Καραβάνι Σύριων προσφύγων ετοιμάζεται να περάσει μαζικά στην Ε.Ε., υποστηρίζει η εφημερίδα Guardian: Μαζεύονται στον Έβρο

FILE PHOTO: Ο φράχτης στις Φέρες κατά την επίσκεψη του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκου και του Βούλγαρου ομολόγου του Ivan Demerdzhiev, Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2022. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΛΕΞΟΥΔΗΣ




Χιλιάδες Σύριοι πρόσφυγες συγκεντρώνονται στην Τουρκία σε κονβόι, το οποίο οι διοργανωτές ονόμασαν ‘Καραβάνι του Φωτός’, σε μια τολμηρή και απελπισμένη προσπάθεια να εισέλθουν μαζικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.), γράφει η βρετανική εφημερίδα Guardian (κείμενο Jessie Williams).

Από τις αρχές Σεπτεμβρίου, Σύριοι πρόσφυγες καταρτίζουν σχέδια για το ταξίδι μέσω του Telegram.

Οι διοργανωτές, οι οποίοι πιστεύεται ότι είναι και οι ίδιοι Σύριοι πρόσφυγες, ζήτησαν στους συμμετέχοντες να φέρουν υπνόσακους, σκηνές, σωσίβια, νερό, κονσέρβες και κουτιά πρώτων βοηθειών. Ο πραγματικός αριθμός των ατόμων αυτών δεν είναι σαφής, αλλά οι διοργανωτές λένε ότι αναμένονται περίπου 100.000 άτομα.

Καθώς ξημέρωσε η Δευτέρα, τα μέλη του καραβανιού ξεκίνησαν το ταξίδι τους προς το καθορισμένο σημείο συνάντησης στην Αδριανούπολη της Τουρκίας κοντά στα σύνορα με την Ελλάδα, με ανακοίνωση στο Telegram την προηγούμενη μέρα. Το σχέδιό τους είναι να περάσουν με τα πόδια από τα ελληνικά σύνορα για να μπουν στην ΕΕ.

Η ομάδα περιλαμβάνει γιατρούς, μηχανικούς και δικηγόρους, οι οποίοι έχουν έρθει από όλη τη Συρία μετά τη φυγή τους από τον εμφύλιο πόλεμο, που ξεκίνησε το 2011.

Σε ανακοίνωσή τους, οι διοργανωτές εξήγησαν ότι το καραβάνι, το οποίο «βγήκε από τη μήτρα της επανάστασης», πυροδοτήθηκε από τον «απεχθή ρατσισμό» στον οποίο έχουν εκτεθεί από «κάποια κόμματα στην Τουρκική Δημοκρατία», και o οποίος ισχυρίζονται ότι έχει οδηγήσει στη δολοφονία Σύριων προσφύγων.

Οι διοργανωτές αναφέρθηκαν επίσης στην πίεση που τους ασκείται να επιστρέψουν στις περιοχές του συριακού καθεστώτος θέτοντας ξανά σε κίνδυνο τη ζωή τους.

Το βράδυ της Δευτέρας, μέλη του κονβόι δέχθηκαν επίθεση στα ελληνικά σύνορα από λαθρέμπορους, σύμφωνα με έναν από τους διοργανωτές. Από το πρωί της Τρίτης, το καραβάνι είχε αποφασίσει να ανασυνταχθεί στην Κωνσταντινούπολη πριν κατευθυνθεί στα σύνορα εκ νέου ως ομάδα.

ΠΗΓΗ: Guardian, (Jessie Williams) – Syrian refugees mass in convoy on Turkish border to walk into Greece

Οποια πέτρα κι αν σηκώσεις, Έλληνα θα βρεις: Αρκάς ταξιτζής υποδέχεται τον Μητσοτάκη στη Νέα Υόρκη

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: