Brothers of Italy (Fratelli d’Italia) leader Giorgia Meloni attends an election campaign rally, in Mestre, Italy, 10 September 2022. Italy will hold an early election on 25 September following the resignation of the Prime Minister. EPA, ANDREA MEROLA




Στις 12 ώρα Ελλάδας (11 Ιταλίας) όταν και θα κλείσουν οι κάλπες στις οποίες προσέρχονται από το πρωί 51 εκατομμύρια ψηφοφόροι, το ιταλικό exit poll θα αποκαλύψει εάν η Ιταλία θα βρεθεί σε τροχιά να εκλέξει την πλέον δεξιά κυβέρνησή της από τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο έως σήμερα και με πρωθυπουργό μάλιστα, ως επικεφαλής τριμερούς συνασπισμού, την προερχόμενη από τη νεοφασιστική νεολαία -παρελθόν το οποίο πλέον δηλώνει ότι  αποκηρύσσει- Τζόρτζια Μελόνι.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις επέμεναν ότι ο δεξιός συνασπισμός υπό την ηγεσία των Αδελφών της Ιταλίας της Μελόνι θα βρεθεί στην κορυφή, παρά τα λάθη και τις αστοχίες στις τελευταίες ημέρες της εκστρατείας.

Νίκη της Μελόνι εκτιμάται ότι θα σηματοδοτούσε απότομη αλλαγή κατεύθυνσης για την Ιταλία, εγείροντας ανησυχίες στις Βρυξέλλες και στις πρωτεύουσες της ΕΕ, καθώς το μπλοκ αντιμετωπίζει αυξανόμενο πληθωρισμό, τον πόλεμο στην Ουκρανία και την απειλή ενεργειακής κρίσης τον χειμώνα.

Αυτό που διακυβεύεται είναι η μελλοντική κατεύθυνση της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας της ΕΕ, η σταθερότητα της ευρωζώνης και ίσως μία νέα ατζέντα των χωρών μελών της ΕΕ σχεδόν για τα πάντα: από την ενεργειακή ασφάλεια έως την αποστολή όπλων στο Κίεβο.

Πώς ψηφίζουν οι Ιταλοί

Οι Ιταλοί εκλέγουν σήμερα νέους βουλευτές και για τα δύο σώματα του Κοινοβουλίου, τη Βουλή των Αντιπροσώπων και τη Γερουσία. Οι κάλπες, ανοιχτές από τις 7 το πρωί, θα κλείσουν στις 23:00 (μεσάνυχτα Ελλάδας). Το σύνολο των νέων βουλευτών θα είναι μικρότερο, μετά τη συνταγματική μεταρρύθμιση του 2020 που μείωσε τον αριθμό τους από 945 σε 600.

 

Περίπου το ένα τρίτο των νέων βουλευτών θα εκλεγεί μέσω ενός απλού πλειοψηφικού συστήματος, ενώ οι υπόλοιποι θα εκλεγούν με βάση τα συνολικά αποτελέσματα των κομμάτων. Κόμματα με επιδόσεις κάτω από το 3 τοις εκατό, αποκλείονται αυτόματα.

Η πρώτη ένδειξη για το ποιος θα κερδίσει θα έρθει με ένα exit poll, που αναμένεται να ανακοινωθεί στις 23:00 τοπική ώρα την Κυριακή. Και όταν, Δευτέρα πια, βγουν τα επίσημα αποτελέσματα, η μπάλα θα είναι στο γήπεδο του Προέδρου της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα, ο οποίος, με βάση το αποτέλεσμα των εκλογών και τη σύνθεση του νέου κοινοβουλίου, θα πρέπει να διορίσει νέο πρωθυπουργό.

Ο Ματαρέλα θα επιλέξει ως πρωθυπουργό τον ηγέτη που έχει τις περισσότερες πιθανότητες να κερδίσει την υποστήριξη του κοινοβουλίου σε ψήφο εμπιστοσύνης.

Έχει επίσης την επίσημη εξουσία να ορίζει υπουργούς, αν και γενικά τους διορίζει μετά από σύσταση του νέου πρωθυπουργού. Εάν δεν προκύψει σαφής πλειοψηφία από την ψηφοφορία, ο Ματαρέλα θα είναι σε θέση να δοκιμάσει εναλλακτικούς πιθανούς συνασπισμούς.


Oταν η νεαρή Μελόνι μιλούσε θετικά για τον Μουσολίνι

Μπορεί να χρειαστούν αρκετές εβδομάδες μέχρι να διευθετηθεί το τελικό σχήμα του συνασπισμού και το πρόγραμμά του για την κυβέρνηση. Οι νέοι βουλευτές πρόκειται να παραμείνουν στη θέση τους για πέντε χρόνια.

Παλιές και νέες δυνάμεις

Τέσσερις είναι κύριες πολιτικές δυνάμεις στην κούρσα είναι ένας δεξιός συνασπισμός, ένας κεντροαριστερός συνασπισμός και δύο αουτσάιντερ.

Ο δεξιός συνασπισμός απαρτίζεται από τα Αδέλφια της Ιταλίας του Μελόνι , τη Λίγκα του Ματέο Σαλβίνι και τη Forza Italia του Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

 

Το κόμμα της Μελόνι ήταν κάποτε ο μικρότερος εταίρος του κεντροδεξιού συνασπισμού. Στις εθνικές εκλογές του 2018, μόλις που είχε συγκεντρώσει το 4% των ψήφων. Όμως μετά από 10 χρόνια στους πάγκους της αντιπολίτευσης, τα… Αδέλφια της Ιταλίας είναι πιο ισχυρά από ποτέ. Υπερηφανεύονται ότι είναι οι μόνοι που έμειναν έξω από όλες τις κυβερνήσεις συνασπισμού που κυβέρνησαν την Ιταλία κατά την προηγούμενη θητεία, συμπεριλαμβανομένης και αυτής υπό την ηγεσία του Ντράγκι.

H άνοδος του FdI (Fratelli d’Italia) προςτην πρώτη θέση με βάση τις δημοσκοπήσεις της τελευταίας τριετίας. Πηγή: Politico

Οι ακροδεξιές προτάσεις της Μελόνι περιλαμβάνουν τη διακοπή των μεταναστευτικών ροών με αυτό που αποκαλεί «ναυτικό αποκλεισμό» στη Μεσόγειο (Λιβύη), την προστασία των ιταλικών εταιρειών, για παράδειγμα με την επέκταση του επενδυτικού ελέγχου σε άλλες χώρες της ΕΕ.

Παρόμοιο πρόγραμμα έχει και η Λίγκα του Ματέο Σαλβίνι. Γι΄αυτό άλλωστε χάνει συνεχώς ψηφοφόρους από τη Μελόνι.

Τέλος, ο πρώην πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι, 85 ετών, ηγείται της κεντροδεξιάς Forza Italia, η οποία είναι τώρα μακράν το μικρότερο κόμμα στη δεξιά συμμαχία.

Η κεντροαριστερά

Το κύριο κόμμα του κεντροαριστερού συνασπισμού είναι το Δημοκρατικό Κόμμα του Ενρίκο Λέτα. Ο Λέτα, ο οποίος υπηρέτησε ήδη ως πρωθυπουργός της Ιταλίας μεταξύ 2013 και 2014, πιέζει για μια σοσιαλδημοκρατική και φιλοευρωπαϊκή ατζέντα ενώ υποστηρίζει τα μεταρρυθμιστικά σχέδια του Ντράγκι. Πρόσφατα έλαβε το «χρίσμα» του Γερμανού καγκελαρίου Σολτς. Ο κεντροαριστερός συνασπισμός περιλαμβάνει επίσης μικρά κόμματα όπως το φιλελεύθερο Περισσότερη Ευρώπη Europe (+Europa), η Ιταλική Αριστερά (Sinistra Italiana), οι Πράσινοι και το Impegno Civico, ένα μικρό κόμμα που ιδρύθηκε από τον υπουργό Εξωτερικών Luigi Di Maio μετά την αποχώρησή του από το Κίνημα 5 Αστέρων.

 

Το Κίνημα 5 Αστέρων του Τζουζέπε Κόντε δεν αποτελεί τμήμα κάποιας συμμαχίας. Ο Κόντε, ο οποίος ήταν πρωθυπουργός της Ιταλίας ακριβώς πριν από τον Ντράγκι, πιέζει για μια προοδευτική ατζέντα που περιλαμβάνει τη θέσπιση κατώτατου ωρομισθίου και την ενίσχυση των μέτρων πρόνοιας.

Στο κέντρο του πολιτικού φάσματος βρίσκεται ο λεγόμενος «τρίτος πόλος», μια κεντρώα ομάδα με επικεφαλής τον πρώην πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι και τον ευρωβουλευτή Κάρλο Καλέντα, ο οποίος ήταν υπουργός βιομηχανίας και μόνιμος εκπρόσωπος της Ιταλίας στην ΕΕ όταν ο Ρέντσι ήταν στην εξουσία. Οι ηγέτες του τρίτου πόλου λένε ότι θέλουν να συνεχίσουν να εργάζονται σε αυτό που αποκαλούν «ατζέντα Ντράγκι».

Φαβορί 

Ο δεξιός συνασπισμός είναι ο φαβορί για την ανάληψη της εξουσίας, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις που δημοσιεύθηκαν τον Σεπτέμβριο.

Ο συνασπισμός της ιταλικής δεξιάς μπορεί να συγκεντρώσει έως και το 45 τοις εκατό των ψήφων, σύμφωνα με το Poll of Polls του POLITICO . Το κόμμα της Μελόνι εμφανίζεται ως πρώτο κόμμα (με 25 τοις εκατό), ενώ η Λίγκα και το Forza Italia φαίνεται να σημειώνουν 13% και 7% αντίστοιχα. Εάν επιβεβαιωθούν αυτοί οι αριθμοί, η δεξιά κυβέρνηση συνασπισμού θα μπορούσε να υπολογίζει σε πλειοψηφία, με 250 βουλευτές στην Βουλή των Αντιπροσώπων (από τους 400) και 126 στη Γερουσία (από τους 200).

 

Εάν η ιταλική δεξιά κερδίσει και τα Αδέρφια της Ιταλίας οι Brothers θα είναι το πρώτο κόμμα, η Μελόνι θα είναι η υποψήφια του συνασπισμού για πρωθυπουργός, όπως αποφασίστηκε σε προεκλογική συμφωνία μεταξύ της ιδίας και των Σαλβίνι, Μπερλουσκόνι.

Το Δημοκρατικό Κόμμα συγκεντρώνει με βάση τις μετρήσεις του Politico συγκεντρώνει περίπου 22 τοις εκατό. Εάν οι δημοσκοπήσεις είναι σωστές, η μόνη του ευκαιρία να βρεθεί στην εξουσία θα ήταν ως τμήμα μιας υποθετικής συμμαχίας ευρείας εμβέλειας, που θα υπερβαίνει τον σημερινό κεντροαριστερό συνασπισμό.

Το Κίνημα 5 Αστέρων του Κόντε, το οποίο είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στο νότο, βρισκόταν στο 13 τοις εκατό με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, αλλά οι αναλυτές λένε ότι θα μπορούσε να αποδώσει καλύτερα από το αναμενόμενο

Τι πιστεύουν οι Βρυξέλλες;

Ορισμένοι αξιωματούχοι της ΕΕ και χώρες – μέλη ανησυχούν για το πιθανότατο ενδεχόμενο η Μελόνι να είναι η επόμενη πρωθυπουργός της Ιταλίας.

Ηδη η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν έριξε την πρώτη προειδοποιητική βολή: «Εάν τα πράγματα πάνε σε «δύσκολη κατεύθυνση» μετά τις εκλογές στην Ιταλία αυτήν την Κυριακή, «έχουμε τα εργαλεία», δήλωσε την περασμένη Παρασκευή η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προκαλώντας κριτική από Ιταλούς πολιτικούς, οι οποίοι την κατηγόρησαν ότι παρενέβη στην εκλογική διαδικασία παραμονή της ψηφοφορίας.

 

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας της, η Μελόνι προσπάθησε να καθησυχάσει τα θεσμικά όργανα της ΕΕ και τους διεθνείς εταίρους ότι δεν είναι ευρωσκεπτικίστρια.

Όμως οι θέσεις της υπέρ του οικονομικού προστατευτισμού και οι δηλώσεις της από το παρελθόν υποδηλώνουν το αντίθετο. «Υπάρχει πάντα ο φόβος στο πίσω μέρος του μυαλού όλων μας ότι όταν εκλεγεί, μπορεί να δούμε την παλιά Μελόνι», λέει ένας διπλωμάτης της ΕΕ .

Η Μελόνι θα ήθελε να ξανανοίξει συνομιλίες με τις Βρυξέλλες για έργα που χρηματοδοτούνται μέσω του σχεδίου ανάκαμψης της χώρας μετά την πανδημία, υποστηρίζοντας ότι, με την τρέχουσα ενεργειακή κρίση, οι προτεραιότητες έχουν αλλάξει.

Η Μελόνι υποσχέθηκε να είναι συνετή για τις δημόσιες δαπάνες, αλλά ορισμένες χώρες μέλη ανησυχούν για τη στάση της στις επερχόμενες διαπραγματεύσεις για τη μεταρρύθμιση των κανόνων των δημοσίων δαπανών στην ΕΕ.

Θα αλλάξει γνώμη η Ρώμη για τη Ρωσία;

Η θέση της Ιταλίας έναντι της Ρωσίας αναδείχθηκε ως μείζον ζήτημα λίγες ώρες πριν από την ψηφοφορία.
Τα δεξιά κόμματα ήταν παραδοσιακά κοντά στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. Αλλά μετά την εισβολή στην Ουκρανία, πήραν διαφορετικές θέσεις.

Η Μελόνι διαφοροποιήθηκε από τον Μπερλουσκόνι και τον Σαλβίνι εγκαλώντας ανοικτά τη Ρωσία για την εισβολή στην Ουκρανία και τασσόμενη υπέρ των κυρώσεων της ΕΕ κατά της Μόσχας. Όμως ο Μπερλουσκόνι και ο Σαλβίνι αν και καταδίκασαν αρχικά την κίνηση του Κρεμλίνου, σταδιακά υιοθέτησαν μια πιο ήπια προσέγγιση απέναντι στη Ρωσία.

Ο Σαλβίνι ζητά από τις δυτικές χώρες να επανεξετάσουν τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, ενώ, νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο γηραιός Μπερλουσκόνι έείπε ότι ο Πούτιν ήθελε απλώς να αντικαταστήσει την κυβέρνηση του Ζελένσκι Zelenskyy με «αξιοπρεπείς ανθρώπους». Ο Κόντε ήταν αντίθετος στην αποστολή περισσότερων όπλων στην Ουκρανία.

Πηγή: Politico: How to watch the Italian election like a pro

Με λένε Τζώρτζια και το …γερμανικό πάρτυ τελειώνει! Η Ιταλία ανοίγει τον δρόμο για την ανάκτηση της εθνικής κυριαρχίας στην Ευρώπη;

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: