H “μάχη για την ψυχή του ‘Eθνους”, η μάχη για τη Δημοκρατία: Η εμπνευσμένη ομιλία του προέδρου Τζο Μπάιντεν

US President Joe Biden delivers remarks on the ‘battle for the Soul of the Nation’ at Independence National Historical Park, in Philadelphia, Pennsylvania, USA, 01 September 2022. EPA, Doug Mills, POOL




Tου ΜΙΧΑΛΗ ΨΥΛΟΥ, Ναυτεμπορική

«Δημοκρατία»: Με αυτή τη λέξη, αυτή την κραυγή, έκλεισε την ομιλία του ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, στο ιστορικό Independence Hall, στην Φιλαδέλφεια, στο κτίριο όπου υιοθετήθηκαν η Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας και το Σύνταγμα των Ηνωμένων Πολιτειών το 1787.

Μια ομιλία την οποία αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου ονόμασαν και σωστά, «μάχη για την ψυχή του έθνους».

Ο Αμερικανός πρόεδρος μπορεί να έβαλε στο στόχαστρό του τον Ντόναλντ Τραμπ, αλλά η ομιλία του δεν περιορίστηκε μόνο στα τεκταινόμενα στο εσωτερικό της υπερδύναμης. Σταχυολογούμε αποσπάσματα από την ομιλία Μπάιντεν:

  • «Η δημοκρατία λειτουργεί μόνο εάν επιλέξουμε να σεβαστούμε το κράτος δικαίου και τους θεσμούς. Αυτή είναι η δημοκρατία – η δημοκρατία – που πρέπει να υπερασπίσουμε Από εμάς εξαρτάται.
  • Καθήκον μας είναι να κάνουμε το έθνος μας ελεύθερο και δίκαιο, δίκαιο και δυνατό. Και ο Θεός να προστατεύει όλους εκείνους που στέκονται και αγωνίζονται για τη δημοκρατία μας. Ο Θεός να σας ευλογεί όλους. Δημοκρατία».

Ο Μπάιντεν διαχώρισε από την κριτική του τον Τραμπ και τους οπαδούς του, από τους υπόλοιπους Ρεπουμπλικάνους. Ο φιλο – Τραμπικός ηγέτης των Ρεπουμπλικανών στη Βουλή, Κέβιν Μακάρθι κατηγόρησε μάλιστα τον Αμερικανό πρόεδρο ότι «έχει εξαπολύσει επίθεση στη δημοκρατία μας».

Πολλά έχουμε να διδαχτούμε όλοι μας. Τόσο από την παρέμβαση Μπάιντεν, όσο και από την απάντηση των «Τραμπιστών», για το περιεχόμενο της δημοκρατίας.

Ειδικά στη χώρα όπου γεννήθηκε η δημοκρατία. Για την ιστορία, η ομιλία Μπάιντεν ξεκινούσε όταν τελείωνε (λόγω της διαφοράς στην ώρα) η συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της ελληνικής Βουλής για το σκάνδαλο των υποκλοπών.

Μια συνεδρίαση που έδειξε ότι το γενικό αίτημα να χυθεί άπλετο φως στο σκάνδαλο και να δοθεί απάντηση στα κρίσιμα ερωτήματα, προσέκρουσε στα βράχια του …απορρήτου.

Ακυρώθηκε κάθε έννοια ελέγχου των εκάστοτε διοικητών των μυστικών υπηρεσιών από την αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή – που με βάση το Σύνταγμα και τους Θεσμούς – είναι αρμόδια να τους ελέγχει.

Αναμφίβολα, πρόκειται για μια παγκόσμια πρωτοτυπία.

Για την ίδια την ιδέα της Δημοκρατίας…

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Ήταν αυτός που γκρέμισε το τείχος του “Ψυχρού Πολέμου”: Χωρίς τον Γκορμπατσόφ θα υπήρχε Βλαντιμίρ Πούτιν;

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: