Ιστορική στιγμή στην μάχη κατά του Αλτσχάιμερ: Φάρμακο επιβραδύνει κατά 27% την απώλεια μνήμης και σκέψης [videos]

File photo: EPA, JAGADEESH NV




Ένα πειραματικό φάρμακο έχει καταφέρει να επιβραδύνει τον ρυθμό με τον οποίο εξασθενεί η μνήμη και η σκέψη  σε άτομα με νόσο Αλτσχάιμερ σε πρώιμο στάδιο – κάτι που χαρακτηρίζεται ήδη «ιστορική στιγμή» για τη θεραπεία της άνοιας.

Η γνωστική λειτουργία των ασθενών με Αλτσχάιμερ στους οποίους χορηγήθηκε το φάρμακο, το οποίο αναπτύχθηκε από την Eisai και τη Biogen, 18 μήνες μετά είχε μειωθεί κατά 27% λιγότερο απ’ ό,τι σε ασθενείς που έλαβαν  θεραπεία με εικονικό φάρμακο.

  • Πρόκειται για μια μέτρια αλλαγή στην κλινική έκβαση, αλλά είναι η πρώτη φορά που φαίνεται ξεκάθαρα ότι κάποιο φάρμακο αλλάζει την πορεία της νόσου.

«Αυτή είναι μια ιστορική στιγμή για την έρευνα για την άνοια, καθώς αυτή είναι η πρώτη δοκιμή φάσης 3 ενός φαρμάκου για το Αλτσχάιμερ  που επιβραδύνει επιτυχώς τη γνωστική παρακμή», δήλωσε η Δρ Σούζαν Κόλχαας, διευθύντρια έρευνας στο Alzheimer’s Research UK.

«Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι το Αλτσχάιμερ είναι ένα αναπόφευκτο μέρος της γήρανσης. Αυτό το ξεκαθαρίζει: αν παρέμβεις νωρίς, μπορείς να επηρεάσεις τον τρόπο με τον οποίο προχωρούν οι άνθρωποι».

  • Στη μελέτη, στην οποία συμμετείχαν περίπου 1.800 ασθενείς σε πρώιμο στάδιο Αλτσχάιμερ, οι ασθενείς έλαβαν δύο φορές την εβδομάδα εγχύσεις του φαρμάκου, που ονομάζεται lecanemab. Αποδείχθηκε επίσης ότι μειώνει τις τοξικές πλάκες στον εγκέφαλο και επιβραδύνει την εξασθένηση της μνήμης και της ικανότητας των ασθενών να εκτελούν καθημερινές εργασίες.

Περίπου το ένα πέμπτο των ασθενών παρουσίασαν παρενέργειες, συμπεριλαμβανομένου του οιδήματος του εγκεφάλου ή της αιμορραγίας του εγκεφάλου ορατές στις σαρώσεις PET, με περίπου το 3% αυτών των ασθενών να εμφανίζουν συμπτωματικές παρενέργειες.

Τα αποτελέσματα προσφέρουν μια σημαντική ώθηση στην «αμυλοειδή υπόθεση», δηλαδή στην θεωρία που υποθέτει ότι οι κολλώδεις πλάκες που εμφανίζονται στον εγκέφαλο ασθενών με άνοια παίζουν ρόλο στην καταστροφή των εγκεφαλικών κυττάρων και στην πρόκληση γνωστικής έκπτωσης.

Μια σειρά από φάρμακα που δοκιμάστηκαν στο παρελθόν αποδείχθηκε ότι μείωναν επιτυχώς τα επίπεδα του αμυλοειδούς στον εγκέφαλο, αλλά χωρίς καμία βελτίωση στα κλινικά αποτελέσματα, οδηγώντας ορισμένους στο ερώτημα εάν το ερευνητικό πεδίο ήταν σε λάθος δρόμο.

Ο Ρομπ Χάουαρντ, καθηγητής ψυχιατρικής τρίτης ηλικίας στο University College του Λονδίνου (UCL), δήλωσε:

«Αυτό είναι ένα αναμφισβήτητα στατιστικά θετικό αποτέλεσμα και αντιπροσωπεύει κάτι σαν μια ιστορική στιγμή όταν βλέπουμε την πρώτη πειστική τροποποίηση της νόσου του Αλτσχάιμερ. Ο Θεός ξέρει, περιμέναμε αρκετό καιρό για αυτό».

Η Eisai και η Biogen αναμένεται να υποβάλουν αίτηση για ρυθμιστική έγκριση στις ΗΠΑ και την Ευρώπη μέχρι το τέλος του έτους. Εάν εγκριθεί, οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης θα έχουν δύσκολες αποφάσεις σχετικά με το εάν θα χρηματοδοτήσουν το φάρμακο, το οποίο απαιτεί εγχύσεις κάθε δύο εβδομάδες, και ποιος θα είναι κατάλληλος για αυτό, επειδή οι κλινικές βελτιώσεις που παρατηρούνται στους ασθενείς υπολείπονται ελάχιστα του ευρέως αποδεκτού σημείου αναφοράς.

Τα συνολικά οφέλη θα εξαρτηθούν από το εάν οι ασθενείς που λαμβάνουν το φάρμακο διατηρούν καλύτερη πορεία πέρα ​​από τους πρώτους 18 μήνες, αλλά τα τελευταία δεδομένα δεν μπορούν να απαντήσουν σε αυτή την ερώτηση.

Υπάρχουν επίσης ερωτήματα σχετικά με το εάν το φάρμακο θα μπορούσε να επιβραδύνει τον  εκφυλισμό σε ακόμη πιο πρώιμο στάδιο. Η Eisai στρατολογεί άτομα με υψηλό κίνδυνο Αλτσχάιμερ που δεν έχουν ακόμη αναπτύξει συμπτώματα για να λάβουν μέρος σε περαιτέρω δοκιμές για να προσπαθήσουν να βοηθήσουν στην απάντηση σε αυτό.

Με πληροφορίες από The Guardian

Covid με νέες υποπαραλλαγές και γρίπη καραδοκούν: Θανατηφόρος ο συνδυασμός -Στη Βρετανία προειδοποιούν για 20.000 θανάτους

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: