Η βρύση και το γλέντι: Στιγμές από την καθημερινότητα των στρατιωτών μας στο μέτωπο της Μικρασίας πριν από την τραγωδία της κατάρρευσης [photos]

FILE PHOTO: Πιασμένοι για χορό, με τα δίκωχα στη θέση τους και τα χιτώνια κουμπωμένα. Στο κέντρο ένα βιολί κι ένα ούτι. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΕΛΙΑ-ΜΙΕΤ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ




Δύο φωτογραφίες από τη Μικρά Ασία που δείχνουν άλλες στιγμές απ’ αυτές που συνήθως βλέπουμε.

Δυο φωτογραφίες που τραβήχτηκαν σε ώρες μικρής ανάπαυλας των Ελλήνων στρατιωτών στο μικρασιατικό μέτωπο παρουσιάζει το Ελληνικό Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης Θεσσαλονίκης [ΕΛΙΑ-ΜΙΕΤ Θεσσαλονίκης].

Είναι φωτογραφίες που όπως σημειώνεται στο σχετικό δημοσίευμα του Ιδρύματος δεν έχουν δυστυχώς περαιτέρω τεκμηρίωση.

Προέρχονται από ένα λεύκωμα φωτογραφιών που βρέθηκε μαζί με το αρχείο της Ρούλας Παπαδημητρίου. Ιδιοκτήτης του αρχείου, κάποιος Περικλής Τριανταφυλλίδης. Ίσως ο εικονιζόμενος στα αριστερά, στο Εσκί-Σεχίρ το 1922.

Στο λεύκωμα εντοπίστηκαν 91 φωτογραφίες, οι 79 εκ των οποίων προέρχονται από τη Μικρασιατική Εκστρατεία.

Πολλές φέρουν στην πίσω όψη τους σφραγίδα της Χαρτογραφικής Υπηρεσίας της Στρατιάς Μικράς Ασίας μαζί με δακτυλόγραφη τεκμηρίωση σε επικολλημένη ταινία χαρτιού.

Άλλες φέρουν χειρόγραφη τεκμηρίωση με μελάνη στην εμπρόσθια όψη τους.

Πολλές είναι γνωστές.

  • Άλλωστε ο πόλεμος στη Μικρά Ασία είναι από τους πλέον φωτογραφημένους πολέμους του ελληνικού στρατού.

Η Χαρτογραφική Υπηρεσία της Στρατιάς διέθετε επίσημα στο μέτωπο φωτογραφικό συνεργείο που στελεχωνόταν από αξιωματικούς και οπλίτες ενώ σε κάθε μεγάλη μονάδα καταρτιζόταν φωτογραφικό αρχείο αρνητικών.

Οι φωτογραφίες του αρχείου περιέχουν σκηνές τόσο από την πρώτη γραμμή όσο και από τα μετόπισθεν. Αρκετές προέρχονται από την προέλαση της ΧΙΙ Μεραρχίας.

  • Χιλιάδες καρβέλια για την τροφοδοσία, πορείες και φάλαγγες, αιχμάλωτοι, ο διάδοχος, το ξεψείρισμα.

Το σημείωμα που βρέθηκε μαζί με το λεύκωμα αναφέρει ως ιδιοκτήτη του λευκώματος τον Περικλή Τριανταφυλλίδη σημειώνοντας ότι έφτασε ως τα πρόθυρα της Άγκυρας. Όπως αναφέρει ο συντάκτης του άρθρου στην ιστοσελίδα του ΕΛΙΑ – ΜΙΕΤ Θεσσαλονίκης, Γιώργος Κουμαρίδης, έγιναν προσπάθειες να εντοπιστεί ο Περικλής Τριανταφυλλίδης στους φακέλλους της  Υπηρεσίας Στρατιωτικών Αρχείων, αλλά αυτό δεν έγινε δυνατόν, αφού το μόνο στοιχείο που υπήρχε γι’ αυτόν ήταν το ονοματεπώνυμό του.

Αξιωματικός, αγνώστων λοιπών στοιχείων. Να υπηρέτησε ως φωτογράφος; Όχι και πολύ πιθανό. Δεν υπάρχει κάτι, ένα παιχνίδι με τον φακό ή μια φωτογραφία που να δηλώνει ότι αυτός πατούσε το κουμπί. Του οφείλουμε όπως και να έχει τη διάσωση.

Η πρώτη φωτογραφία ανάπαυλας είναι στη βρύση. Οι γυλιοί στην άκρη. Έξι άντρες. Οι πέντε κοιτάνε τον φακό. Ο εκτός διψούσε πολύ. Ένα βιαστικό πλύσιμο, γέμισμα τα παγούρια και συνέχεια.

 

Η δεύτερη από αυτοσχέδιο γλέντι. Πιασμένοι για χορό, με τα δίκωχα στη θέση τους και τα χιτώνια κουμπωμένα. Στο κέντρο ένα βιολί κι ένα ούτι. Δύο άντρες με τσιγάρο στο στόμα και ένας με τσιγάρο στο χέρι. Και ο οινοχόος. Ένα ποτήρι. Όλοι κοιτάνε τον φακό. Σχεδόν όλοι αυστηροί.

Εξαιτίας των φωτογραφικών ηθών της εποχής; Της κούρασης; Του πολέμου; Διακρίνονται αχνά δυο-τρία μειδιάματα. Από που να ήταν άραγε; Γύρισαν όλοι πίσω;

 

Και μερικές φωτογραφίες ακόμη….

Η φωτογραφική μηχανή στο μέτωπο:

«Σωροί άρτου εις τον Σιδ. Σταθμόν του Αφιόν δια τας ανάγκας των πρόσω τμημάτων»:

Το ξεψείρισμα:

«Η τελευταία καταληφθείσα κορυφογραμμή προς την Άγκυραν- XII Μεραρχία»:

Πηγή: ΕΛΙΑ-ΜΙΕΤ Θεσσαλονίκης/Γιώργος Κουμαρίδης

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: