Η Ανναλένα ενοχλεί την Τουρκία: Έξω φρενών για τη δήλωση της ότι κανείς δεν έχει το δικαίωμα να αμφισβητήσει την κυριαρχία των ελληνικών νησιών

H γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Annalena Baerbock μιλάει κατά τη διάρκεια συνέντευξης Tύπου μετά το τέλος της συνάντησής με τον Έλληνα ομόλογο της, Νίκο Δένδια στο υπουργείο, στην Αθήνα, Παρασκευή 29 Ιουλίου 2022. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ




Για τις επιφυλάξεις για τη στάση της Γερμανίδας υπουργού Εξωτερικών Ανναλένα Μπέρμποκ (Baerbock) απέναντι στην Τουρκία, γράφει η ανάλυση της συντάκτριας στο Γραφείο Βερολίνου του Der Spiegel, Μαρίνας Κορμπάκη.

Αναφέρει, μεταξύ άλλων:

Το ενεργητικό στιλ της Baerbock τραβά ιδιαίτερα την προσοχή -και προς αυτήν και προς το Υπουργείο Εξωτερικών. Γι’ αυτό και ο ενθουσιασμός στο Υπουργείο για την τολμηρή παρουσία της νέας Υπουργού ήταν αρχικά μεγάλος.

Στο μεταξύ, ωστόσο, ακούγονται και επικριτικές φωνές που αναρωτιούνται, ποιο είναι το όφελος από τους πρωτοσέλιδους, πηχυαίους τίτλους, ενώ εκφράζονται φόβοι για αρνητικές επιπτώσεις. Ένα παράδειγμα είναι η αντιμετώπιση της Τουρκίας.

Τούρκοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι κυκλοφόρησαν πρόσφατα χάρτες που δείχνουν ελληνικά νησιά στο Ανατολικό Αιγαίο να συμπεριλαμβάνονται στην τουρκική επικράτεια. Η διαμάχη μεταξύ των δυο χωρών για τα σύνορα σοβεί εδώ και πολύ καιρό, και η προοπτική κερδοφόρων κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο την τροφοδοτεί.

Κατά την επίσκεψή της στην Αθήνα, η Baerbock κατέπληξε τους Έλληνες. Χίος, Σάμος, Κως -κατονόμασε μερικά από τα νησιά, για τα οποία γίνεται συζήτηση, και υπογράμμισε τη σχέση τους με την Ελλάδα: «Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να το αμφισβητήσει αυτό». Μια πρόταση που δεν επιδεχόταν καμίας αντίρρησης.

Μιλώντας ως ειδική στο Διεθνές Δίκαιο, η Baerbock είπε το αυτονόητο -και με αυτόν τον τρόπο δυσαρέστησε την τουρκική ηγεσία.

Η Διπλωματία συχνά διεξάγεται σε γκρίζες λεκτικές ζώνες, η ασάφεια τη βοηθά να συνεχίζει και να εξελίσσεται. Τα ξεκάθαρα λόγια της Baerbock λειτουργούν ως άμμος στα γρανάζια της.

Ο Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου (Mevlüt Çavuşoğlu) μνημόνευσε την πρώην Καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ (Angela Merkel). Υπό την ηγεσία της, η Γερμανία πραγματοποιούσε «έντιμη διαμεσολάβηση». «Αλλά το τελευταίο διάστημα βλέπουμε πως αυτή η ισορροπία δυστυχώς χάνεται», παραπονέθηκε ο Çavuşoğlu.

Η Baerbock έχει δώσει έναν νέο, όχι τόσο ισορροπημένο προς την Άγκυρα τόνο, επειδή αμφιβάλλει για την επιτυχία της προηγούμενης πολιτικής της υπομονής έναντι της Τουρκίας. Η επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας προς τους γείτονές της δικαιώνει τη Γερμανίδα πολιτικό. Αλλά θα πρέπει ακόμα να αποδείξει ότι η δημόσια αντιπαράθεση είναι ένας καλός δρόμος που οδηγεί τα πράγματα προς τα μπροστά.

Η Τουρκία προτίθεται να στείλει σύντομα πλοία αναζήτησης φυσικού αερίου να πλεύσουν με κατεύθυνση προς τα ελληνικά ύδατα. Το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό αναμένεται να μην καθίσει «με σταυρωμένα τα χέρια». Οι Γάλλοι και οι Αμερικανοί βρίσκονται σε διαμάχη με τους Τούρκους και δεν λειτουργούν πλέον ως διαμεσολαβητές μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας. Όμως και οι Γερμανοί εξακολουθούν να λογίζονται ως διαμεσολαβητές;

Spiegel Online: Τίτλος: «Υπουργός Εξωτερικών Annalena Baerbock: Γιατί κινείται τόσο μη διπλωματικά;», με υπότιτλος «Είτε πρόκειται για τη Ρωσία, την Τουρκία ή την Κίνα, η Υπουργός Εξωτερικών Annalena Baerbock επιλέγει συχνά αιχμηρά λόγια. Αυτό είναι το χαρακτηριστικό της. Μόνο που το ερώτημα είναι το κατά πόσον είναι και σώφρον»

Συναγερμός στις δυτικές πρωτεύουσες: Για τους ανάρμοστους δεσμούς της Τουρκίας με τη Ρωσία και σύγκλιση Πούτιν-Ερντογάν

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: