Δένδιας: Μετά το παράνομο τουρκο-λυβικό μνημόνιο η Τουρκία κάνει επιλογές που δεν αφήνουν κανένα πεδίο συνεννόησης

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας μιλάει από το βήμα στη συζήτηση και ψήφιση του σ/ν του Υπουργείου Εξωτερικών: «Κύρωση του Πρωτοκόλλου στη Συνθήκη του Βορείου Ατλαντικού για την προσχώρηση της Δημοκρατίας της Φινλανδίας και του Βασιλείου της Σουηδίας» στην αίθουσα της Ολομέλειας της Βουλής, Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2022. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ




Στην εκτίμηση ότι μετά την υπογραφή του παράνομου τουρκο-λυβικού μνημονίου και μετά η Τουρκία κάνει επιλογές που αποκλείουν κάθε συνεννόηση, προέβη σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, εκφράζοντας ταυτόχρονα την ανησυχία του για την κλιμάκωση της τουρκικής ρητορικής.

Μιλώντας στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες ο  υπουργός Εξωτερικών πρόσθεσε ότι “είναι πολύ στενάχωρο αυτό που συμβαίνει”,  σημειώνοντας ότι θέμα νησιών δεν είχε τεθεί ποτέ. “Δυστυχώς”, πρόσθεσε,” αν υπάρχει κάτι κακό είναι ότι εγκλωβίζεται και η Τουρκία και η τουρκική κοινή γνώμη”.

   Όπως είπε ο υπουργός Εξωτερικών, από το παράνομο τουρκο-λιβυκό μνημόνιο και μετά, η τουρκική ηγεσία έχει κάνει επιλογές που δεν αφήνουν κανένα πεδίο συνεννόησης. Παρατήρησε ωστόσο, ότι (λόγω της τουρκικής συμπεριφοράς) έχει δημιουργηθεί ένα επίπεδο διεθνούς αντίδρασης.

  •     Ερωτηθείς για το τι συνέβη μετά τη συνάντηση Ερντογάν και Μητσοτάκη στον Βόσπορο, ο κ. Δένδιας είπε ότι ο ίδιος ήταν πολύ υπέρ αυτής της συνάντησης. Η εικόνα που έλαβα ήταν ότι είχε πάει εξαιρετικά, αλλά το τι συνέβη μετά τη συνάντηση, από πλευράς Τουρκίας, μου είναι παντελώς αδύνατον να το ιχνηλατήσω, είπε ο κ. Δένδιας, σημειώνοντας ότι δεν αλλάζει το γεγονός ότι είναι μια διαρκής επιδείνωση.

    Ο κ. Δένδιας επισήμανε ακόμη ότι η συμπεριφορά της ‘Αγκυρας έχει εγκλωβίσει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, παρά τις απεριόριστες ευκαιρίες που τους δώσαμε. Ειδικότερα για το παράνομο τουρκο-λιβυκό μνημόνιο, που περιλαμβάνει τουρκική στρατιωτική παρουσία στη Λιβύη, είπε ότι εγκλωβίζει σε συνεχή πορεία σύγκρουσης με την Αίγυπτο. Γιατί, αναρωτήθηκε ο υπουργός Εξωτερικών, κάποιος στην Τουρκία που βλέπει μακριά , να επιλέξει αυτή τη στρατηγική, η οποία οδηγεί σε αδιέξοδα και επικίνδυνες ατραπούς; .

Τέλος, αναφέρθηκε στο δόγμα επί Κωνσταντίνου Καραμανλή , που ήταν η αναλογία 7 προς 10 (υπέρ της Τουρκίας). Πλέον, υπογράμμισε, αυτό έχει όχι απλώς ανατραπεί, αλλά έχει γίνει 10 προς 0 υπέρ της Ελλάδας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Συλλυπητήρια Μητσοτάκη για τη βασίλισσα Ελισάβετ στη Βρετανική πρεσβεία

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: