Έβρος: Έκτακτα μέτρα από το ΚΥΣΕΑ – Επεκτείνεται ο φράχτης, αναβαθμίζονται τα μέσα επιτήρησης

FILE PHOTO: Αστυνομικοί περιπολούν στο τείχος του Έβρου ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΟΣΙΔΗΣ




Έκτακτα μέτρα για την περαιτέρω θωράκιση του Έβρου αποφασίστηκαν στο ΚΥΣΕΑ που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 23 Αυγούστου.

Στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος προέδρευσε επιδείχθηκαν συγκεκριμένοι χάρτες για να του εξηγήσουν οι επιτελείς και οι αρμόδιοι υπουργοί, τι ακριβώς συμβαίνει στα χερσαία σύνορα της χώρας, όπου η Τουρκία έχει εξαπολύσει ένα νέο «παιχνίδι πίεσης» εργαλειοποιώντας ξανά το μεταναστευτικό. Έτσι αποφασίστηκε επέκταση του φράχτη σε όλο το μήκος του Έβρου.

Σημειώνεται ότι η Ευρώπη δεν έχει δώσει ακόμα «πράσινο φως» για να δοθούν κονδύλια προκειμένου να ολοκληρωθεί το εν λόγω έργο, επομένως η επέκταση του φράχτη αναμένεται να γίνει τμηματικά με εθνικούς πόρους.

Τι αποφασίστηκε στο ΚΥΣΕΑ

Αναλυτικότερα, η σταδιακή επέκταση του φράχτη στον Έβρο αποφασίστηκε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ, υπό την προεδρία του Κυριάκου Μητσοτάκη. Η επέκταση θα γίνει κατά προτεραιότητα σε επίμαχα σημεία όπως αυτά προσδιορίζονται από τα συναρμόδια Υπουργεία και το ΓΕΕΘΑ. Η διαδικασία που θα ακολουθηθεί είναι ο διαγωνισμός για συμφωνία- πλαίσιο. Αποφασίστηκε επίσης η αναβάθμιση και η ενίσχυση των μέσων επιτήρησης.

Αυτό σημαίνει ότι θα ενισχυθούν τα ηλεκτρονικά συστήματα στην περιοχή του Έβρου ενώ κάμερες και μέσα που εκπέμπουν ηχητικά σήματα θα τοποθετηθούν όπου δεν υπάρχουν ήδη και αυτό κρίνεται απαραίτητο.

Σημειώνεται ότι το τρίμηνο,  από τον Μάιο μέχρι και τον Ιούλιο του 2022 οι ροές μεταναστών στην χώρα ήταν υπερδιπλάσιες, σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα. Συγκεκριμένα, πέρασαν σε ελληνικό έδαφος από τα θαλάσσια ή τα χερσαία σύνορα 4.126 άνθρωποι.

Στη σημερινή τακτική συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ έλαβαν μέρος ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος, ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης (ο οποίος με απόφαση του Πρωθυπουργού θα συμμετέχει στις συνεδριάσεις του ΚΥΣΕΑ), ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης, ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης, ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, ο Διοικητής της ΕΥΠ Θεμιστοκλής Δεμίρης, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, η Διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Πρέσβης Άννα Μαρία Μπούρα και ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Θάνος Ντόκος.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα, Ελλάδα

Σκηνικό πρωτοφανούς έντασης στον ουρανό του Αιγαίου: Εξελίσσεται σε διπλωματικό επεισόδιο – Μας “κλείδωσαν” οι Έλληνες παραπονείται η Άγκυρα

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: