Βροχή παραιτήσεων και μυριόστομο «Get Out» στον Μπόρις Τζόνσον: Αν είναι δυνατόν και σήμερα Τετάρτη

File photo Ο Βρετανός Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον. EPA, ANDY RAIN




Η χιονοστιβάδα παραιτήσεων υπουργών του Μπόρις Τζόνσον που έχουν φτάσει ήδη τους 18 αλλά και οι ασφυκτικές πιέσεις που του ασκούν σημαντικά στελέχη που τον υποστήριξαν έως σήμερα εκτιμάται ότι φέρνει τελικά και την παραίτηση του βρετανού πρωθυπουργού η οποία πιθανότατα πλέον είναι ζήτημα ημερών αν όχι ωρών.

Αναλυτικά

Ο υπουργός Τζον Γκλεν έγινε το 15ο μέλος της κυβέρνησης που παραιτείται  ενώ ο αρχαιότερος  βουλευτής των Τόρις Ρόμπερτ Χάλφον ηγείται της εξέγερσης κατά του πρωθυπουργού

Ο πιστός του Τζόνσον βουλευτής Τομ Χαντ υπέβαλε επιστολή δυσπιστίας στον Πρωθυπουργό και τον κάλεσε να παραιτηθεί, αναφέροντας ότι «τα γεγονότα της περασμένης εβδομάδας ήταν η τελευταία σταγόνα».

«Έχω καταλήξει, όπως και ένας μεγάλος αριθμός συναδέλφων μου, ότι είναι προς το συμφέρον των ψηφοφόρων μου, της χώρας και του Συντηρητικού Κόμματος να παραιτηθεί ο πρωθυπουργός», είπε σε δήλωση που αναρτήθηκε στο Facebook.

«Το ισχύον status quo δεν μπορεί να συνεχιστεί και, δυστυχώς, πιστεύω ότι η θητεία του Πρωθυπουργού στο αξίωμα έχει κάνει τον δρόμο της. Μέχρι τώρα συνέχισα να υποστηρίζω τον Πρωθυπουργό… ωστόσο, τα γεγονότα της περασμένης εβδομάδας ήταν ήταν η τελευταία σταγόνα”

“Δεν είναι καλό να κατηγορούμε τμήματα των μέσων ενημέρωσης για την κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε. Έδιναν τα πυρομαχικά ξανά και ξανά.”

Πριν από λίγο η υφυπουργός Δικαιοσύνης Βικτόρια Άτκινς και ο Τζον Γκλεν, υπουργός αρμόδιος για τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, παραιτήθηκαν πριν από λίγο από την κυβέρνηση του βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον.

“Αξίες όπως η ακεραιότητα, η αξιοπρέπεια, ο σεβασμός και ο επαγγελματισμός θα πρέπει να ενδιαφέρουν όλους μας. Παρακολούθησα με αυξανόμενη ανησυχία αυτές τις αξίες να καταρρέουν υπό την ηγεσία σας”, είπε η Άτκινς απευθυνόμενη στον βρετανό πρωθυπουργό.

Παραιτήθηκε πριν από λίγο η Τζο Τσόρτσιλ, η υφυπουργός Περιβάλλοντος, Τροφίμων και Αγροτικών Υποθέσεων σε ένδειξη διαμαρτυρίας κατά του βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον.

“Τα πρόσφατα γεγονόταν έδειξαν ότι η ακεραιότητα, η ικανότητα και η ευθυκρισία είναι όλες απαραίτητες για τον ρόλο του πρωθυπουργού, ενώ μια ευτράπελη ιδιοτελής προσέγγιση είναι αναπόφευκτο ότι έχει τα όριά της”, έγραψε η ίδια στο Twitter.

Ο τελευταίος παραιτηθείς πριν λίγο είναι ο υπουργός Στέγασης Στιούαρτ Αντριου

Πώς θα εξαναγκασθεί σε παραίτηση

Η σημερινή ημέρα βρήκε τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον προσκολλημένο στην εξουσία, αλλά βαριά πληγωμένο από την παραίτηση υπουργών του, οι οποίοι τον έκριναν ακατάλληλο για τη διακυβέρνηση της χώρας, ενώ και ολοένα μεγαλύτερος αριθμός βουλευτών ζητεί την παραίτησή του.

Ο Τζόνσον γλίτωσε παρά τρίχα από πρόταση μομφής που είχε κατατεθεί στο κοινοβούλιο τον περασμένο μήνα, με την ψήφο εμπιστοσύνης που έλαβε να του χαρίζει ασυλία για 12 μήνες από την επόμενη . Ωστόσο κάποιοι βουλευτές του Συντηρητικού του Κόμματος προσπαθούν να αλλάξουν τους κομματικούς κανόνες για να συντομεύσουν αυτήν την περίοδο ασυλίας.

Επίσης άλλοι βουλευτές απηύθυναν έκκληση στους υπουργούς της κυβέρνησής του να κινηθούν εναντίον του.

Πώς θα μπορούσε ο Τζόνσον να εξαναγκαστεί σε παραίτηση και πώς θα μπορούσε να λειτουργήσει η διαδικασία για να βρεθεί αντικαταστάτης του;

– Ο Τζόνσον θα μπορούσε να αποφασίσει ο ίδιος ότι έχει χάσει την υποστήριξη πάρα πολλών μελών του κόμματός του και του υπουργικού του συμβουλίου και να παραιτηθεί. Προς το παρόν δεν έχει δείξει ότι προτίθεται να κάνει κάτι τέτοιο.

-Κι άλλα μέλη του υπουργικού του συμβουλίου θα μπορούσαν να παραιτηθούν και να ζητήσουν από τον Τζόνσον να αποχωρήσει, αναγκάζοντάς τον σχεδόν σίγουρα να παραιτηθεί. Ωστόσο δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης αναφέρουν ότι άλλα υψηλόβαθμα μέλη του υπουργικού του συμβουλίου, συμπεριλαμβανομένης της υπουργού Εξωτερικών Λιζ Τρας, του υπουργού Άμυνας Μπεν Ουάλας και του υπουργού προεδρίας της κυβέρνησης Μάικλ Γκόουβ, παραμένουν στη θέση τους.

– Ορισμένοι βουλευτές προσπαθούν να αλλάξουν τους κανόνες του κόμματος ώστε να μπορέσουν να διεξαγάγουν κι άλλη ψηφοφορία επί πρότασης μομφής νωρίτερα από αυτό που επιτρέπεται τώρα. Εκλογές για τα μέλη της λεγόμενης Επιτροπής 1922, η οποία ορίζει τους κανόνες του κόμματος, αναμένεται να διεξαχθούν προσεχώς.

Διαδικασία διαδοχής 

Αν ο Τζόνσον αναγκαστεί να αποχωρήσει, θα διεξαχθεί διαδικασία για την εξεύρεση νέου ηγέτη. Ακολουθεί ο τρόπος με τον οποίο είναι πιθανόν να λειτουργήσει μια τέτοια διαδικασία, την οποία επιβλέπει η Επιτροπή 1922.

  • – Αυτοί που θα μπορούν να θέσουν υποψηφιότητα για την ηγεσία θα πρέπει να επιλεγούν από δύο άλλους βουλευτές των Συντηρητικών. Μπορεί να υπάρξει ένα ευρύ πεδίο υποψηφίων.
  • – Οι βουλευτές των Συντηρητικών θα διεξαγάγουν τότε μερικούς γύρους ψηφοφοριών για να μειώσουν τον αριθμό των υποψηφίων. Κάθε φορά τους ζητείται να ψηφίσουν τον υποψήφιο που επιλέγουν σε μυστική ψηφοφορία και αυτός που έχει τις λιγότερες ψήφους αποχωρεί.
  • – Η διαδικασία αυτή επαναλαμβάνεται έως ότου απομείνουν μόνον δύο υποψήφιοι. Παλαιότερα οι ψηφοφορίες αυτές διεξάγονταν Τρίτες και Πέμπτες.
  • – Τα μέλη του Συντηρητικού Κόμματος καλούνται στη συνέχεια να καταθέσουν επιστολική ψήφο, επιλέγοντας έναν εκ των δύο τελικών υποψηφίων που θα είναι εν τέλει ο νέος ηγέτης.
  • – Ο ηγέτης του κόμματος που έχει πλειοψηφία στην Βουλή των Κοινοτήτων είναι ο ντε φάκτο πρωθυπουργός. Δεν χρειάζεται να προκηρύξουν πρόωρες εκλογές, αλλά έχουν την δυνατότητα να το κάνουν.

Πόσο χρόνο θα χρειαστεί όλο αυτό;

Το χρονικό διάστημα που μπορεί να διαρκέσει αυτή η διαδικασία διαφέρει, ανάλογα με το πόσοι βγαίνουν μπροστά. Η Τερέζα Μέι εξελέγη ηγέτις σε λιγότερο από τρεις εβδομάδες μετά την παραίτηση του προκατόχου της Ντέιβιντ Κάμερον το 2016 καθώς όλοι οι άλλοι υποψήφιοι αποχώρησαν στα μέσα της διαδικασίας.

Ο Τζόνσον αντιμετώπισε τον πρώην υπουργό Υγείας Τζέρεμι Χαντ στον δεύτερο γύρο της ψηφοφορίας των μελών των Συντηρητικών για την αντικατάσταση της Μέι το 2019 και ανέλαβε καθήκοντα δύο μήνες μετά την ανακοίνωση από την ίδια της πρόθεσής της να παραιτηθεί.

Καταπέλτης τα δημοσιεύματα των ΜΜΕ

Ο Μπόρις Τζόνσον βρίσκεται αντιμέτωπος με τη μεγαλύτερη κρίση της θητείας του, μετά τις παραιτήσεις των υπουργών Ρίσι Σούνακ (Οικονομικών) και Σάτζιντ Τζάβιντ (Υγείας).

Οι βρετανικές εφημερίδες εθνικής κυκλοφορίας είναι καταλυτικές για τον πρωθυπουργό των Τόρις. «Game over», συμπεραίνει ο τίτλος του κύριου άρθρου της εφημερίδας The Times, η σύνταξη της οποίας κρίνει ότι το «λάθος» του κ. Τζόνσον ήταν πως παρέμεινε «γαντζωμένος» στην εξουσία, διότι έτσι «έχασε την εμπιστοσύνη του κόμματός του και της χώρας».

«Δεν υπάρχει καμία περίπτωση» ο επικεφαλής των Συντηρητικών, «που δεν κατάφερε να εξασφαλίσει την υποστήριξη 148 βουλευτών στην ψήφο εμπιστοσύνης τον περασμένο μήνα, να ανακτήσει το κύρος του και να ηγηθεί αποτελεσματικά, πράγμα που χρειάζεται η χώρα σε περίοδο οξείας εθνικής κρίσης», συνεχίζει το κείμενο των Τάιμς.

«Κάθε μέρα που παραμένει (στην εξουσία), βαθαίνει την αίσθηση του χάους. Για το καλό της χώρας, πρέπει να φύγει», καταλήγει

Στις εσωτερικές σελίδες, ο αρθρογράφος Ίαν Μάρτιν περιγράφει «το χάος» στην κυβέρνηση και εκφράζει ελάχιστες ελπίδες για τον Ναντίμ Ζαχάουι, τον νέο υπουργό Οικονομικών.

Η «Ομάδα Μπόρις», αναφέρει χαρακτηριστικά, αποδύθηκε σε αγωνιώδη προσπάθεια να βρει «κάποιον, οποιονδήποτε, διατεθειμένο να αναλάβει τη δεύτερη σημαντικότερη πολιτική θέση της χώρας και να διακινδυνεύει να γίνει ο πιο βραχύβιος υπουργός Οικονομικών» στην ιστορία, όπως προειδοποιεί ο κ. Μάρτιν.

Σημειώνει ακόμη πως ο πρώην υπουργός Υγείας Τζέρεμι Χαντ και ο υπουργός Άμυνας Μπεν Ουάλας συγκαταλέγονται στους δυνητικούς διαδόχους του κ. Τζόνσον.

Στην Telegraph, ο πρώην υπουργός Brexit, ο Ντέιβιντ Φροστ, εκτιμά πως ο κ. Τζόνσον πρέπει να παραιτηθεί από το αξίωμά του διοτι αλλιώς «θα πάρει το κόμμα και την κυβέρνηση μαζί του» πέφτοντας· προσθέτει πως μετά τις χθεσινές παραιτήσεις, «και άλλα μέλη της κυβέρνησης οφείλουν να εξετάσουν εάν και κατά πόσον είναι αληθινά ικανοποιημένα με την κατεύθυνση της χώρας».

Για την Daily Express, ο κ. Τζόνσον είναι «τραυματισμένος», αλλά ταυτόχρονα «απελευθερωμένος». Η εφημερίδα διατείνεται στο πρωτοσέλιδό της πως ο αρχηγός των Τόρις θα επιμείνει στο σχέδιο να προχωρήσει σε μεγάλες περικοπές φόρων.

Ο αρθρογράφος της Daily Mail Στίβεν Γκλόβερ εξήρε τον βρετανό πρωθυπουργό, στον οποίο βλέπει «έναν εξαίρετο πολιτικό», «ένα κεφάλι πάνω από σχεδόν όλα τα άλλα μέλη» της σημερινής κυβέρνησης.

Ο Μπόρις Τζόνσον θα μείνει στην ιστορία και θα χαίρει σεβασμού διότι κατάφερε να ολοκληρωθεί το Brexit, κρίνει, παρά το «βασικό του ελάττωμα», τον «δισταγμό» του να πει αλήθεια, κάτι που τον συνόδευε από την περίοδο που ήταν δημοσιογράφος, ασκούσε δηλαδή επάγγελμα που «δεν διακρίνεται για τη φιλαλήθειά του». Όμως, «έπειτα από όλα όσα συνέβησαν και παρά τα επιτεύγματά του, μοιάζει να είναι καταδικασμένος» να αποχωρήσει από τη Ντάουνινγκ Στριτ, προσθέτει ο κ. Γκλόβερ, εκτιμώντας πως πρόκειται για «τραγωδία».

Η αρθρογράφος του Guardian Πόλι Τόινμπι θεωρεί ότι ο τρόπος και η ακριβής στιγμή της αποχώρησης του κ. Τζόνσον είναι «τα μόνα ερωτήματα που μένει να απαντηθούν».

«Ελάχιστοι περιμένουν ότι θα κατέβει στη μάχη των επόμενων εκλογών», ενώ σε περίπτωση που διεξαχθεί «νέα ψήφος εμπιστοσύνης», πρακτικά «όλες» οι ενδείξεις κατατείνουν στο ότι «θα χάσει», προεξοφλεί η ίδια.

Ο Τζόνσον επιμένει να παραμείνει πρωθυπουργός 

Πάντως ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον εξέφρασε την αποφασιστικότητά του να «συνεχίσει» τη θητεία του. «Θα συνεχίσουμε να εκπληρώνουμε τη θητεία που μου ανατέθηκε», δήλωσε ο επικεφαλής της κυβέρνησης στη διάρκεια της εβδομαδιαίας συνεδρίασης των ερωτήσεων στο κοινοβούλιο, που ήταν ιδιαίτερα ηλεκτρισμένη. «Η δουλειά ενός πρωθυπουργού σε δύσκολες συνθήκες, όταν του έχει ανατεθεί μια κολοσσιαία εντολή, ειναι να συνεχίσει και αυτό είναι που θα κάνω», πρόσθεσε.

Ο Τζόνσον είπε ακόμη στους βουλευτές ότι η οικονομία αντιμετωπίζει δύσκολους καιρούς και η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία αντιπροσωπεύει το χειρότερο πόλεμο στην Ευρώπη εδώ και 80 χρόνια.

«Αυτή είναι ακριβώς η στιγμή που περιμένεις από μια κυβέρνηση να συνεχίσει τη δουλειά της, όχι να φύγει, να συνεχίσει να κάνει τη δουλειά της», δήλωσε ο Τζόνσον μιλώντας στο βρετανικό κοινοβούλιο.

Ο βρετανός πρωθυπουργός είπε ακόμη πως απεχθάνεται το μπούλινγκ και την κατάχρηση εξουσίας, όταν ερωτήθηκε γιατί προήγαγε ένα συντηρητικό βουλευτή έπειτα από κατηγορίες για σεξουαλική παρενόχληση που είχαν διατυπωθεί σε βάρος του.

Εκπρόσωπος του Τζόνσον είχε δηλώσει νωρίτερα αυτή την εβδομάδα πως ο Τζόνσον γνώριζε για μερικούς ισχυρισμούς που είχαν διατυπωθεί εναντίον του πρώην επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Συντηρητικών Κρις Πίντσερ, ο οποίος διαγράφηκε την περασμένη εβδομάδα από το κόμμα.

«Απεχθάνομαι το μπούλινγκ και την κατάχρηση εξουσίας παντού όπου γίνεται, σ’ αυτό το κόμμα ή σε οποιοδήποτε άλλο κόμμα», είπε ο Τζόνσον στο κοινοβούλιο, όταν ερωτήθηκε γιατί ο Πίντσερ προήχθη στη θέση αυτή.

Με πληροφορίες από dailymail.co.uk. -Reuters μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ελλάδα Αθήνα 

Game Over για τον Μπόρις: Βαρέθηκαν να τους λέει ψέμματα Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή και μετά να κλαψουρίζει συγγνώμες

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: