Η βασίλισσα Ελισάβετ σπάει την παράδοση: Θα διορίσει από τη Σκωτία τον επόμενο πρωθυπουργό

File photo: Η βασίλισσα Ελισάβετ λόγω της αδυναμίας της να περπατά καλά, χρησιμοποιεί πλέον μπαστούνι. Screenshot via YouTube




Η βασίλισσα δεν θα μπορέσει να ταξιδέψει στο Λονδίνο για να δεχθεί τον Μπόρις Τζόνσον και τον διάδοχό του στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ την επόμενη Τρίτη, επιβεβαίωσαν σήμερα βασιλικοί αξιωματούχοι καθώς δήλωσαν ότι οι πολιτικοί θα την επισκεφτούν στο Μπάλμοραλ.

Οι βοηθοί του παλατιού αποκάλυψαν ότι η 96χρονη μονάρχης θα δεχθεί τον Τζόνσον μαζί με τη Λιζ Τρους ή τη Ρίσι Σουνάκ στην κατοικία της στα Χάιλαντς της Σκωτίας, όπου βρίσκεται στις παραδοσιακές καλοκαιρινές της διακοπές.

Η βασίλισσα τηρεί παραδοσιακά ακροατήρια με απερχόμενους και εισερχόμενους πρωθυπουργούς στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ – αλλά οΤζόνσον και ο νέος ηγέτης των Συντηρητικών, από τον οποίο θα ζητηθεί να σχηματίσει κυβέρνηση, θα αναγκαστούν να ταξιδέψουν στο Μπαλμόραλ.

  • Η τελετή στις 6 Σεπτεμβρίου θα σηματοδοτήσει την πρώτη φορά που ένας πρωθυπουργός παραιτήθηκε επίσημα ή διορίστηκε μακριά από τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ κατά τη διάρκεια της 70χρονης βασιλείας της Ελισάβετ, η οποία αντιμετωπίζει διαρκή προβλήματα κινητικότητας.

Η απόφαση να πραγματοποιηθεί η συνάντηση στη Σκωτία και όχι στο Λονδίνο ή στο κάστρο του Ουίνδσορ λέγεται ότι ελήφθη τώρα για να δοθεί η δυνατότητα στον Τζόνσον να κανονίσει το πρόγραμμά του. Οι βασιλικοί βοηθοί θέλουν να αποφύγουν  εναλλακτικές ρυθμίσεις της τελευταίας στιγμής στην περίπτωση που η βασίλισσα αντιμετώπιζε προβλήματα κινητικότητας την επόμενη εβδομάδα.

Σχολιάζοντας την απόφαση, ο πρώην βασιλικός ανταποκριτής του BBC, Peter Hunt, είπε: «Το γεγονός ότι οι αξιωματούχοι δεν μπορούν να είναι σίγουροι ότι η βασίλισσα θα είναι αρκετά καλά για να ταξιδέψει την επόμενη εβδομάδα είναι μια ακόμη υπενθύμιση της προχωρημένης ηλικίας της και της αυξανόμενης αδυναμίας της.

«Παρόλα αυτά, η βασίλισσα παραμένει αποφασισμένη να εκτελέσει τα βασικά της καθήκοντα. Ο διορισμός νέου πρωθυπουργού δεν είναι κάτι που μπορεί εύκολα να περάσει στον πρίγκιπα Κάρολο, έναν βασιλιά σε αναμονή».

Η Βασίλισσα περνά συνήθως τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβριο στο καταφύγιό της στα Χάιλαντς, όπου συνοδεύεται από άλλα μέλη της οικογένειάς της σταδιακά. Ο πρίγκιπας Γουίλιαμ και η Κέιτ και τα παιδιά τους είναι μεταξύ εκείνων που την έχουν ήδη δει φέτος στο Balmoral.

Ωστόσο, ο πρίγκιπας Χάρι και η Μέγκαν Μαρκλ δεν αναμένεται να την επισκεφτούν όταν έρθουν στο Ηνωμένο Βασίλειο την επόμενη εβδομάδα.

  • Στα 70 χρόνια της βασιλείας της έχει γνωρίσει 14 πρωθυπουργούς, από τον σερ Ουίνστον Τσόρτσιλ μέχρι τον Τζόνσον, και τώρα πρόκειται να υποδεχθεί τον 15ο της.

Οι πολιτικοί ηγέτες αποτίνουν σταθερά φόρο τιμής στη μονάρχη για τις συμβουλές της και την εντυπωσιακή γνώση των εσωτερικών και παγκόσμιων υποθέσεων κατά τη διάρκεια των ιδιωτικών εβδομαδιαίων ακροάσεων.

Ο Ουίνστον Τσόρτσιλ, ο πρώτος της πρωθυπουργός, θεωρείται ο αγαπημένος της.

Συνάντησε τη νεαρή, θλιμμένη μονάρχη μετά την ξαφνική επιστροφή της από την Κένυα μετά το θάνατο του πατέρα της, Βασιλιά Γεωργίου ΣΤ’.

Όταν ο Τσόρτσιλ συνταξιοδοτήθηκε το 1955, η βασίλισσα του έστειλε ένα χειρόγραφο γράμμα λέγοντάς του πόσο της λείπει και πώς κανένας διάδοχος «δεν θα μπορέσει ποτέ να κρατήσει τη θέση του πρώτου μου πρωθυπουργού».

Ο Sir Winston την είχε γαλουχήσει τα πρώτα χρόνια, δίνοντάς της ανεκτίμητες συμβουλές.

Με πληροφορίες από The Daily Mail

 

Animasyros 2022: Η μεγάλη γιορτή του animation έρχεται από 20 έως 25 Σεπτεμβρίου

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: