Διχάζει προτού ακόμη ο εφαρμοστεί ο νέος νόμος αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων στην Κύπρο

Photo by Skylar Kang: https://www.pexels.com/photo/modern-minimalistic-workplace-in-light-room-6368901/




Ακόμα δεν εφαρμόστηκε η μεταρρύθμιση της Δημόσιας Υπηρεσίας στην Κύπρο, αλλά κάποιοι απαιτούν να τροποποιηθεί το νομικό της πλαίσιο, αναφέρει σε άρθρο του ο Φιλελεύθερος.

Σημείο αιχμής αποτελεί και πάλι η διατμηματική προαγωγή. Βάσει του νόμου, αλλάζει ο τρόπος αξιολόγησης των δημόσιων υπαλλήλων και παράλληλα δημιουργείται νέα κατηγορία θέσεων «διατμηματικής προαγωγής», που περιλαμβάνει τις επιστημονικές/επαγγελματικές θέσεις της δημόσιας υπηρεσίας, στην κλίμακα Α13(ii) του κυβερνητικού μισθολογίου και αποσκοπεί στην ενίσχυση της κινητικότητας των υπαλλήλων μεταξύ υπουργείων και υπηρεσιών. Τις συγκεκριμένες θέσεις θα μπορούν να διεκδικούν κρατικοί υπάλληλοι που υπηρετούν σε οποιαδήποτε υπηρεσία της Δημόσιας Υπηρεσίας, αφού ληφθούν υπόψη διάφορα κριτήρια.

Υπενθυμίζεται πως από τις διατμηματικές προαγωγές εξαιρούνται οιεργαζόμενοι στη Βουλή, στο Υπουργείο Εξωτερικών και την Ελεγκτική Υπηρεσία. Λίγους μήνες μετά την έγκριση του πακέτου νόμων και ενώ άρχισαν οι διαδικασίες για εφαρμογή της μεταρρύθμισης του Δημοσίου, ο κλάδος υπαλλήλων του Υφυπουργείου Ναυτιλίας, με επιστολή τους στα κοινοβουλευτικά κόμματα τα καλούν να αναλάβουν πρωτοβουλίες για να τροποποιηθεί η νομοθεσία και να εξαιρεθεί από τη διατμηματική προαγωγή το επιστημονικό προσωπικό του Υφυπουργείου Ναυτιλίας.

Στην επιστολή τους, οι εργαζόμενοι εκφράζουν την ανησυχία τους για τις αρνητικές επιπτώσεις που θα έχει στο Υφυπουργείο Ναυτιλίας και κατ΄επέκταση για τη ναυτιλιακή βιομηχανία της Κύπρου, η εφαρμογή του νόμου που αφορά τη διατμηματική προαγωγή. Όπως επισημαίνουν οι επηρεαζόμενοι, ένας από τους λόγους ίδρυσης του Υφυπουργείου ήταν η λειτουργία ενός ανεξάρτητου εξειδικευμένου και λειτουργικά ευέλικτου Υφυπουργείου, το οποίο θα στελεχώνεται από επιστημονικό προσωπικό, με εξειδίκευση στην ναυτιλία.

Σύμφωνα με τους εργαζόμενους του Υφυπουργείου Ναυτιλίας, «οι διατμηματικές προαγωγές θα αποδημήσουν τις έως τώρα θετικές κινήσεις που έγιναν στον τομέα της κυπριακής ναυτιλίας και θα προκαλέσουν αχρείαστη αναστάτωση και θα επιφέρουν αντίθετα από τα προσδοκώμενα αποτελέσματα, σε σχέση με την παραγωγικότητα του επιστημονικού προσωπικού, την αφομοίωση, αφοσίωση και την εύρυθμη λειτουργία του υφυπουργείου, καθώς και των ναυτιλιακών γραφείων του, που εδρεύουν στο εξωτερικό».

Σημειώνουν, επίσης, πως οι εργαζόμενοι στην υπόλοιπη κρατική υπηρεσία δεν έχουν την απαιτούμενη εξειδίκευση σε θέματα ναυτιλίας και θα κληθούν να λειτουργήσουν σε ένα εντελώς διαφορετικό από το περιβάλλον και τις απαιτήσεις οποιασδήποτε άλλης υπηρεσίας. Επιπρόσθετα, υποδεικνύουν πως οι διατμηματικές προαγωγές θα οδηγήσουν σε μηδαμινές ευκαιρίες προαγωγής και ανέλιξης στην ιεραρχία του επιστημονικού προσωπικού του υφυπουργείου.

Δεν κρύβουν και τη δυσαρέσκεια τους για την εξαίρεση από τη διατμητική προαγωγή των εργαζόμενων της Βουλής, της Ελεγκτικής Υπηρεσίας και του Υπουργείου Εξωτερικών, καθώς, όπως σημειώνουν, αντίκειται στην αρχή της ισότητας/ίσης μεταχείρισης των πολιτών, που προβλέπει το Σύνταγμα και το ευρωπαϊκό δίκαιο. Καταλήγοντας, τονίζουν πως, λόγω των μεταθέσεων στο εξωτερικό, τα εξειδικευμένα καθήκοντα και τις εξειδικευμένες εκπαιδεύσεις, το επιστημονικό προσωπικό του Υφυπουργείου θα πρέπει να μείνει εκτός. Το νέο σύστημα αξιολόγησης των κυβερνητικών υπαλλήλων θα τεθεί σε εφαρμογή την 1η Ιανουαρίου του 2024.

Πηγή: Φιλελεύθερος

Μήνυμα Μέτσολα μετά τη συνάντηση με Αναστασιάδη: Η Ευρώπη στέκεται στο πλευρό της Κύπρου

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: