Σε έξαρση η χολέρα στην Συρία: 29 νεκροί και περισσότερα από 2.000 κρούσματα – Από το μολυσμένο νερό του Ευφράτη

FILE PHOTO: Γυναίκες συλλέγουν νερό από δεξαμενή σε καταυλισμό προσφύγων, όπου οι κάκιστες συνθήκες υγιεινής ευνοούν την εξάπλωση ασθενειών, συμπεριλαμβανομένης της χολέρας. EPA. YAHYA ARHAB




Η Συρία ανακοίνωσε χθες, Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου ότι 29 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από χολέρα. Πρόκειται, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, για το χειρότερο ξέσπασμα της νόσου στη χώρα μετά από πολλά χρόνια.

Τα τεστ ανίχνευσης της νόσου έδειξαν 338 κρούσματα χολέρας τον τελευταίο μήνα, με τα περισσότερα περιστατικά να σημειώνονται στο Χαλέπι, όπου 25 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

Τα Ηνωμένα Έθνη σημείωσαν ότι η επιδημία συνδέεται με την άρδευση καλλιεργειών με χρήση μολυσμένου νερού και την κατανάλωση μη ασφαλούς νερού από τον ποταμό Ευφράτη, ο οποίος διχοτομεί τη Συρία από βορρά προς ανατολικά.

Σύμφωνα με ιατρικούς αξιωματούχους, η εξαιρετικά μεταδοτική αυτή ασθένεια, έχει εξαπλωθεί και σε περιοχές που ελέγχονται από τους Κούρδους καθώς και τις περιοχές της αντιπολίτευσης στη βόρεια και βορειοδυτική Συρία, όπου εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί από τη σύγκρουση που διαρκεί μια δεκαετία.

Σύμφωνα με την Intenational Rescue Committee (IRC) που εδρεύει στις ΗΠΑ και δραστηριοποιείται στην Συρία, τα ύποπτα κρούσματα χολέρας αυξήθηκαν στα 2.092 στα βορειοανατολικά της χώρας. Οι απεσταλμένοι της οργάνωσης εκτιμούν ότι τα πραγματικά κρούσματα είναι πολλά περισσότερα από εκείνα που καταγράφονται επίσημα.

Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις της Δύσης επισημαίνουν ότιη πρόσβαση σε ασφαλές πόσιμο νερό είναι μια τεράστια πρόκληση στη Συρία, η οποία έχει 40% λιγότερο πόσιμο νερό από ό,τι πριν από την έναρξη της σύγκρουσης που προκάλεσε την ευρεία καταστροφή της εθνικής υποδομής ύδρευσης.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας  είχε ήδη αρχίσει να στέλνει επείγουσες αποστολές ιατρικών προμηθειών και δισκίων χλωρίου για τον καθαρισμό του νερού. Πριν από το πρόσφατο ξέσπασμα της χολέρας, η κρίση του νερού είχε προκαλέσει αύξηση προβλημάτων όπως η διάρροια, ο υποσιτισμός και οι δερματικές παθήσεις, σύμφωνα με αξιωματούχους του ΠΟΥ.

ΠΗΓΗ: The Jerusalem Post

 

Γυναίκες που είναι αγχωμένες στην εγκυμοσύνη, διατρέχουν σοβαρό κίνδυνο να γεννήσουν πρόωρα: Τι δείχνει νέα αμερικανική μελέτη

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: