O θάνατος της Ελισάβετ και οι άπειρες “μικρές” αλλαγές που έρχονται: Σε γραμματόσημα, νομίσματα, εθνικός ύμνος, διαβατήρια [video]

Η βασίλισσα Ελισάβετ Β’ ήταν η πρώτη μονάρχης που απεικονίστηκε σε χαρτονομίσματα της Τράπεζας της Αγγλίας. Photo via Pixabay/ PublicDomainPictures




Το πορτρέτο της βασίλισσας Ελισάβετ βρίσκεται πάνω σε γραμματόσημα, νομίσματα και χαρτονομίσματα και τα αρχικά της κοσμούν ταχυδρομικά κουτιά, στολές και κυβερνητικές πινακίδες σε όλη τη χώρα. Η αλλαγή όλων αυτών θα είναι ένα τεράστιο έργο, που πιθανότατα θα διαρκέσει αρκετά χρόνια.

Ο θάνατος της Βασίλισσας σηματοδοτεί μια μνημειώδη και ανατρεπτική στιγμή στην ιστορία του έθνους. Κατά τη διάρκεια της 70χρονης βασιλείας της, η μονάρχης έγινε η πιο διάσημη γυναίκα στον κόσμο.

Το πορτρέτο της είναι παντού πάνω σε γραμματόσημα, νομίσματα και χαρτονομίσματα και τα αρχικά της κοσμούν ταχυδρομικά κουτιά, στολές και κυβερνητικές πινακίδες σε όλη τη χώρα.

Η αλλαγή όλων αυτών θα είναι ένα τεράστιο και δαπανηρό έργο, που πιθανόν να διαρκέσει αρκετά χρόνια, αν όχι δεκαετίες, και πράγματι, και στην πραγματικότητα μπορεί να μην ολοκληρωθεί ποτέ.

Βασιλικό Μονόγραμμα

Ένα βασιλικό μονόγραμμα είναι μοναδικό για κάθε μονάρχη και αποτελείται από το αρχικό του ονόματος και του τίτλου του.

Εμφανίζεται συνήθως σε κυβερνητικά κτίρια, στολές, βασιλικά ή κρατικά έγγραφα και αντικείμενα που σχετίζονται με τη βασιλική οικογένεια.

Τώρα που η Βασίλισσα πέθανε, το ER θα πιθανόν να αντικατασταθεί με το CR.

Το δεύτερο γράμμα μπορεί να μην αλλάξει επειδή το R μπορεί να σημαίνει ταυτόχρονα Rex ή Regina, το λατινικό για τον Βασιλιά και την Βασίλισσα.

Ωστόσο, το επόμενο βασιλικό μονόγραμμα δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμα.

Ταχυδρομικά κουτιά

Τα ταχυδρομικά κουτιά του Royal Mail φέρουν την σήμανση ERII, που σημαίνει Elizabeth Regina II.

Θα μπορούσαν τώρα να αλλάξουν σε CRIII.

Όταν φτιάχνονται τα ταχυδρομικά κουτιά, τους δίνεται το σήμα του μονάρχη που κυβερνά την συγκεκριμένη εποχή,  και με περισσότερα από 100.000 που εκτιμάται ότι είναι διάσπαρτα στη Βρετανία, θα μπορούσε να χρειαστεί πολύς χρόνος για να αντικατασταθούν όλα.

Το Ταχυδρομικό Μουσείο σημειώνει ότι αυτό θα συμβεί μόνο όταν προστεθούν νέες ταχυδρομικές θυρίδες – οι παλιές δεν θα αλλάξουν.

Νομίσματα – χαρτονομίσματα

Σύμφωνα πηγή του Βασιλικού Νομισματοκοπείου, ένα νέο πορτρέτο του Καρόλου θα κυκλοφορήσει για να απεικονιστεί στο νόμισμα.

Τα νομίσματα και τα χαρτονομίσματα που φέρουν το πορτρέτο της βασίλισσας θα συνεχίσουν να εκδίδονται για το υπόλοιπο του έτους ή ίσως και περισσότερο, και μετά απ’ αυτό το διάστημα θα  κυκλοφορήσει το νέο πορτρέτο.

Τα νομίσματα και τα χαρτονομίσματα που φέρουν τη Βασίλισσα δεν θα ανακληθούν. Αντίθετα, η διαδικασία θα είναι σταδιακή και πολλά νομίσματα με το πορτρέτο της θα παραμείνουν σε κυκλοφορία για πολλά χρόνια.

Οι τράπεζες και τα ταχυδρομεία θα εκδίδουν τα πρόσφατα σχεδιασμένα νομίσματα και χαρτονομίσματα και θα συλλέγουν τις παλαιότερες εκδόσεις.

Σύμφωνα με τον επίσημο ιστότοπο της Βασιλικής Οικογένειας, από την εποχή του Καρόλου Β’ και μετά, αναπτύχθηκε μια παράδοση των μοναρχών να απεικονίζονται στα νομίσματα με τη μορφή τους στραμμένη προς την αντίθετη κατεύθυνση από εκείνη του προκατόχου τους.

Η εξαίρεση σε αυτό ήταν στη σύντομη βασιλεία του Εδουάρδου VIII. Του άρεσαν τα πορτρέτα του εαυτού του στραμμένα προς τα αριστερά, παρόλο που, σύμφωνα με την παράδοση, θα έπρεπε να κοιτάζει προς τα δεξιά. Τα σχέδια για τα προτεινόμενα νομίσματα για τη βασιλεία του δείχνουν τον Εδουάρδο Η’ στραμμένο προς τα αριστερά.

Η παράδοση αποκαταστάθηκε κατά τη βασιλεία του Γεωργίου ΣΤ’, με το πορτρέτο του στραμμένο προς τα αριστερά .

Γραμματόσημα

Εκτός από τα ταχυδρομικά κουτιά, το Royal Mail θα παραγγείλει νέα γραμματόσημα που φέρουν το προφίλ του Βασιλιά για να αντικαταστήσουν αυτό της μητέρας του.

Όταν τα γραμματόσημα άλλαξαν τελευταία φορά με έναν μονάρχη το 1952, κυκλοφόρησε μια σειρά που ονομάζεται Wilding Issues.

Παρουσίασαν πορτρέτα που τράβηξε η Ντόροθι Γουάιλντινγκ μέσα σε μερικές εβδομάδες από τον θάνατο του Βασιλιά Γεωργίου και χρησιμοποιήθηκαν μέχρι το 1971.

Εθνικός ύμνος

Με τον βασιλιά Κάρολο στο θρόνο, οι λέξεις στον εθνικό ύμνο θα αλλάξουν από God Save th Queen σε God Save The King.

Θα είναι ως εξής:

Ο Θεός να σώζει τον ευγενικό Βασιλιά μας!
Ζήτω ο ευγενής Βασιλιάς μας!
Ο Θεός να σώζει τον βασιλιά!
Στείλε τον νικητή,
Ευτυχισμένο και ένδοξο,
Μακριά να βασιλεύει επί ημών,
ο Θεός σώζει τον Βασιλιά.

Αυτή η έκδοση χρησιμοποιήθηκε για τελευταία φορά όταν ο πατέρας της Βασίλισσας Eλισάβετ, Γεώργιος VI,  ήταν στο θρόνο.

Διαβατήρια

Τα διαβατήρια αναφέρουν επί του παρόντος: «Ο Υπουργός Εξωτερικών της Βρετανικής Μεγαλειότητας ζητά και απαιτεί στο όνομα της Αυτού Μεγαλειότητας όλους όσους μπορεί να αφορά να επιτρέψουν στον κομιστή [του εγγράφου] να περάσει ελεύθερα χωρίς άδεια ή εμπόδια και να παρέχεται στον κομιστή η βοήθεια και η προστασία που μπορεί να είναι απαραίτητη .”

Αναμένεται ότι αυτό θα αλλάξει σε ανδρική αντωνυμία στα νέα διαβατήρια.

Οποιαδήποτε παλαιότερα διαβατήρια δεν έχουν τη νέα φράση δεν θα επηρεαστούν και δεν θα υποχρεωθούν οι κάτοχοί τους να τα αλλάξουν μέχρι να ανανεωθούν.

Όπως και το νόμισμα, έτσι και τα νέα διαβατήρια θα τεθούν σε εφαρμογή σταδιακά με την πάροδο του χρόνου.

Σύμβουλος της Βασίλισσας

Οι κορυφαίοι δικηγόροι της χώρας, γνωστοί στο παρελθόν ως Queen’s Counsel, έχουν γίνει King’s Counsel.

Το Δικηγορικό Συμβούλιο, το οποίο εκπροσωπεί τους δικηγόρους,  ανέφερε ότι η αλλαγή υπήρξε άμεση.

Οι δικηγόροι αυτής της κατηγορίας θα χρησιμοποιούν πλέον τα αρχικά KC μετά το όνομά τους, αντί για QC.

Με πληροφορίες από Sky News

 

H στέψη του νέου Βασιλιά: Μια τελετή μοναδική και μεγαλοπρεπής * Το στέμμα, η βασιλική σύζυγος, οι όρκοι και οι εξουσίες του [videos]

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: