Κτύπημα κατά της διαφθοράς: Πρέπει να περνούν από “κόσκινο” τα δώρα που δέχονται οι βουλευτές στην Κύπρο (βίντεο)

File Photo: Στιγμιότυπο από συνεδρίαση της Βουλής των Αντιπροσώπων στην Κύπρο. ΚΥΠΕ, Κάτια Χριστοδούλου




Υπόχρεοι πλέον όλοι οι Βουλευτές , μέσω του κώδικα δεοντολογίας που οι ίδιοι ψήφισαν, όχι μόνο να δηλώσουν αλλά και να δικαιολογούν δώρα από 50 μέχρι 150 ευρώ,ή άλλες χαριστικές παροχές που λαμβάνουν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, εντός και εκτός Κύπρου.

Η πρόνοια του συγκεκριμένου κώδικα ενεργοποιήθηκε για πρώτη φορά, το σχετικό έντυπο έχει αποσταλεί στα μέλη της βουλής, με διορία κατάθεσής του μέχρι το τέλος του μήνα.

«Είναι κάτι που θα γίνει βίωμα, υποχρεωτικό κάθε χρόνο. Θα ελέγχεται από την επιτροή δεοντολογίας, θα κατατίθενται και θα ελέγχονται κανονικά και εαν η επιτροπή έχει ενώπιόν της οποιαδήποτε καταγγελία θα το εξετάζει», δήλωσε η Πρόεδρος της Βουλής, Αννίτα Δημητρίου.

Στόχος, ο έλεγχος για θέματα διαπλοκής και σύγκρουσης συμφέροντος, για σκοπούς διαφάνειας και προς αποκατάσταση του τρωθέντος κύρους του κοινοβουλίου λόγω εμπλοκής πρώην πλέον μελών του σε υποθέσεις που απασχόλησαν την κοινή γνώμη. Τι θα γίνεται όμως για τα δώρα άνω των 150 ευρώ τα οποία κατά κύριο λόγο δίδονται σε αποστολές εκτός Κύπρου;

«Για παράδειγμα στα πλαίσια διπλωματικής αποστολής, επισκεψης αρχηγού κράτους όταν δεν μπορεί να μην γίνει αποδεκτό, βεβαίως θα φροντίσουμε από πριν να ενημερώσουμε για τον κώδικα, αλλά υπάρχουν στιγμές που αν θα πρέπει να αποδεκτείς κάτι, θα πρέπει να το δηλώσεις και εαν η αξία είναι τόσο μεγάλη, θα παραμένει στη βουλή», ανέφερε η κ. Δημητρίου.

Μη συμμόρφωση, σύμφωνα με τις πρόνοιες του κώδικα, συνεπάγεται κλιμακωτά προφορική και κατόπιν γραπτή επίπληξη, μομφή για αντιδεοντολιγική ή ανάρμοστη συμπεριφορά, κλήση για δημόσια απολογία από του βήματος της ολομέλειας της Βουλής και κλήση για έγγραφη απολογία η οποία θα διαβάζεται στην ολομέλεια του σώματος και επανόρθωση.

Πολιτικοποιείται από την πλευρά Συλλούρη η υπόθεση πολιτογραφήσεων και ξένων επενδύσεων-Βολές κατά συγκατηγορουμένων

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: