Η Ελλάδα “κάνει τα μαθήματά της”: Προσέξτε το κενό” από την “απόκλιση των οικονομιών της Νότιας Ευρώπης”

FILE PHOTO: Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης (Δ) και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας (Α) στη Βουλή. ΑΠΕ-ΜΠΕ, Αλέξανδρος Μπελτές




Άρθρο στο Politico, (κείμενο) Carla Subirana Artus υπό τον τίτλο «Προσέξτε το κενό: οι οικονομίες της Νότιας Ευρώπης έχουν αποκλίνει» επισημαίνει ότι παρά τις μεταρρυθμίσεις που έχουν αναληφθεί, η Ιταλία και η Ελλάδα παραμένουν οικονομικοί ουραγοί, με την Ιταλία ειδικότερα να εξακολουθεί να αποτελεί απειλή για την ένωση.

Στον αντίποδα, η αναπτυξιακή πορεία της Ισπανίας και της Πορτογαλίας επισημαίνεται ότι έχει γίνει πιο ισχυρή και πειστική μετά τις κρίσεις δημόσιου χρέους του 2012, αλλά και πάλι η ευρωζώνη «δεν είναι ανθεκτική στην κρίση».

Μεταξύ άλλων, σημειώνεται ότι από το 2014, η οικονομία της Πορτογαλίας έχει αναπτυχθεί, κατά μέσο όρο, τρεις φορές ταχύτερα από ό,τι η οικονομία της Ελλάδας, όπου η παραγωγή παραμένει σχεδόν ένα τέταρτο κάτω από το επίπεδό της το 2007.

Και με την ανύψωση της ανάπτυξης, ενώ παράλληλα εφάρμοζε επαχθείς μεταρρυθμίσεις και τηρούσε τους αυστηρούς δημοσιονομικούς στόχους που απαιτούσαν οι αξιωματούχοι της ΕΕ, ο António Costa, ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός της Πορτογαλίας από το 2015, έγινε ο ‘αγαπημένος μαθητής των Βρυξελλών’.

Αντιθέτως, σχολιάζεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, το ελληνικό αριστερό κόμμα που κυβέρνησε τη χώρα από το 2015 έως το 2019, ήταν ο ‘επαναστάτης της τάξης’.

Η κυβέρνηση οπισθοχώρησε στις μεταρρυθμίσεις, καθώς το εθνικό χρέος παρέμεινε το μεγαλύτερο στην ευρωζώνη, τα κόκκινα δάνεια των τραπεζών συσσωρεύτηκαν και τα φορολογικά έσοδα συνέχισαν να βασίζονται σε μια πολύ στενή βάση, απαιτώντας υψηλούς συντελεστές που απέτρεπαν τις προσλήψεις.

Σε άλλο σημείο του άρθρου, αναφορικά με την τρέχουσα περίοδο, σχολιάζεται ότι εν τω μεταξύ η Ελλάδα είναι απασχολημένη να ‘κάνει τα μαθήματά της’ προκειμένου να ενταχθεί στο κλαμπ των επιτυχημένων ιστοριών “ανάκαμψης” στην περιφέρεια της ευρωζώνης.

Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, του κεντροδεξιού πρωθυπουργού της Ελλάδας από το 2019, έχει καταφέρει να γυαλίσει την εικόνα της στους τουρίστες και τους επενδυτές, προσελκύοντας πέρυσι ρεκόρ ξένων επενδύσεων.

Στη συνέχεια, σημειώνεται για την ιταλική ανάπτυξη ότι πιθανότατα θα συνεχίσει να απογοητεύει, καθώς η σπάνια σταθερότητα που έφερε στην πολιτική της ο πρωθυπουργός Draghi έχει πλέον φτάσει στο τέλος της. [..]

Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ ανησυχούν ότι αν ο περιβόητος “βρόγχος της καταστροφής”, ο οποίος συνδέει τη φερεγγυότητα των τραπεζών με εκείνη των χωρών υποδοχής τους, χτυπήσει την Ιταλία και απειλήσει να προκαλέσει κρίση χρέους, η νομισματική ένωση θα αρχίσει να φαίνεται επισφαλής.

ΠΗΓΗ: PoliticoCarla Subirana Artus – Mind the gap: Southern European economies have diverged

Με άνοδο έκλεισε η Wall Street: Xαλάρωσε η νομισματική πολιτική της FED

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: