάρκοβο. «Δεν θα τους περιγράψω όλους… αλλά το πιο ελαφρύ βασανιζόταν με ηλεκτρισμό».

Ένας άνδρας που κρατήθηκε στο αστυνομικό τμήμα της Μπαλακλιά είπε πώς οι φρουροί απενεργοποίησαν το θορυβώδες σύστημα εξαερισμού, ώστε όλοι να μπορούν να ακούσουν τις κραυγές πόνου από ανθρώπους που υποβλήθηκαν σε ηλεκτροσόκ.

Δεν είναι περίεργο που υπάρχει βαθύς θυμός και πικρία για τους συνεργάτες. Τέτοιες φρικαλεότητες έχουν διαλύσει κάθε υπολειπόμενη συμπάθεια για τη Ρωσία στις παραμεθόριες περιοχές της Ουκρανίας.

Ένας άλλος φερόμενος συνεργάτης είναι ο Ντμίτρι Τσιγκρίνοφ, 45 ετών, ένας γκάνγκστερ που αντιμετωπίζει κατηγορίες για απαγωγή και ξυλοδαρμό ομήρων στην ανατολική Ουκρανία. Αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση αφού πλήρωσε 120.000 λίρες μόλις έξι ημέρες πριν την εισβολή.

Κατηγορείται ότι έβαλε τη ρωσική σημαία όταν έφτασαν τα στρατεύματα του Πούτιν, στη συνέχεια παρείχε τροφή στις εχθρικές δυνάμεις, μεταβίβασε κρυφά ονόματα αξιωματούχων επιβολής του νόμου και προσπάθησε να εκδιώξει τον κρατούμενο δήμαρχο για να μπορέσει να τον αντικαταστήσει.

Το αφεντικό του εγκλήματος εμφανίστηκε ακόμη και στη ρωσική τηλεόραση – χαρακτηρισμένος ως ακτιβιστής της κοινότητας – επαινώντας τους κατακτητές. Τώρα είναι πίσω πίσω από τα κάγκελα, αντιμετωπίζοντας μακροχρόνια ποινή φυλάκισης για προδοσία της χώρας του, καθώς και για τις προηγούμενες κατηγορίες απαγωγής και βίας.

Άλλοι είναι ακόμα πιο χαζοί. Ο δήμαρχος του Μπερντιάνσκ, ενός μεγάλου λιμανιού, είχε καταδικαστεί για σεξουαλικά αδικήματα παιδιών, σύμφωνα με έναν προεδρικό σύμβουλο. Σύμφωνα με πληροφορίες, απολύθηκε και φημολογείται ότι αντικαταστάθηκε από Ρώσο. Δεν είναι σαφές εάν ο αναπληρωτής του –ένας 29χρονος οδοκαθαριστής που παραδέχτηκε ότι μιλούσε σε πέτρες και φυτά σε μια συνέντευξη– διατήρησε τη δουλειά του.

Μνήμες από τους Ναζί

Η συνεργασία, φυσικά, χαρακτηρίζεται σε όλες τις συγκρούσεις. Κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, η συνενοχή ορισμένων ηγετών και πολιτών ήταν ζωτικής σημασίας για τη διασφάλιση της γερμανικής κυριαρχίας σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης και τη βοήθεια του Ολοκαυτώματος.

Τροφοδοτημένο από φόβο, οπορτουνισμό και ανθρώπινη αδυναμία, φάνηκε σε κάθε έθνος που κατείχε ναζί. Ωστόσο, όπως δείχνει η ιστορία, η κληρονομιά τέτοιων ενεργειών μπορεί να αφήσει διαιρέσεις που διαρκούν δεκαετίες.

Μια γυναίκα που συνάντησα κοντά στην πόλη Chernihiv, κοντά στη Λευκορωσία, έκλαψε αφού μου μίλησε για τη δολοφονία των δύο αδελφών της, τα οποία αναγνωρίστηκαν στα ρωσικά στρατεύματα από έναν γείτονα στο χωριό της. «Κάποιος έδειξε το σπίτι μας – δεν ξέρω ποιος», είπε η Iryna Kulichenko. «Πώς ζεις μετά από αυτό;»

Μια άλλη γυναίκα, που κρατούνταν στα υπόγεια κελιά της Balakliya, έμεινε σοκαρισμένη από τη συμπεριφορά ορισμένων γειτόνων. «Γνωρίζω πολλούς ανθρώπους για περισσότερα από 40 χρόνια και σε πολλές περιπτώσεις, όπως αποδείχτηκε, έκανα λάθος για αυτούς», είπε.

Τώρα έχει φύγει από την πρόσφατα απελευθερωμένη πόλη χωρίς να θέλει να επιστρέψει. «Είναι δύσκολο να ζεις με ανθρώπους αν ξέρεις ότι εμπλέκονται σε καταγγελίες», είπε.

Οι προσαρτήσεις και οι «προδότες»

Την περασμένη εβδομάδα, θορυβημένος από τις προόδους της Ουκρανίας, ο Πούτιν προσάρτησε τέσσερις κατεχόμενες περιοχές μετά από βεβιασμένα ψευδεπίγραφα δημοψηφίσματα. Η τελετή υπογραφής στο Κρεμλίνο περιλάμβανε μια παράξενη ατάκα από τον Ρώσο δικτάτορα κατά της Δύσης, που ακουμπούσε θέματα που κυμαίνονται από την ιστορία του 17ου αιώνα έως τη χειρουργική αλλαγής φύλου.

Εκείνοι που αντιπροσώπευαν τις τέσσερις κλεμμένες περιοχές ήταν ο Volodymyr Saldo, πρώην δήμαρχος της πόλης-κλειδιά της Kherson, ο οποίος ήταν ανάμεσα σε μια χούφτα υποστηρικτών της Μόσχας που αφαιρέθηκαν από το πολιτικό περιθώριο, παρέδωσαν ρωσικά διαβατήρια και τοποθετήθηκαν σε θέσεις εξουσίας.

Τρεις εβδομάδες μετά την έναρξη της εισβολής πλήρους κλίμακας τον Φεβρουάριο, ο Saldo δημοσίευσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι «η Kherson είναι η ψυχή μου και η Kherson είναι η Ουκρανία» – ωστόσο λίγους μήνες αργότερα στάθηκε στο Κρεμλίνο για να υπογράψει την κατεστραμμένη από τον πόλεμο περιοχή καταγωγής του στην περιοχή του Πούτιν. αιματοβαμμένα χέρια.

Ο Σάλντο επέζησε από απόπειρα δηλητηρίασης πριν από δύο μήνες αφού εισήχθη εσπευσμένα στο νοσοκομείο για θεραπεία στην Κριμαία. Ρωσικές πηγές ανέφεραν ότι «το μυαλό του άρχισε να θολώνει και τα δάχτυλά του μουδιάστηκαν» αφού φέρεται να έτρωγε φαγητό που είχε φτιάξει ένας νέος σεφ.

Άλλοι συνεργάτες ήταν λιγότερο τυχεροί. Υπήρξαν τουλάχιστον 29 ύποπτοι θάνατοι, ξεκινώντας τον Μάρτιο με τον δήμαρχο μιας πόλης στο Λουχάνσκ ο οποίος υπέστη «τραύμα από πυροβολισμό στην καρδιά» αφού «απήχθη από το σπίτι του», σύμφωνα με τη σύζυγό του.

Ένας πρώην Ουκρανός βουλευτής, που στο παρελθόν είχε κατηγορηθεί για κακοποίηση παιδιών, πέθανε σε στοχευμένη επίθεση πυραύλων. Είχε καταφύγει στη Ρωσία το 2014 μετά τις αρχικές εισβολές του Πούτιν, πριν επιστρέψει στη Χερσώνα και διακηρύξει τη χαρά του που επέστρεψε στην «πατρίδα» του.

Τέτοιες δολοφονίες θεωρείται ότι είναι έργο του κινήματος της αντίστασης. Ενορχηστρωμένο από τις ειδικές δυνάμεις της Ουκρανίας, γίνεται όλο και πιο καλά οργανωμένο. Στους πρόσφατους θανάτους συγκαταλέγεται ο Ιβάν Σούσκο, ένας τοστάρχης γάμου που διορίστηκε δήμαρχος μιας πόλης στην περιοχή Ζαπορίζια, ο οποίος πέθανε τον Αύγουστο μετά την ανατίναξη του αυτοκινήτου του.

Οι παρτιζάνοι επιδιώκουν να σκορπίσουν τον φόβο μέσω τέτοιων δολοφονιών ενώ καταστρέφουν χωματερές όπλων, καταστρέφουν τις υποδομές για γραμμές ανεφοδιασμού και απειλούν τους κατοίκους που συνεργάζονται με τον εχθρό.

Σε μια πόλη, ακτιβιστές δημοσίευσαν στο διαδίκτυο φωτογραφίες ενός τοπικού νεκροταφείου με ονόματα συνεργατών επικολλημένα σε ταφόπλακες. Οι ημερομηνίες γέννησής τους είναι σωστές, αλλά οι ημερομηνίες θανάτων έχουν μείνει κενές.

Το μήνυμα από τους ηγέτες της Ουκρανίας καθώς τα στρατεύματά τους συνεχίζουν να προελαύνουν κατά μήκος του μετώπου της μάχης είναι εξίσου έντονο. Όπως είπε αυτή την εβδομάδα η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Iryna Vereshchuk: «Έχω προσωπικές συμβουλές για τους συνεργάτες: τρέξτε μακριά».

Με πληροφορίες από ΤΗΝ DAILY MAIL // IAN BIRRELL

Τα κρίσιμα μέτωπα για την εξέλιξη του πολέμου: Μπορεί η Ουκρανία να υψώσει σημαία στην Κριμαία;

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: