Η Ελλάδα συνεργάζεται με ξένους οργανισμούς για να ταφεί το παιδί των προσφύγων με αξιοπρέπεια από την οικογένεια του

File Photo: Migration and Asylum Minister Notis Mitarachi. Prime Minister’s PRESS OFFICE, DIMITRIS PAPAMITSOS




Οι ελληνικές αρχές κινητοποιήθηκαν για να βρεθεί η σορός παιδιού στον Έβρο. Με τον Διεθνή Ερυθρό Σταυρό και την Ερυθρά Ημισέληνο σκοπεύει να συνεργαστεί η Ελλάδα για την αναζήτηση της σορού ενός παιδιού για το οποίο μια ομάδα αιτούντων άσυλο ανέφερε ότι πέθανε από τσίμπημα σκορπιού ενώ ήταν αποκλεισμένο για μέρες στα ελληνοτουρκικά σύνορα.

Τα παραπάνω μετέδωσε το πρακτορείο Associated Press, (κείμενο Costas Kantouris).

Σημειώνεται ειδικότερα ότι ο υπουργός Μετανάστευσης Νότης Μηταράκης δήλωσε ότι η νησίδα στον ποταμό Έβρο όπου η ομάδα είπε ότι βρισκόταν το σώμα της νεαρής κοπέλας, αποτελεί τουρκικό έδαφος.

«Θα κινηθούμε μέσω του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου, ώστε να εντοπιστεί το σώμα του παιδιού στην τουρκική νησίδα και να έλθει να ταφεί με αξιοπρέπεια από την οικογένειά του», πρόσθεσε.

Επισημαίνεται ότι οι ελληνικές αρχές είχαν δεχθεί έντονες επικρίσεις για μέρες αφού οι ανθρωπιστικές οργανώσεις έκαναν γνωστό ότι μια ομάδα ανθρώπων είχε εγκλωβιστεί σε όλο και πιο επισφαλείς συνθήκες σε μια νησίδα στον ποταμό Έβρο, γνωστή ως Meric στα τουρκικά.

Η ελληνική αστυνομία ανέφερε την περασμένη εβδομάδα ότι είχε ερευνήσει τις πληροφορίες για μετανάστες που είχαν εγκλωβιστεί σε νησίδες στο ποτάμι, αλλά δεν είχε βρει κανέναν. Η Ελλάδα είχε πει ότι οι συντεταγμένες που τους δόθηκαν τοποθετούσαν την ομάδα στην Τουρκία και όχι στην Ελλάδα, συμπληρώνει το δημοσίευμα.

Σημειώνεται ακόμη ότι αργά τη Δευτέρα, οι τουρκικές αρχές δήλωσαν ότι ξεκίνησε μια αποστολή έρευνας μετά από δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ότι 39 παράτυποι μετανάστες είχαν παγιδευτεί σε μια νησίδα στον ποταμό.

Ωστόσο, το γραφείο του κυβερνήτη για τη συνοριακή επαρχία της Αδριανούπολης ανακοίνωσε ότι μετά από τετραήμερη έρευνα από την υπηρεσία έκτακτης ανάγκης της Τουρκίας AFAD και από συνοριακές μονάδες, στην περιοχή που αντιστοιχεί στις συντεταγμένες που δόθηκαν για τη νησίδα, δεν βρέθηκε τελικά κανείς. «Διενεργήθηκε έρευνα και δεν βρέθηκε κανένας μετανάστης ή ομάδα μεταναστών», αναφέρεται συγκεκριμένα στην ανακοίνωση.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες Βασίλης Παπαδόπουλος έκανε γνωστό ότι η ομάδα του άκουσε για πρώτη φορά για τους μετανάστες στα μέσα Ιουλίου.

Ανέφερε ότι περίπου 50 άτομα φέρεται να πέρασαν στην ελληνική πλευρά, αλλά στη συνέχεια αναγκάστηκαν να επιστρέψουν στην Τουρκία. Οι μετανάστες είπαν επίσης στην οργάνωσή του ότι οι τουρκικές αρχές φέρεται να τους επέστρεφαν στη μία νησίδα μετά την άλλη, μέχρι που κατέληξαν εγκλωβισμένοι σε μια ελληνική νησίδα στο μέσο του ποταμού.

Μιλώντας από τη βορειοανατολική Ελλάδα την Τρίτη, ο Μηταράκης υπογράμμισε ότι η ομάδα είπε στις ελληνικές αρχές ότι είχε εισέλθει σε ελληνικό έδαφος την Τρίτη 14 Αυγούστου και κρύφτηκε για μια μέρα πριν δώσει το στίγμα για την τοποθεσία που βρισκόταν εγκλωβισμένη.

Τόνισε επίσης ότι οι μετανάστες είπαν στις ελληνικές αρχές ότι είχαν μεταφερθεί στο ποτάμι από τις τουρκικές αρχές, οι οποίες τους ανάγκασαν να περάσουν στην Ελλάδα.

«Επίσημα οι τουρκικές αρχές συνέλαβαν αυτούς τους μετανάστες εντός της Τουρκίας και δεν τους έδωσαν το δικαίωμα να υποβάλουν αίτηση για διεθνή προστασία, όπως δεσμεύεται να κάνει η Τουρκία από το διεθνές δίκαιο», εξήγησε ο Μηταράκης.

“Αντίθετα», διευκρίνισε, «η τουρκική χωροφυλακή τους έφερε στις όχθες του Έβρου και με την απειλή της χρήσης βίας τους πίεσε να έρθουν στην Ελλάδα», καταλήγει το δημοσίευμα.

ΠΗΓΗ: Associated PressCostas Kantouris – Greece seeks ways to recover migrant girl’s body from border

Η Ελλάδα ένας από τους τελευταίους πελάτες των F-35: Επιθεώρηση και αποκατάσταση του συστήματος εκτίναξης στα μαχητικά

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: