Όταν η ηρεμία μετατρέπεται σε δύναμη! Όταν η πραότητα φωνάζει: “Κρατήστε τη λάσπη, κρατώ την αξιοπρέπεια του λαού και προχωρώ!”

FILE PHOTO: Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης κάνει δηλώσεις στον Τύπο μετά τη συνάντηση του με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, στο υπουργείο Εξωτερικών, Αθήνα. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ




Του ΝΙΚΟΥ ΑΝΤΩΝΙΑΔΗ* – Νέα Υόρκη

Πατέρα, ποιον θα ψηφίσεις για να έχουμε ελπίδα να έχουμε φαγητό στο τραπέζι μας κάθε μέρα;

Νονά, ποιον θα ψηφίσεις για να μπορέσεις του χρόνου να μου πάρεις εκείνο το αυτοκίνητο της Μπάρμπι;

Κυρία δασκάλα, ποιον θα ψηφίσεις για να γεμίσει τα σχολεία με φαγητό και να μην πεινά η Κατερίνα κάθε πρωί;

Θεία, ποιον θα ψηφίσεις που θα μεγαλώσει την ελπίδα στο θείο, που από τον καιρό που μετανάστευσε η Μαρία είναι μελαγχολικός;

Γιαγιά, ποιον θα ψηφίσεις που θα ανθίσει την ελπίδα να σε στείλει στον Καραβά ελεύθερα να μαζέψεις πορτοκάλια;

Μαρία, ποιον θα ψηφίσεις που θα ανοίξει την πόρτα να σπουδάσεις χωρίς να πνίξεις το όνειρο σου;

Μάνα, ποιον θα ψηφίσεις για να έχει δουλειά ο πατέρας;

Εσύ που διαβάζεις αυτές τις γραμμές, ποιον θα ψηφίσεις για το μέλλον που αξίζει σε σένα, στο παιδί και το εγγόνι σου;

Θα μπορούσα να γράψω πολλά τέτοια ερωτήματα. Όμως τα πιο πάνω είναι αρκετά για να βοηθήσουν τις αποφάσεις του καθενός.

Ναι, κουράστηκες. Ναι, μπούκτησες. Ναι, αηδίασες. Χίλια ναι, και ένα όχι…

Όχι, δεν πάει άλλο!

  • Σίγουρα το κομματικοκρατούμενο σύστημα μας δεν ευνοούσε τους καλύτερους, τουλάχιστον ως τώρα. Ήσουν “φυλακισμένος” μεταξύ κάποιου κόμματος και του άξιου που δεν είναι στο κόμμα σου, τουλάχιστον ως τώρα. Ήσουν παγιδευμένος μεταξύ του ενός ή του άλλου υποψήφιου, οι οποίοι προέρχονταν από διαφορετικά κόμματα, τουλάχιστον ως τώρα.

Παλαιότερα, το όνομα του κόμματος ήταν κάτι σαν το τζην, που όσο παλιώνει άλλο τόσο δένεσαι μαζί του, ακόμη κι όταν σχιστεί. Ιδεολογίες και πολιτικές γραμμές των δεκαετιών του ’60, ’70, ’80, ’90 και βάλε.

Τα πράγματα έχουν πια αλλάξει σε όλο τον κόσμο. Οι ονομασίες και οι ιδεολογίες των κομμάτων (πέραν των εντελώς ακραίων), προσαρμόζονται ανάλογα. Άρα, η απάντηση είναι απλή σε αυτό το ερώτημα. Οι “γραμμές” των κομμάτων μεταμορφώνονται σε κύκλους. Παλιά ακολουθούσες “βρέξει-χιονίσει” κι έτσι δεν άλλαζαν εύκολα γραμμή.

Τώρα, δεν ξέρουν από από που να σε “πιάσουν”. Τώρα μιλάς εσύ, μπαίνεις μπροστά εσύ, αποφασίζεις εσύ. Άρχισες ήδη να αλλάζεις, στέλνοντας στα κόμματα και στο πολιτικό κατεστημένο το μήνυμα για να αλλάξουν μυαλά.

Ο κόσμος, ΕΣΥ οδηγείς και ο πολιτικός ακολουθεί, όχι αντίστροφα. Ο κόσμος, ΕΣΥ είσαι στο κέντρο και όχι η πολιτική/οί. Τώρα που αλλάζεις ΕΣΥ, να είσαι βέβαιος πως θα αναγκαστούν να αλλάξουν και τα κόμματα και ο τρόπος λειτουργίας τους θα προσαρμοστεί στις ανάγκες ΣΟΥ και όχι στις ανάγκες των λίγων που τα διοικούν!

Αφού ξεφορτώθηκες το πρώτο άγχος, θα κάνεις την επιλογή αυτού που εσύ θεωρείς ως τον πιο άξιο, τον πιο τίμιο, τον πιο ηθικό, αυτόν που σου χαμογελούσε και σου μιλούσε πάντα, και όχι μόνο πρόσφατα. Ποιος ήταν πάντα ο ίδιος;

Ποιος αγνόησε επιδεικτικά τις λαϊκίστικες ατάκες και τα μεγάλα λόγια, κρατώντας το χαμόγελο και την αξιοπρέπεια του, ακόμη και όταν οι αντίπαλοι (του) πετάνε λάσπη με ελεεινό τρόπο, μια τακτική που αηδίασες να βλέπεις τόσα χρόνια; Ποιος είναι ο ίδιος στο γυαλί και την ώρα που (σου) δίνει το χέρι; Ποιος (σε) ακούει περισσότερο και σου μιλά λιγότερο; Ποιος (σε) ενώνει με πραότητα αντί να (σε) διχάζει με ίντρικες, υπόγεια παιχνίδια και λάσπη;

  • Έχεις ήδη πάρει μια γεύση από τους υποψήφιους. Είδες επίσης τους τρεις βασικούς υποψήφιους μαζί σε μια άτυπη συζήτηση. Κάποιος έβγαλε μαχαίρι με ψεύδη που την επόμενη μέρα τα γεγονότα τον γελοιοποίησαν.

Κάποιος άλλος κάθισε με στημένο το λαιμό ωσάν οι αντίπαλοι του και ο συντονιστής δημοσιογράφος να ήταν αυλικοί στο βασίλειο του. Και ένας τρίτος, με αξιοπρέπεια, πραότητα και ηρεμία “απάντησε” με λίγα, απλά λόγια, ακόμη και με λόγια που δεν ειπώθηκαν αλλά γράφτηκαν στο μυαλό της πλειοψηφίας και έγιναν πλέον γεγονός από την πρώτη στιγμή:

“Κρατήστε τη λάσπη, κρατώ την αξιοπρέπεια του λαού και προχωρώ!”

Δρ. Νίκος Αντωνιάδης είναι Associate Professor στην Νέα Υόρκη σε θέματα Επικοινωνίας, Στρατηγικής & Πολιτικού Μάρκετινγκ και Συντάκτης στις εφημερίδες ikypros.com, L.A. Voice και HellasJournal. Έχει βραβευτεί με το βραβείο Διδασκαλικής Αριστείας (Νέα Υόρκη) και το Βραβείο Καλύτερου Καινοτόμου Μοντέλου Ανάπτυξης Πολιτικών Προτάσεων (Ηνωμένο Βασίλειο). Από το 2019, είναι ο πρώτος επιστήμονας στη Νέα Υόρκη που σχεδίασε και διδάσκει το Πολιτικό Μάρκετινγκ στο Πανεπιστήμιο St. John’s.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Έχουν ιδέες στις Βρυξέλλες για την Κύπρο: Καλύτερη συνταγή εδραίωσης δυο… αυτόνομων περιοχών δεν υπάρχει!

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: