“Αμφίβολη και υποκριτική ιδέα”; Οι χώρες της Ε.Ε. θέλουν να απαγορεύσουν το χώρο του Σένγκεν στους Ρώσους πολίτες

File Photo Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν. EPA, MIKHAIL KLIMENTYEV




Στο αίτημα, εδώ και αρκετές εβδομάδες, της Φινλανδίας, της Εσθονίας και της Λετονίας, ειδικότερα, αλλά και της Πολωνίας και της Τσεχίας, για περιορισμό των βραχυπρόθεσμων θεωρήσεων Σένγκεν για τους Ρώσους σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αναφέρεται το δημοσίευμα της εφημερίδας Le Figaro (Antonia Przybyslawski).

Επισημαίνουν, πάντως, διαφορετικές απόψεις επί του ζητήματος.

Όπως σημειώνεται, πέραν της συμβολικής διάστασης, η απαγόρευση πρόσβασης στους συμπατριώτες του Vladimir Poutine στη ζώνη Σένγκεν θα μπορούσε επίσης να έχει στρατηγικό συμφέρον, άποψη που υποστηρίζει ο Εσθονός  διπλωμάτης  Eerik-Niiles Kross, αναφέροντας:

«Τα ταξίδια στην Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.) είναι δημοφιλή στις ρωσικές ελίτ και στη μεσαία τάξη της Μόσχας και της Αγίας Πετρούπολης. Αυτοί είναι οι άνθρωποι που προσπαθεί να πείσει ο Βλαντιμίρ Πούτιν (Poutine), ότι έχει τα πάντα υπό έλεγχο. Πολλοί από αυτούς δεν υποστηρίζουν τον πόλεμο, αλλά οι περισσότεροι πιστεύουν, ότι δεν έχουν καμία σχέση με αυτόν. Με το να νιώθουν την ταλαιπωρία, ότι δεν μπορούν να ταξιδέψουν στην ΕΕ, θα ανησυχούσαν περισσότερο…»

Ωστόσο, υπογραμμίζεται η αμφισβήτηση της ιδέας, να φέρουν οι Ρώσοι το κύριο βάρος της συλλογικής ευθύνης για τον πόλεμο στην Ουκρανία, ακόμη και μεταξύ των αντιπάλων του Vladimir Poutine, όπως ο Ilia Iachine,  ο προφυλακισμένος ηγέτης της ρωσικής αντιπολίτευσης, ο οποίος σε συνέντευξή του στην Le Monde  χαρακτήρισε την ιδέα «αμφίβολη και υποκριτική».

Αναφέρει: «Αν όλοι είναι ένοχοι, αφαιρεί την προσωπική ευθύνη από αυτούς που πραγματικά ξεκίνησαν τον πόλεμο. Αυτή η ιδέα επιτρέπει στον Poutine (…) να κρύβεται πίσω από τον ρωσικό λαό, που χρησιμοποιείται ως ανθρώπινη ασπίδα».

Άλλοι, σύμφωνα με την εφημερίδα, ανησυχούν, ότι τέτοιες απαγορεύσεις θα μπορούσαν να έχουν αντιπαραγωγικά αποτελέσματα, ενισχύοντας το αφήγημα του Κρεμλίνου, ότι υπάρχει εχθρότητα της Δύσης προς τους Ρώσους.

Αυτής της άποψης είναι  η Marie Dumoulin, πρώην Γαλλίδα διπλωμάτης και ερευνήτρια στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Διεθνών Σχέσεων, η οποία επισημαίνει, τη «σε μεγάλο μέρος της ρωσικής κοινής γνώμης ιστορικά αγκυρωμένη ιδέα, της υποτιθέμενης ρωσοφοβίας των Δυτικών».

Η ρωσοφοβία, όπως σημειώνει, «λειτουργεί και που το Κρεμλίνο δεν διστάζει να χρησιμοποιήσει προς όφελός του», όπως συνέβη στην αρχή του πολέμου με τον αποκλεισμό των Ρώσων αθλητών από πολλούς αθλητικούς αγώνες, που μεταδόθηκε μαζικά από την κυβερνητική προπαγάνδα και τροφοδότησε στον πληθυσμό την ιδέα απόρριψης.

Υπογραμμίζοντας την απόρριψη της πρότασης και από το Γερμανό καγκελάριο, Όλαφ Σόλτς (Olaf Scholz), με την δήλωσή του, είναι «δύσκολο να φανταστεί κανείς» μια γενική απαγόρευση βίζας για τους Ρώσους, η δημοσιογράφος σημειώνει, ότι με πρωτοβουλία της Τσεχικής Προεδρίας του Συμβουλίου, μια συζήτηση για το θέμα βρίσκεται οπωσδήποτε στην ημερήσια διάταξη της άτυπης συνάντησης των ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών, που θα πραγματοποιηθεί, στις 31 Αυγούστου.

ΠΗΓΗ: Le Figaro Antonia Przybyslawski – Des pays de l’UE veulent interdire l’espace Schengen aux citoyens russes

Η Ελλάδα συνεργάζεται με ξένους οργανισμούς για να ταφεί το παιδί των προσφύγων με αξιοπρέπεια από την οικογένεια του

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: