Τελεία και παύλα… Η Τουρκία δεν υποχώρησε από τις θέσεις της: Το χαμένο πρακτικό του ΟΗΕ και τα …κυπριώτικα γαϊδούρια

FILE PHOTO: UN Secretary-General Antonio Guterres, left, speaks next to UN Secretary-General’s Special Adviser on Cyprus, Espen Barth Eide, right, during a press conference after a new round of the conference on Cyprus under the auspices of the United Nations, in Crans-Montana, Switzerland, 30 June 2017. EPA, JEAN-CHRISTOPHE BOTT




Της ΑΝΔΡΟΥΛΑΣ ΤΑΡΑΜΟΥΝΤΑ, Φιλελεύθερος

Δεν μάθαμε ούτε να συζητάμε. Ούτε να ακούμε τους άλλους. Μουλαρωμένοι σαν κυπριώτικα γαϊδούρια, πεισματικά παραμένουμε στις θέσεις μας και άμα λάχει βαράμε και κλωτσιές… στην προσπάθεια να περάσουμε τα δικά μας.

Είχα την ελπίδα ότι με την αποκάλυψη του χαμένου πρακτικού των Ηνωμένων Εθνών για τη συνάντηση της 4ης Ιουλίου του 2017 στο Κραν Μοντανά ότι θα καθάριζε το τοπίο, θα κλείναμε το κεφαλαίο του παρελθόντος και θα πηγαίναμε μπροστά. Γιατί αυτό που μας ενδιαφέρει είναι το μέλλον.

Τι κάνουμε από εδώ και πέρα σε μια συγκυρία κατά την οποία σημειώνονται γεγονότα στο διεθνή χώρο που δεν αφήνουν ανεπηρέαστη τη δική μας υπόθεση. Παράδειγμα;

Η μονοήμερη επίσκεψη της Προέδρου της αμερικανικής Βουλής στη Ταϊβάν επιβάρυνε ακόμη περισσότερο το ήδη βεβαρυμένο διεθνές πολιτικό σκηνικό και δεν αφήνει ανεπηρέαστη τη δική μας υπόθεση.

Το πρακτικό της 4ης Ιουλίου αποδεικνύει ότι η Τουρκία δεν υποχώρησε από την κόκκινη γραμμή που με πάθος υπερασπίζεται για διατήρηση των εγγυήσεων, του επεμβατικού δικαιώματος και τη μη αποχώρηση των κατοχικών δυνάμεων από την Κυπριακή Δημοκρατία.

  • Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εν βρασμώ ψυχής, σε κάποια φάση, είχε απειλήσει ότι θα αποκαλύψει το πρακτικό. Δεν το έκανε. Η αποκάλυψη έγινε από τον καλό συνάδελφο Μιχάλη Ιγνατίου και η προσπάθεια να αποδομηθεί η επιτυχία του ή του αποδοθούν αλλότρια κίνητρα, εκθέτει απλώς τους επικριτές του.

Προς τιμή του, ο τέως διαπραγματευτής Ανδρέας Μαυρογιάννης τοποθετήθηκε. Και είπε αυτά που έλεγε πάντα, χωρίς καμιά διαφοροποίηση παρά το γεγονός ότι oι θέσεις ποσώς δεν ικανοποιούν κάποια στελέχη στο χώρο του ΑΚΕΛ που στηρίζουν την υποψηφιότητά του.

Σε μια φάση μάλιστα που οι δηλώσεις του Τουμάζου Τσιελεπή- στελέχους του ΑΚΕΛ που κατ’ εξοχήν ασχολείται με το Κυπριακό και οι απόψεις του είναι σεβαστές είτε συμφωνεί κάποιος μαζί του είτε διαφωνεί- ερμηνεύθηκαν ως τράβηγμα του χαλιού κάτω από τα πόδια του.

Ο προεδρικός υποψήφιος με καθαρό λόγο είπε ότι αισθάνεται πολύ δικαιωμένος από τα όσα δημοσιεύθηκαν ανκαι ο ίδιος δεν είχε καμιά αμφιβολία για τα γεγονότα. Απ’ εκεί και πέρα, είπε, η αξιολόγηση και οι ερμηνείες ανήκουν στον καθένα από εμάς «αλλά τα γεγονότα δεν επιδέχονται αμφισβήτησης».

Στις δηλώσεις του στο Τρίτο Πρόγραμμα, ο Ανδρέας Μαυρογιάννης σημείωσε ότι «(…) σημαντικό είναι να μάθει ο κόσμος ότι αποδεικνύεται με το δημοσίευμα του «Φ» αυτό το οποίο λέγαμε και επιμέναμε στην κ. Λουτ για τη συνάντηση του πρωινού της 4ης Ιουλίου, επειδή τα Ηνωμένα Έθνη δεν έκαναν πρακτικό έφτασαν στο σημείο να αμφισβητούν κατά πόσο έγινε η συνάντηση».

Ο κ. Μαυρογιάννης άγγιξε και το δια ταύτα όταν παλαιότερα υπέδειξε πως αυτό που είχε σημασία ήταν να ζητήσει η δική μας πλευρά από το Γενικό Γραμματέα να μην κηρύξει λήξη των διαπραγματεύσεων και να τον αναμένουν πίσω από τις υποχρεώσεις που είχε ώστε να δοθεί συνέχεια.

Ο ίδιος παραδέχθηκε ότι δεν το σκέφτηκε κανείς, ούτε και ο ίδιος το πρότεινε στις συζητήσεις που γίνονταν για τη διαχείριση του ναυαγίου.

  • Η αποκάλυψη του πρακτικού του εγγράφου μπορεί να ευνοεί τον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Ο Πρόεδρος όμως κρίνεται για τις προτάσεις που κατέθεσε και τον τρόπο που διαπραγματεύθηκε.
  • Με το πρακτικό αυτό που έχει ξεκαθαρίσει είναι η θέση της Τουρκίας. Και η Τουρκία δεν υποχώρησε από τις θέσεις της. Δεν φτάσαμε σε ακτίνα λύσης του Κυπριακού και ο Αναστασιάδης σηκώθηκε και έφυγε και τίναξε στον αέρα την προοπτική.

Οι τουρκικές θέσεις, δυστυχώς, είναι εκεί και σήμερα και θα τις βρει μπροστά του ο νέος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αυτός θα κληθεί να αντιμετωπίσει μια Τουρκία και ένα κατοχικό καθεστώς που θέλουν δύο κράτη ισότιμα, θέλουν διατήρηση των εγγυήσεων, διατήρηση του επεμβατικού δικαιώματος, παραμονή κατοχικών στρατευμάτων.

Η αποκάλυψη του πρακτικού θα είχε ακόμη μεγαλύτερη αξία αν στη δική μας πλευρά, σήμανε λήξη στην παρελθοντολογία με παραδοχή των γεγονότων και αξιοποίησή του για το αύριο.

Αν έμεινε η όποια σοφία στο πολιτικό προσωπικό τούτου του τόπου, θα αναμέναμε να ακούσουμε πως θα διαχειριστούν αυτές τις τουρκικές θέσεις που μέρα με τη μέρα γίνονται χειρότερες, αντί να αλληλομαστιγώνονται επιμένοντας στην προσωπική ή κομματική αυτοδικαίωση…

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Με μια επιθετική Τουρκία δίπλα μας, είναι προβληματική η επόμενη εκλογική αναμέτρηση: Οι υποστηρικτές των παραχωρήσεων…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: