Το χέρι του Πούτιν στην Πράγα; Κατά χιλιάδες διαδηλώνουν ακροδεξιοί και ακροαριστεροί “αγανακτισμένοι” [videos]

Δεύτερη στη σειρά αντικυβερνητική διαδήλωση δεκάδων χιλιάδων στο κέντρο της Πράγας. EPA/MARTIN DIVISEK




H αρχή έγινε στις 4 Σεπτεμβρίου. Τότε δόθηκε το ραντεβού για σήμερα, 28 Σεπτεμβρίου.

Στις 4 Σεπτεμβρίου πάνω από 70.000 Τσέχνοι διαδήλωσαν ζητώντας την παραίτηση της κυβέρνησης, επαναπροσδιορισμό της στάσης της χώρας έναντι της ουκρανικής κρίσης, τερματισμό της στρατιωτικής βοήθειας προς το Κίεβο, αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης με διαπραγματεύσεις με τον Πούτιν. Επίσης, κατήγγειλαν την πολιτική της ΕΕ και του ΝΑΤΟ στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ζήτησαν τερματισμό των κυρώσεων στην Ρωσία. Και μείωση των τιμών ενέργειας.

Ήταν πολλοί που φορούσαν μπλούζες ή κρατούσαν λάβαρα με τον Πούτιν. Πολλοί περισσότεροι φώναζαν “πρώτα η Τσεχία”.

Η διαδήλωση στις 4 Σεπτεμβρίου αλλά και σήμερα έγινε στην πλατεία Wenceslas – ιστορικά τόπος έκφρασης μαζικής διαφωνίας στην πρωτεύουσα της Τσεχίας, την Πράγα – και φάνηκε να σηματοδοτεί το τέλος σε μια σχετικά ήρεμη περίοδο της εσωτερικής πολιτικής από τότε που ο πρωθυπουργός Petr Fiala ανέλαβε την εξουσία τον περασμένο Δεκέμβριο.

Ο πεντακομματικός συνασπισμός του είχε επιζήσει την 3η Σεπτεμβρίου από μια πρόταση μομφής στο κοινοβούλιο,  που προκλήθηκε από την αντιπολίτευση, η οποία κατηγορεί την κυβέρνηση ότι δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τους αυξανόμενους λογαριασμούς καυσίμων και να θέσει υπό έλεγχο έναν πληθωρισμό που έχει εκτιναχθεί στο 18%, μεταξύ των υψηλότερων στην ΕΕ.

Η συγκέντρωση, που οργανώθηκε  από το ακροδεξιό κόμμα Ελευθερία και Άμεση Δημοκρατία (SPD) και το Κομμουνιστικό Κόμμα που κάποτε κυβερνούσε την πρώην Τσεχοσλοβακία, περιλάμβανε εκκλήσεις για στρατιωτική ουδετερότητα και καταγγελίες για την άφιξη Ουκρανών προσφύγων. Περίπου 400.000 έχουν αφιχθεί και διαμένουν στην Τσεχική Δημοκρατία από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία.

Η Τσεχική Δημοκρατία ήταν από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές της Ουκρανίας της δυτικής συμμαχίας.

Ο πρωθυπουργός Fiala, ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος των πολιτών (ODS) και πρώην καθηγητής πολιτικής επιστήμης, απέρριψε τη διαδήλωση ως εξτρεμιστική και τροφοδοτούμενη από τη ρωσική προπαγάνδα.

Είπε: «Η διαμαρτυρία στην πλατεία Wenceslas προκλήθηκε από δυνάμεις που είναι φιλορωσικές, βρίσκονται κοντά σε ακραίες θέσεις και είναι ενάντια στα συμφέροντα της Τσεχικής Δημοκρατίας. Είναι σαφές ότι οι ρωσικές εκστρατείες προπαγάνδας και παραπληροφόρησης είναι παρούσες στο έδαφός μας και κάποιοι απλώς τις ακούνε».

 

 

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: