Δείχνει πόσο τρέμουν την ώρα της τιμωρίας: Οι κατηγορούμενοι για τα “Χρυσά Διαβατήρια” εμφανίστηκαν με δέκα δικηγόρους!!!

FILE PHOTO: Οι δικηγόροι των κατηγορουμένων φτάνουν στο δικαστήριο. Φωτογραφία Φιλελεύθερος




Πολιτική χροιά έδωσε ο συνήγορος υπεράσπισης του πρώην Πρόεδρου της Βουλής Δημήτρη Συλλούρη, στη χθεσινή δικαστική διαδικασία ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας για την υπόθεση του Αλ Τζαζίρα. Ο λόγος για τον γνωστό δικηγόρο Χρίστο Τριανταφυλλίδη, όπως γράφει ο συνάδελφος Φάνης Μακρίδης στον Φιλελεύθερο.

Παίρνοντας τον λόγο έθεσε ζήτημα για τον Γενικό Εισαγγελέα Γιώργο Σαββίδη και τον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα, Σάββα Αγγελίδη. Ανέφερε πως οι δύο επικεφαλής της Νομικής Υπηρεσίας εμπλέκονται στις τρεις πρώτες κατηγορίες, υπό την ιδιότητα που είχαν ως στελέχη του Υπουργικού Συμβουλίου.

Ο πρώτος διετέλεσε υπουργός Δικαιοσύνης, ενώ ο δεύτερος υπουργός Άμυνας. Ως εκ τούτου συμμετείχαν στο Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο καλείτο να εγκρίνει τις κατ’ εξαίρεση πολιτογραφήσεις ξένων επενδυτών.

Οι τρεις πρώτες κατηγορίες στο κατηγορητήριο της υπόθεσης για τις οποίες έκανε αναφορά ο κ. Τριανταφυλλίδης, είναι άμεσα συνδεδεμένες με τις περιπτώσεις του Ιορδανού επιχειρηματία Almi Hilmi Munib Armoush, της συγγενούς του Zaineh Ali Himli Armoush και του δισεκατομμυριούχου πρώην εκτελεστικού διευθυντή θυγατρικής εταιρείας της Gazprom, Nikolay Gornovskiy.

Ο τελευταίος φερόταν να καταζητείται για υπόθεση κατάχρησης εξουσίας από τις ρωσικές Αρχές κατά τον επίδικο χρόνο πολιτογράφησής του (Ιούνιος 2019).

Ο κ. Τριανταφυλλίδης, είπε επακριβώς ότι οι Σαββίδης και Αγγελίδης ήταν μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, «που αποφάσισε την έκδοση των υπό συζήτηση διαβατηρίων για τα οποία ο πελάτης μου ευρίσκεται σήμερα ενώπιον Δικαστηρίου». Συμπλήρωσε πως «προτίθεμαι να εγείρω ζήτημα ενώπιον του Κακουργιοδικείου σχετικά με αυτό το θέμα».

Πάντως, οι Σαββίδης και Αγγελίδης δεν προτίθενται να τοποθετηθούν για τα όσα ανέφερε ο κ. Τριανταφυλλίδης. Ο «Φ» επικοινώνησε χθες με αρμόδιο πρόσωπο, το οποίο μας ενημέρωσε πως δεν θέλουν να κάνουν οποιοδήποτε σχόλιο για την υπό εκδίκαση υπόθεση.

Όπως γίνεται αντιληπτό και από τα όσα σημειώσαμε πιο πάνω, η χθεσινή διαδικασία στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας, μόνο τυπικού χαρακτήρα δεν ήταν. Η παραπομπή στο Κακουργιοδικείο της υπόθεσης σε βάρος του Δημήτρη Συλλούρη, του πρώην βουλευτή Χριστάκη Τζιοβάννη, του πρώην διευθυντή εταιρείας συμφερόντων του τελευταίου, Αντώνη Αντωνίου και του δικηγόρου Ανδρέα Πιττάτζιη, δεν κύλησε με γρήγορους ρυθμούς.

Είναι ενδεικτικό ότι ο Χρίστος Τριανταφυλλίδης πέραν από το προαναφερθέν ζήτημα με τους επικεφαλής της Γενικής Εισαγγελίας, έθεσε ακόμη άλλα δύο θέματα για σκοπούς καταγραφής τους στα πρακτικά.

  • Ο «επενδυτής» του Αλ Τζαζίρα

Το δεύτερο σημείο για το οποίο μίλησε, έχει να κάνει με τις αναφορές στο κατηγορητήριο περί αλλοδαπού προσώπου και συγκεκριμένα στις δύο τελευταίες κατηγορίες (4 και 5 στο κατηγορητήριο), χωρίς αυτό να κατονομάζεται. Είναι προφανές πως ο αλλοδαπός για τον οποίο γίνεται αναφορά, είναι ο υποτιθέμενος Κινέζος επενδυτής με το ποινικό μητρώο.

Πρόκειται για ανύπαρκτο πρόσωπο το οποίο επινόησαν οι δημοσιογράφοι του Αλ Τζαζίρα, για τους σκοπούς της έρευνάς τους. Στο οπτικό υλικό που μετάδωσε το τηλεοπτικό κανάλι του Κατάρ, παρουσίαζε τους Συλλούρη, Τζιοβάνη, Αντωνίου και Πιττάτζη να τοποθετούνται είτε ειδικά είτε γενικότερα για την υπόθεση του φερόμενου Κινέζου επενδυτή.

Ο κ. Συλλούρης, σύμφωνα πάντα με τα όσα παρουσιάστηκαν στο ρεπορτάζ του Αλ Τζαζίρα, φερόταν να αναφέρει ότι θα βοηθήσει για την πολιτογράφηση («πλήρη στήριξη»), ενώ ο κ. Πιττάτζιης εμφανιζόταν να παρουσιάζει εφικτή την κυπριοποίηση του «επενδυτή». Βέβαια, οι δύο τελευταίοι έχουν προβάλει διαφορετικές θέσεις κι αυτό θα αποτελέσει αντικείμενο της δίκης.

Γι’ αυτό το θέμα, λοιπόν, ο κ. Τριανταφυλλίδης διερωτήθηκε χθες, ποιος είναι αυτός ο αλλοδαπός από τα 7 δισεκατομμύρια κατοίκους του πλανήτη. Πρόσθεσε ότι έστειλε επιστολή χθες στη Νομική Υπηρεσία ζητώντας διευκρινίσεις. Το τρίτο θέμα που έθεσε αφορά δημοσίευμα εφημερίδας το περασμένο Σάββατο (10/9), το οποίο παρουσίαζε την υπόθεση και ένα σχόλιο στη σελίδα 10 του εντύπου, που καλούσε τη Δικαιοσύνη να έχει ανοιχτά τα μάτια και τα αυτιά της για την υπόθεση του Αλ Τζαζίρα.

Ο κ. Τριανταφυλλίδης, όπως είπε, θεωρεί πως το σχόλιο συνιστά παρέμβαση στο έργο του δικαστηρίου και κατ’ επέκταση στη Δικαιοσύνη. Συμπλήρωσε πως ενημέρωσε τη Νομική Υπηρεσία ζητώντας να εξετάσει το ενδεχόμενο ποινικών ευθυνών για το έντυπο.

  • 30 μάρτυρες στο κατηγορητήριο της υπόθεσης

Η υπόθεση παραπέμφθηκε στο Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας για τις 26 του προσεχούς Οκτωβρίου. Ενώπιον του τριμελούς σώματος οι τέσσερις κατηγορούμενοι θα απαντήσουν αν δηλώνουν παραδοχή στις κατηγορίες. Η απάντησή τους αναμένεται να είναι αρνητική, επομένως θα οριστεί η έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας.

Ο Δικαστής Λούκας Πασχαλίδης ενέκρινε τους όρους της εγγύησης των κατηγορούμενων, που θα είναι ποσό 50.000 ευρώ με αξιόχρεο εγγυητή για τους Δημήτρη Συλλούρη, Χριστάκη Τζιοβάννη και Αντώνη Αντωνίου, καθώς και ποσό 30.000 ευρώ -αντίστοιχα- για τον Ανδρέα Πιττάτζιη.

Οι κατηγορίες είναι πέντε και αφορούν αδικήματα διαφθοράς (εμπορία επηρεασμού) και της συνωμοσίας προς καταδολίευση. Όπως σημειώσαμε, σχετίζονται με τις περιπτώσεις πολιτογράφησης του Ιορδανού επιχειρηματία Almi Hilmi Munib Armoush, της Zaineh Ali Himli Armoush, του Nikolay Gornovskiy και της περίπτωσης του φερόμενου Κινέζου επενδυτή με το ποινικό μητρώο, όπως αυτή παρουσιάστηκε σε ρεπορτάζ του Αλ Τζαζίρα.

Η πρώτη κατηγορία περιλαμβάνει τους Συλλούρη και Τζιοβάννη, ενώ σύμφωνα με το κατηγορητήριο οι δύο αποδέχθηκαν από τον Almi Hilmi Munib Armoush, την παροχή παράτυπου πλεονεκτήματος, δηλαδή την αποκόμιση οικονομικού οφέλους, για τους ίδιους και/ή προς όφελος άλλων προσώπων, ήτοι των εταιρειών NISSINI LTD, LANUZA LTD και FIDESCORP LTD, για να ασκήσουν ανάρμοστο επηρεασμό, σε δημόσιο λειτουργό, ώστε αυτός να προβεί σε πράξη ή παράλειψη που ανάγεται στην άσκηση των καθηκόντων του για την αποδοχή της υποβολής και επίσπευση εξέτασης αίτησης για την κατ’ εξαίρεση πολιτογράφηση της αλλοδαπής Zaineh Ali Himli Armoush, ως Κύπριου πολίτη, χωρίς να πληροί τις προϋποθέσεις του Περί Αρχείου Πληθυσμού Νόμου.

Οι άλλες δύο κατηγορίες περιλαμβάνουν τους Συλλούρη, Τζιοβάνη και Πιτάτζιη σε σχέση με την πολιτογράφηση του Gornovskiy. Οι προαναφερθέντες φέρονται «να συνωμότησαν μεταξύ τους, όπως με απάτη ή με άλλο δόλιο μέσο, να καταδολιεύσουν τη Δημοκρατία, για την πολιτογράφηση του Gornovskiy», χωρίς ο τελευταίος να έχει λάβει άδεια παραμονής στην Κύπρο. Τέλος, τα τρία πρόσωπα κατηγορούνται ότι για την πολιτογράφηση του Ρώσου επιχειρηματία, αποκόμισαν οικονομικό όφελος, για τους ίδιους και/ή προς όφελος άλλων προσώπων, προκειμένου να επιτύχουν την πολιτογράφησή του κατά παράβαση της νομοθεσίας (Περί Αρχείου Πληθυσμού Νόμο). Στο κατηγορητήριο περιλαμβάνονται και ονόματα εταιρειών που συνδέονται με τους κατηγορούμενους. Ο διευθυντής εταιρείας συμφερόντων του Χρ. Τζιοβάνη, Αντώνης Αντωνίου, κατηγορείται για την υπόθεση του υποτιθέμενου επενδυτή (4η και 5η κατηγορία) με τους υπόλοιπους τρεις.

Η λίστα μαρτύρων περιλαμβάνει 30 ονόματα, μεταξύ των οποίων και η κ. Χριστίνα Καούλλα, λειτουργός του υπουργείου Εσωτερικών, υπεύθυνη για τις υποθέσεις πολιτογραφήσεων.

Λίγο πριν τις 10:00 και σχεδόν ταυτόχρονα προσήλθαν στους χώρους του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας οι τέσσερις κατηγορούμενοι. Ο κ. Συλλούρης παρουσιάστηκε εμφανώς κουμπωμένος και λιγομίλητος.

Διαφορετική ήταν η στάση των υπόλοιπων, με τον δικηγόρο Ανδρέα Πιττάτζιη, μάλιστα, να δηλώνει κατά τη διάρκεια της διαδικασίας ότι επιθυμία του είναι να εκδικαζόταν η υπόθεση άμεσα «για να τελειώνουμε», όπως είπε. Θέλησε προφανώς να στείλει το μήνυμα ότι οι κατηγορίες δεν του προκαλούν ανησυχία.

Ο κ. Τριανταφυλλίδης εκπροσώπησε τον κ. Συλλούρη μαζί με ομάδα άλλων τριών δικηγόρων, ο δικηγόρος Γιώργος Παπαϊωάννου μαζί με άλλους τρεις συνεργάτες του εκπροσώπησαν τους Τζιοβάνη και Αντωνίου, ενώ ο κ. Πιττάτζιης ανέλαβε ο ίδιος την υπεράσπισή του, έχοντας στη δική του ομάδα τον πατέρα του, Γιώργο Πιττάτζιη.

  • Δέκα νομικοί

Ο Χρίστος Τριανταφυλλίδης προσήλθε με μικρή καθυστέρηση στη δικαστική αίθουσα, αλλά έτοιμος για να θέσει προς συζήτηση διάφορα θέματα. Αιτήθηκε με επιμονή όπως όλοι οι δικηγόροι των τεσσάρων κατηγορουμένων καθίσουν στην πρώτη γραμμή της ανεπαρκούς σε χωρητικότητα δικαστικής αίθουσας.

Επρόκειτο για 10 νομικούς εκ μέρους των τεσσάρων κατηγορουμένων κι ακόμη έναν δικηγόρο (Σωτήρης Αργυρού), ο οποίος εμφανίστηκε για λογαριασμό Βρετανών πελατών του. Οι τελευταίοι είχαν προβληθεί στο βίντεο του Αλ Τζαζίρα, αλλά δεν τους καταλογίστηκε κάτι μεμπτό. Εν τέλει, οι περισσότεροι παρακολούθησαν ιστάμενοι τη διαδικασία ελλείψει χώρου.

Τουλάχιστον επτά ήταν οι δημοσιογράφοι που βρίσκονταν στην κατάμεστη αίθουσα. Η εκπρόσωπος της κατηγορούσας Αρχής, Έλλη Παπαγαπίου, ήγειρε ένσταση όταν ο κ. Τριανταφυλλίδης έθεσε τρία ζητήματα. Εν τέλει ο Δικαστής είπε πως θα αποδεχθεί να καταγραφούν στα πρακτικά.

ΠΗΓΗ: Φάνης Μακρίδης, Φιλελεύθερος

Κτύπημα κατά της διαφθοράς: Πρέπει να περνούν από “κόσκινο” τα δώρα που δέχονται οι βουλευτές στην Κύπρο (βίντεο)

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: