Οι Έλληνες της Κύπρου αγαπούν την Ελλάδα όπως τα παιδιά την μητέρα τους: Απαιτείται η στήριξη από την Ελλάδα

Ο υπουργός Εθνικής Αμύνης Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον υπουργό Άμυνας της Εσθονίας Χάννο Πέβκουρ (Hanno Pevkur), την Πέμπτη 4 Αυγούστου 2022. Στη συνάντηση συμμετείχε ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος. ΑΠΕ ΜΠΕ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΥΠΕΘΑ, STR




Του ΛΟΥΚΗ ΛΟΥΚΑΙΔΗ*

Οι εθνικοί δεσμοί Ελλάδος και Κύπρου και η επιβεβλημένη αλληλοστήριξη μεταξύ τους είναι θέματα αυτονόητα. Όμως η αλληλεγγύη παρά την ύπαρξή της, στην πραγματικότητα ήταν σοβαρά περιορισμένη.

Η Τουρκία έκαμε την βάρβαρη εισβολή στη Κύπρο λόγω του προηγηθέντος πραξικοπήματος εναντίον του Μακαρίου το οποίο αποφασίστηκε και εκτελέστηκε από αξιωματούχους της Ελλάδος, με ηγέτες τους Γκιζίκη, Ιωαννίδη, Παπαδόπουλο, Πατακό και άλλους προδότες στρατιωτικούς της Ελλάδος.

Αυτοί δικάσθηκαν μεν στην Ελλάδα για το πραξικόπημα που έκαναν εκεί και καταδικάστηκαν επί εποχής Κωνσταντίνου Καραμανλή, κατ’ επιμονή άλλων όμως Ελλήνων πολιτικών. Όμως δεν αντιλαμβάνομαι γιατί στις κατηγορίες εναντίον τους δεν περιλαμβάνονταν και οι κατηγορίες του πραξικοπήματος στην Κύπρο, εφόσον αποφασίσθηκε από τους ίδιους με το συνολικό κύκλωμα της ελληνικής Χούντας και εκτελέστηκε με μοναδικές τραγικές συνέπειες στο νησί μας.

  • Χιλιάδες οι φονευθέντες, χιλιάδες οι πρόσφυγες, χιλιάδες οι εκτοπισθέντες και χιλιάδες τα θύματα πολλών παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Να υπενθυμίσω ότι οι ποινές τους για το πραξικόπημα στην Ελλάδα ήταν θεωρητικά βαριές, αλλά μετετράπησαν σε πιο επιεικείς. Το γιατί, δεν το καταλαβαίνω.

Ο επίτιμος αρχηγός του ΓΕΣ κ. Κ. Ζιάζιας είπε πρόσφατα σε μία τηλεοπτική εκπομπή, αναλογιζόμενος τις ευθύνες της Ελλάδας έναντι της Κύπρου, ότι «δεν πρέπει να ξεχάσουμε τις ιστορικές μας ευθύνες έναντι της Κύπρου».

Ο τότε Πρόεδρος της Ελλάδος κ. Κωνσταντίνος Καραμανλής υποκείμενος προφανώς σε πιέσεις της Αμερικής για να αποφευχθεί ρήγμα του ΝΑΤΟ στο ανατολικό μέτωπο, θεώρησε πιο λογικό -για να αποφύγει την ευθύνη και να προστατέψει τον εαυτό του- να μας πει την ανοησία ότι δεν μπορεί να μας βοηθήσει «λόγω αποστάσεως».

Αυτό, για εκείνους που καταλαβαίνουν, συνιστά ντροπή. Αλίμονο αν λόγω αποστάσεως οι χώρες απέφευγαν να προστατέψουν το δίκαιο σε χώρους που, είτε ανήκουν σε αυτούς, είτε έχουν υποχρέωση λόγω του ότι ο πληθυσμός σε αυτούς είναι είτε προέκταση του δικού τους είτε βρίσκεται κάτω από την εγγύηση τους. Υπενθυμίζω ότι είμεθα και εμείς Έλληνες όπως οι Έλληνες της Ελλάδος, μεταξύ των οποίων και ο Κ. Καραμανλής. Και μάλιστα, η Ελλάδα είχε υποχρέωση συμβατική να εγγυηθεί και να προστατέψει την ασφάλεια και την ακεραιότητα της Κύπρου.

Έστειλαν βέβαια κάποια βοήθεια που περιλάμβανε κάποιες ομάδες Ελλήνων στρατιωτών που θυσιάστηκαν να βοηθήσουν την Κύπρο. Λεβέντες όμως που αδικοσκοτώθηκαν, αφού δεν ήταν δυνατό να μας προσφέρουν προστασία έναντι του πλήθους των Τούρκων στρατιωτών.

Επίσης ο Καραμανλής έφυγε από το ΝΑΤΟ για να εκφράσει τη διαμαρτυρία του για την τουρκική εισβολή και επέστρεψε αργότερα. Να μου πείτε ότι δεν μπορούσε η Ελλάδα να προσφέρει τίποτε περισσότερο, διότι φοβήθηκε ότι θα εμπλεκόταν σε πόλεμο με την Τουρκία.

Δεν νομίζω όμως ότι αυτό κρινόμενο πατριωτικά απαλλάσσει την Ελλάδα από τις εθνικές της υποχρεώσεις. Αλλά, ας ξεχάσουμε τις πιο πάνω παραλείψεις των ιστορικών και συμβατικών υποχρεώσεων της Ελλάδας και ας παρακολουθήσουμε τη συνέχεια. Εκεί θα δούμε μια Ελλάδα, που δυσκολευόταν συνέχεια, να πει στους ξένους και στα διεθνή φόρα για το πρόβλημα της τουρκικής εισβολής και κατοχής στην Κύπρο που συνεχιζόταν.

Ίσως αυτό να οφειλόταν στην προσπάθεια της Ελλάδας να μη γίνει δυσάρεστη στους φίλους και εχθρούς, περιλαμβανομένης και της Τουρκίας έναντι της οποίας ένιωθε αδύνατη. Προσπάθησε όμως να έρθει αρωγός προς την Κύπρο σταδιακά και με διεθνείς διακηρύξεις; Και τούτο διότι η κατοχή της Κύπρου από την Τουρκία συνεχιζόταν και συνεχίζεται. Δεν νομίζω.

  • Τελευταίως ακούσαμε για πρώτη φορά τον Έλληνα Πρωθυπουργό να μιλά για την Κύπρο στο αμερικανικό Κογκρέσο. Είπε ότι δεν γίνεται να μοιραστεί η Κύπρος σε δύο κράτη. Στη ρίζα όμως του κακού δεν αναφέρθηκε.

Δεν είπε ότι η Κύπρος από το 1974 κατέχεται από την Τουρκία παράνομα όπως, για παράδειγμα, είπε ότι η Ουκρανία κατέχεται από τη Ρωσία. Το πρόβλημα μας δεν είναι τα δύο κράτη που θέλω να πιστεύω ότι πρόκειται για ουτοπία.

Το πρόβλημα μας είναι ότι κατέχουν τη χώρα μας οι Τούρκοι που έχουν βγάλει από τα σπίτια και τις περιουσίες τους χιλιάδες κόσμο. Φοβούνται να το πουν; Οι Έλληνες διπλωμάτες μιλούν για την τραγωδία της Κύπρου ή μήπως φοβούνται και αυτοί;

Για ό,τι έκανε η Ελλάδα για τους Κύπριους, το εκτιμούμε. Όμως οι βασικές της υποχρεώσεις έναντι μας, δεν εκτελέστηκαν μέχρι σήμερα και αυτό μας προκαλεί πολλή πικρία.

Η ελληνική μας ιδιότητα δεν διαφέρει από εκείνη των Ελλήνων της Ελλάδας και είμεθα υπερήφανοι διότι είμαστε Έλληνες και αγαπούμε την Ελλάδα όπως τα παιδιά την μητέρα τους. Προσφέρουμε ό,τι μας ζητήσει. Το μόνο που θέλουμε είναι να αποκτήσει το θάρρος να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της έναντι της Κύπρου και να το βροντοφωνάξει.

*Δικηγόρος

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΑΙ ΕΔΩ

Με μια επιθετική Τουρκία δίπλα μας, είναι προβληματική η επόμενη εκλογική αναμέτρηση: Οι υποστηρικτές των παραχωρήσεων…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: