Τα «χαστούκια» που πόνεσαν την Τουρκία: Aφωνία για τα F-16 που ζητά από τις ΗΠΑ…

Η επιβεβαίωση των καλών σχέσεων Ελλάδας ΗΠΑ στο πεδίο, είναι κάτι που πολλές φορές έχει θυμώσει την Άγκυρα η οποία δείχνει με πολλούς τρόπους ότι δεν της αρέσει που η Αθήνα αναγνωρίζεται ως πυλώνας σταθερότητας. Πηγή εικόνας: Πολεμική Αεροπορία




ΡΕΠΟΡΤΑΖ Γ.Σ, HELLAS JOURNAL

Μπορεί ο υπουργός άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών Λόϊντ Όστιν να συνομίλησε με τον Τούρκο ομόλογό του Χουλουσί Ακάρ για την Συρία, τη συνέχιση της καταπολέμησης της διεθνούς τρομοκρατίας και την Ουκρανία, αλλά όπως φαίνεται μάλλον δεν είπαν πολλά για τα τουρκικά F-16.

Άλλωστε τα διαρκή «χαστούκια» των Ηνωμένων Πολιτειών δεν τέλειωσαν για την Άγκυρα. Δεν έχουν περάσει καν 48 ώρες από την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας της Αμερικής, με την οποία καλείται η Τουρκία να μην έχει συναλλαγές με τη Ρωσία.

Και αυτή τη φορά οι Ηνωμένες Πολιτείες τονίζουν πως οι συναλλαγές έχουν να κάνουν με φυσικά πρόσωπα ή οργανισμούς που βρίσκονται σε καθεστώς κυρώσεων. Με άλλα λόγια, οι Ηνωμένες Πολιτείες διευρύνουν τη βεντάλια και βάζουν στο στόχαστρο οποιαδήποτε συναλλαγή Τουρκίας – Ρωσίας κι όχι μόνο τους αντιαεροπορικούς πυραύλους S-400.

  • Αλλά από την άλλη πλευρά, την Ρωσική, η Μόσχα φαίνεται πως «γκρίνιαξε» στην Τουρκία για τις πωλήσεις όπλων στην Ουκρανία, δηλαδή τα Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη Bayraktar και μια σειρά συστημάτων που βοηθούν με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο στην άμυνα κατά της Ρωσικής εισβολής, η οποία συνεχίζεται για έξι μήνες. Η Ρωσία απ’ ότι φαίνεται γκρίνιαξε και για το θέμα της Συρίας, όπου εκεί η Τουρκία θέλει να δείξει ένα άλλο πρόσωπο, τασσόμενη απέναντι στα Ρωσικά συμφέροντα.

Τα γεγονότα αυτά, προστέθηκαν στον γεωστρατηγικό τουρκικό «πονοκέφαλο» την τελευταία εβδομάδα, τις ημέρες δηλαδή που η γείτονα εκδήλωσε ιδιαίτερα έντονη παραβατική συμπεριφορά. Και φυσικά πέρασαν στα ψηλά γράμματα του τουρκικού Τύπου, ο οποίος το μόνο που βρήκε ν’ ασχοληθεί τις τελευταίες ημέρες είναι το Ελληνικό «lock on» των πέντε τουρκικών F-16 που με πονηριά θέλησαν να συνοδεύσουν τα βομβαρδιστικά Β-52.

Πηγές στο Ελληνικό Επιτελείο σημειώνουν ότι δεν είναι λίγες οι φορές που για θέματα τα οποία δεν άπτονται αμιγώς στο Ελληνοτουρκικό κομμάτι, «οπλίζουν» την Τουρκία ώστε να ξεσπά στον ουρανό του Αιγαίου ώστε να στέλνει τα μηνύματα που θέλει στη Συμμαχία και τις ΗΠΑ.

Και παρά τις διαρκείς προειδοποιήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών, η Τουρκία να βάλει τέλος στις υπερπτήσεις πάνω από νησιά και νησίδες στο Αιγαίο, αυτή δείχνει πως δεν επιθυμεί να σταματήσει τον ίδιο «χαβά». Η καθημερινή παραβατική συμπεριφορά της γείτονος μαρτυρά πως κατ’ ουσία γυρνά την πλάτη στις παραινέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών, να μην υπάρχουν ενέργειες έντασης ανάμεσα σε δυο σύμμαχες στο ΝΑΤΟ χώρες.

Γι’ αυτό ακριβώς τον λόγο πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής άμυνας τονίζει προς το ΝΑΤΟ ότι τα όσα πράττει η Τουρκία αποτελούν κίνδυνο για τη συνοχή της συμμαχίας.

Και την στιγμή που επιβεβαιώνεται επίσημα ότι Τούρκοι αξιωματούχοι βρίσκονται στην Αμερική για να συζητήσουν για τα τουρκικά F-16, οι Αμερικανοί βλέπουν τις ενημερώσεις για το κρεσέντο των τουρκικών προκλήσεων έναντι της Ελλάδας.

Μόνιμος στόχος τα Ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα και η Ελληνική κυριαρχία

Παράλληλα το γεγονός της δημόσιας τοποθέτησης του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών πως η χώρα του δεν πρόκειται να αλλάξει συμπεριφορά απέναντι στην Ελλάδα- που κατηγόρησε και πάλι για ψέματα-μαρτυρά ότι η γείτονα έχει πάρει την ξεκάθαρη απόφαση της ευθείας σύγκρουσης, είτε αυτή είναι πολιτική, είτε διπλωματική, είτε ακόμη και στο πεδίο.

  • Χαρακτηριστικές είναι οι εντολές που έχουν λάβει οι Τούρκοι αεροπόροι που δείχνουν τη διάθεση κλιμάκωσης. Στο Επιτελείο αποκρυπτογραφούν τις κινήσεις των Τούρκων μέσα από τα μπαράζ των παραβιάσεων του τελευταίου διαστήματος. Σε όλες τις περιπτώσεις προσπαθούν να προσεγγίσουν πιο κοντά από τα 10 ναυτικά μίλια, πάνω από την Ελληνική νησιωτική γη.

Και το κάνουν το τελευταίο διάστημα στην περιοχή των Δωδεκανήσων, πάνω από νησίδες που τα προηγούμενα χρόνια δεν είχαν πλησιάσει ποτέ τους, πιο δυτικά απ’ ότι συνήθιζαν (σ.σ. Κανδελιούσα, Δίβουνα, Καμηλονήσι) και πιο κοντά σε Ελληνικά κατοικημένα νησιά.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για ΑΜΥΝΑ – ΕΝΕΡΓΕΙΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

 

Η Πολεμική Αεροπορία απαντά πάντοτε με lock on απέναντι στις πονηριές της Τουρκίας…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: