Ξαφνικά σειρήνες πολέμου στο Κόσοβο μετά από νέες απαιτήσεις-κινήσεις των Κοσοβάρων εναντίον των Σέρβων: Σκληρή απάντηση Βούτσιτς

FILE PHOTO: Ο πρόεδρος της Σερβίας Aleksandar Vucic κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Βελιγράδi. EPA, ANDREJ CUKIC




Σειρήνες αεροπορικής επιδρομής ακούστηκαν στη Μιτρόβιτσα στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο το απόγευμα της Κυριακής, με αναφορές από τοπικά μέσα ενημέρωσης ότι παρατηρήθηκε μεγάλη παρουσία οχημάτων έκτακτης ανάγκης σε όλη την περιοχή.

Οι σειρήνες σταμάτησαν μετά από τρεις ώρες, σύμφωνα με τοπικές αναφορές.

Οι σειρήνες ακούστηκαν καθώς αξιωματούχοι του Κοσσυφοπεδίου ετοιμάζονται να απαιτήσουν από τους Σέρβους που επισκέπτονται το Κοσσυφοπέδιο να αντικαταστήσουν τα σερβικά διαβατήριά τους με προσωρινή ταυτότητα ενώ βρίσκονται στη χώρα και να απαιτήσουν την αντικατάσταση των σερβικών πινακίδων κυκλοφορίας στη χώρα με πινακίδες κυκλοφορίας του Κοσσυφοπεδίου.

Η αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου ανακοίνωσε το βράδυ της Κυριακής ότι έκλεισε τα συνοριακά περάσματα Bernjak και Jarinje για την κυκλοφορία λόγω οδοφραγμάτων που είχαν τοποθετηθεί σε αυτούς τους δρόμους. Τα οδοφράγματα φέρεται να είχαν τοποθετηθεί από ντόπιους Σέρβους που διαμαρτύρονταν για τα μέτρα που επρόκειτο να τεθούν σε εφαρμογή από το Κοσσυφοπέδιο κατά τη διάρκεια της νύχτας. Άλλα σημεία διέλευσης των συνόρων λειτουργούν κανονικά σύμφωνα με την αστυνομία.

Την Κυριακή, ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε ότι η Σερβία «ποτέ δεν βρέθηκε σε πιο περίπλοκη και δύσκολη κατάσταση [σε σχέση με το Κοσσυφοπέδιο] από ό,τι είναι σήμερα», σύμφωνα με το N1 TV.

Ο Βούτσιτς ζήτησε από όλες τις πλευρές να διατηρήσουν την ειρήνη, αλλά προειδοποίησε ότι “αν δεν θέλουν να διατηρήσουν την ειρήνη, σας λέω – η Σερβία θα κερδίσει”.

Επιπλέον, την Κυριακή, ο Σέρβος πολιτικός Βλαντιμίρ Τζουκάνοβιτς έγραψε στο Twitter ότι “Όλα μου φαίνονται ότι η Σερβία θα αναγκαστεί να ξεκινήσει την αποναζοποίηση των Βαλκανίων. Θα ήθελα να κάνω λάθος”.

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα απάντησε στις εντάσεις το βράδυ της Κυριακής, λέγοντας ότι το σχέδιο του Κοσσυφοπεδίου να απαιτήσει προσωρινά έγγραφα για τους Σέρβους “είναι ένα βήμα προς την απέλασή τους από το Κοσσυφοπέδιο”.

O Ερυθρός Σταυρός καταδικάζει τις επιθέσεις κατά Ουκρανών αιχμαλώτων πολέμου: Τα μέλη του δεν έχουν ακόμη πρόσβαση στον τόπο του εγκλήματος

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: