‘Εχασε την όραση από το ένα μάτι και παρέλυσε το χέρι του Σαλμάν Ρουσντί από την απόπειρα δολοφονίας στη Νέα Υόρκη

FILE PHOTO: Ο Βρετανο-Ινδός συγγραφέας Σαλμάν Ρουσντί. EPA, HAYOUNG JEON




Ο Σάλμαν Ρουσντί  έχασε την όραση από το ένα μάτι και την κινητικότητα του ενός χεριού του μετά την επίθεση που υπέστη ενώ ετοιμαζόταν να δώσει  διάλεξη στην πολιτεία της Νέας Υόρκης πριν από δύο μήνες, ανακοίνωσε ο ατζέντης του.

Ο 75χρονος Βρετανο- Ινδός συγγραφέας, ο οποίος  δέχθηκε θανατικές απειλές  από το Ιράν τη δεκαετία του 1980 μετά τη δημοσίευση του μυθιστορήματός του “Οι Σατανικοί Στίχοι”, μαχαιρώθηκε στο λαιμό και τον κορμό καθώς ανέβαινε στη σκηνή για να κάνει ομιλία για την καλλιτεχνική ελευθερία στο Ίδρυμα Chautauqua στις  12 Αυγούστου.

Μέχρι τώρα, η πλήρης έκταση των τραυματισμών του Ρουσντί ήταν ασαφής. Αλλά σε  συνέντευξη στην ισπανική El País , ο Andrew Wylie εξήγησε πόσο σοβαρή ήταν η επίθεση και πόσο άλλαξε τη ζωή του.

  • «[Οι πληγές του] ήταν βαθιές, αλλά [επίσης] έχασε την όραση του ενός ματιού», είπε ο Wylie. «Είχε τρία σοβαρά τραύματα στον λαιμό του. Το ένα χέρι είναι ανίκανο γιατί του κόπηκαν τα νεύρα. Και έχει περίπου 15 ακόμη πληγές στο στήθος και τον κορμό του. Άρα, ήταν μια βάναυση επίθεση».

Ο πράκτορας αρνήθηκε να πει εάν ο Ρουσντί είναι  ακόμα στο νοσοκομείο, λέγοντας ότι το πιο σημαντικό ήταν ότι ο συγγραφέας θα ζήσει.

Ο Wylie είπε επίσης ότι αυτός και ο Ρουσντί είχαν μιλήσει για την πιθανότητα μιας τέτοιας επίθεσης στο παρελθόν.

«Ο σοβαρός  κίνδυνος που αντιμετώπιζε τόσα χρόνια μετά την επιβολή της φετβά ήταν από οποιοδήποτε τυχαίο άτομο που θα ερχόταν από το πουθενά και θα του επιτίθεντο », είπε.

«Επομένως, δεν μπορείς να προστατευτείς από αυτό γιατί είναι εντελώς απροσδόκητο και παράλογο. Ήταν σαν τη δολοφονία του John Lennon.

Ο Wylie είπε ότι ο κόσμος περνούσε «μια πολύ ταραγμένη περίοδο» – ιδίως στις ΗΠΑ. « Νομίζω ότι ο εθνικισμός αυξάνεται, ένα είδος φονταμενταλιστικής δεξιάς αυξάνεται… Από την Ιταλία στην… Ευρώπη, Λατινική Αμερική και ΗΠΑ, όπου… η μισή χώρα φαίνεται να πιστεύει ότι ο Τζο Μπάιντεν έκλεψε τις εκλογές από τον Ντόναλντ Τραμπ. Και θαυμάζουν αυτόν τον άνθρωπο που όχι μόνο είναι εντελώς ανίκανος και ψεύτης και απατεώνας, αλλά απλώς μια φάρσα. Είναι γελοίο.”

Ο άνδρας που κατηγορήθηκε για το μαχαίρωμα του Ρουσντί δήλωσε αθώος για τις κατηγορίες απόπειρας ανθρωποκτονίας και επίθεσης δεύτερου βαθμού όταν εμφανίστηκε στο δικαστήριο στις 18 Αυγούστου.

Ο Hadi Matar, 24 ετών, προσήχθη κατά τη διάρκεια μιας σύντομης ακρόασης στο περιφερειακό δικαστήριο της κομητείας Chautauqua κατηγορούμενος για απόπειρα δολοφονίας δεύτερου βαθμού και για επίθεση δεύτερου βαθμού.

Δύο εβδομάδες πριν από την επίθεση, ο Ρουσντί είχε πει σε συνέντευξή του ότι ένιωθε πως  η ζωή του ήταν «πολύ φυσιολογική και πάλι» και ότι οι φόβοι μιας επίθεσης ανήκουν στο παρελθόν….

Mε πληροφορίες από The Guardian

Για τη μνήμη: Πέντε μονόλεπτες ταινίες για τη δολοφονία του 19χρονου Άλκη Καμπανού στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (video)

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: