Τον «ξεφλούδισαν» και τον εξευτέλισαν: Όλο το χρονικό της ατιμωτικής αποπομπής του Μπόρις Τζόνσον

Πολίτες διαμαρτύρονται κατά του Μπόρις Τζόνσον έξω από το Κοινοβούλιο epa10054956 EPA/TOLGA AKMEN




Τελικά και στην περίπτωση του Μπόρις Τζόνσον αποδεικνύεεται ότι η φράση «το πεπρωμένο» φυγείν αδύνατον είναι αξίωμα. Ο πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας παρά τη λυσσαλέα του αντίσταση αναγκάζεται να παραιτηθεί καθώς τον… άδεισαν σχεδόν όλοι του οι σύμμαχοι και υποστηρικτές.

Ο πρωθυπουργός αναγκάστηκε τελικά να παραδεχθεί την ήττα του μισή ώρα μετά από μια συντριπτική παρέμβαση του Nadhim Zahawi, ο οποίος διορίστηκε μόλις την Τρίτη το βράδυ καγκελάριος (υπουργός Οικονομικών) μετά την αποχώρηση του Rishi Sunak.

Ο κ. Zahawi φαίνεται ότι έδωσε το τελικό χτύπημα με τη δημόσια έκκλησή του προς τον κ. Johnson να υποχωρήσει. Έγραψε στο Twitter: «Πρωθυπουργέ: αυτό δεν είναι βιώσιμο και θα χειροτερέψει μόνο: για εσάς, για τους Συντηρητικό Κόμμα και το σημαντικότερο όλων της χώρας. Πρέπει να κάνεις το σωστό και να φύγεις τώρα».

Έτσι, πηγή από την Ντάουνινγκ Στριτ είπε ότι ο κ. Τζόνσον μίλησε με τον πρόεδρο της Επιτροπής των Συντηρητικών του 1922, Σερ Γκράχαμ Μπρέιντι και συμφώνησε να παραιτηθεί, με έναν νέο ηγέτη των Τόρις να έχει οριστεί μέχρι τη διάσκεψη του κόμματος τον Οκτώβριο. Επίσης, μια εκπρόσωπός του είπε: «Ο Πρωθυπουργός θα κάνει μια δήλωση στη χώρα σήμερα».

Ωστόσο, δεν είναι καθόλου σαφές ότι η παραμονή του κ. Τζόνσον μέχρι τον Οκτώβριο – περισσότερο από δύο μήνες – θα είναι αποδεκτή από τους βουλευτές των Τόρις.

Ο Τζορτζ Φρίμαν, ο οποίος ανακοίνωσε ότι παραιτείται από τη θέση του υπουργού Επιστημών σήμερα το πρωί, είπε ότι ο Τζόνσον πρέπει να ζητήσει συγγνώμη από τη βασίλισσα και να τη συμβουλεύσει να ζητήσει υπηρεσιακή πρωθυπουργό.

«Ο Μπόρις Τζόνσον πρέπει να παραδώσει τις σφραγίδες του αξιώματος, να ζητήσει συγγνώμη από την Αυτού Μεγαλειότητα και να τη συμβουλεύσει να ζητήσει υπηρεσιακό πρωθυπουργό», είπε.

«Να αναλάβουμε σήμερα ώστε οι υπουργοί να επιστρέψουν στη δουλειά τους και να επιλέξουμε έναν νέο ηγέτη των Συντηρητικών για να προσπαθήσουμε να αποκαταστήσουμε τη ζημιά και να ξαναχτίσουμε την εμπιστοσύνη».

Τα τελευταία χτυπήματα που ανάγκασαν τον Μπόρις να παραιτηθεί

6.47 π.μ.: Ο υπουργός της Βόρειας Ιρλανδίας Μπράντον Λιούις – έγραψε στο Twitter ότι δεν θα μπορούσε πλέον να συνεχίσει χωρίς «ειλικρίνεια, ακεραιότητα και αμοιβαίο σεβασμό».

6.49 π.μ.: Η υπουργός Οικονομικών Helen Whately – είπε «υπάρχουν τόσες πολλές φορές που μπορείς να ζητήσεις συγγνώμη και να προχωρήσεις».

7.15 π.μ.: Υπουργός Ασφαλείας Damian Hinds – «για τη χώρα μας και την εμπιστοσύνη στη δημοκρατία μας, πρέπει να έχουμε μια αλλαγή ηγεσίας»

7.21 π.μ.: Ο υπουργός Επιστημών Τζορτζ Φρίμαν – κατηγόρησε τον κ. Τζόνσον για «προσβολές στον συντηρητισμό στον οποίο πιστεύω και υποστηρίζω».

7.50 π.μ.: Υπουργός Συντάξεων Γκάι Όπερμαν – «Δεν πρέπει να χρειαστεί η παραίτηση 50 συναδέλφων, αλλά δυστυχώς ο πρωθυπουργός δεν μας άφησε άλλη επιλογή»

8.02 π.μ.: Υπουργός Τεχνολογίας Κρις Φιλπ – «ο πρωθυπουργός πρέπει να παραιτηθεί».

8.09 π.μ.: Υπουργός Δικαστηρίων Τζέιμς Κάρτλιτζ – «Η θέση είναι σαφώς αβάσιμη».

8.43 π.μ.: Καγκελάριος Nadhim Zahawi – «Πρέπει να κάνετε το σωστό και να φύγετε τώρα».

8.51 π.μ.: Γραμματέας Παιδείας Michelle Donelan – ως κάποιος που εκτιμά την ακεραιότητα πάνω από όλα, δεν έχω άλλη επιλογή».

Στις 6.47 π.μ., ο κ. Lewis έγραψε στο Twitter ότι δεν μπορούσε πλέον να συνεχίσει χωρίς «ειλικρίνεια, ακεραιότητα και αμοιβαίο σεβασμό».

Λίγα λεπτά αργότερα η υπουργός Οικονομικών Helen Whately ακολούθησε το παράδειγμά της λέγοντας «υπάρχουν τόσες πολλές φορές που μπορείς να ζητήσεις συγγνώμη και να προχωρήσεις».

Ο υπουργός Ασφαλείας Ντέμιαν Χιντς και ο υπουργός Επιστημών Τζορτζ Φρίμαν είχαν ακολουθήσει στις 7.30 το πρωί και ο υπουργός Συντάξεων Γκάι Όπερμαν στις 7.50 το πρωί.

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Ουαλίας Ντέιβιντ Τ.Κ. Ντέιβις ανακοίνωσε δημοσίως ότι αρνήθηκε προαγωγή για να αναλάβει τη θέση του υπουργού της Ουαλίας Σάιμον Χαρτ, ο οποίος παραιτήθηκε χθες το βράδυ. Η γενική εισαγγελέας, Σουέλα Μπράβερμαν ζήτησε από τον Τζόνσον να παραιτηθεί και είπε ότι παραμένει στη θέση της μόνο για να διατηρήσει τη λειτουργία της κυβέρνησης.

Με τον απολογισμό των παραιτήσεων να ανέρχεται πλέον στους 52, η κυβέρνηση δεν κατάφερε να βρει έναν υπουργό πρόθυμο να βγει στα ερτζιανά για να μιλήσει για τον πρωθυπουργό σήμερα το πρωί – με απόλυτη σιωπή από την ομάδα του.

Ο επικεφαλής μαστίγιος Κρις Χίτον-Χάρις εθεάθη να πηγαίνει νωρίς στην Ντάουνινγκ Στριτ, αφού τα φώτα φάνηκαν στο διαμέρισμα του πρωθυπουργού βαθιά μέσα στη νύχτα.

Ωστόσο, οι επικριτές του κ. Τζόνσον συρρέουν στα στούντιο.

Ο πρώην υπουργός του υπουργικού συμβουλίου Τζούλιαν Σμιθ προειδοποίησε ότι ο πρωθυπουργός είχε δει πώς συμπεριφέρθηκε ο Ντόναλντ Τραμπ σε σχέση με τις ταραχές στο Καπιτώλιο μετά τις εκλογές στις ΗΠΑ και προσπαθούσε να έχει μια «μίνι έκδοση στο Ηνωμένο Βασίλειο».

Υπάρχουν ακόμη και προτάσεις από συμμάχους ότι ο κ. Τζόνσον θα μπορούσε να προσπαθήσει να αναγκάσει τις πρόωρες γενικές εκλογές σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια να παραμείνει στη θέση του – κάτι που θα μπορούσε να παρασύρει τη βασίλισσα σε συνταγματική κρίση.

Ο βετεράνος βουλευτής των Τόρις, Μπέρναρντ Τζένκιν, προέτρεψε σήμερα το πρωί την Κάρι Τζόνσον να πείσει τον σύζυγό της ότι θα έπρεπε να ρίξει πετσέτα.

Ωστόσο, ο πρωθυπουργός απέρριψε χθες τις εκκλήσεις μιας αντιπροσωπείας πιστών, συμπεριλαμβανομένης της Priti Patel και του νέου καγκελάριου Nadhim Zahawi για μια φαινομενική αποχώρηση, δεσμευόμενος να αγωνιστεί μέχρι το πικρό τέλος.

Παρά το γεγονός ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είναι κοινοβουλευτική δημοκρατία, ισχυρίστηκε ότι είχε μια προεδρική εντολή από τις τελευταίες εκλογές, λέγοντας προφανώς: «Αν το κόμμα θέλει να ανατρέψει την εκλεγμένη βούληση του λαού, πρέπει να βουτήξει τα χέρια του στο αίμα».

Σε μια συγκλονιστική ανατροπή αργά χθες το βράδυ, ο κ. Τζόνσον απέλυσε συνοπτικά τον Μάικλ Γκόουβ με τις Νο 10 πηγές να χαρακτηρίζουν τον Γραμματέα ισοπέδωσης ως «φίδι» που προσπάθησε να πει στον πρωθυπουργό ότι «το παιχνίδι είχε τελειώσει».

Συνταγματικοί εμπειρογνώμονες έχουν χαρακτηρίσει την «πυρηνική επιλογή» να ζητηθεί από τη βασίλισσα για διάλυση «παραπλανημένη τρέλα» που θα πυροδοτούσε κρίση καθώς ο μονάρχης θα ήταν υποχρεωμένος να απορρίψει το αίτημά του.

Με πληροφορίες από dailymail.co.uk

Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον παραιτείται, σύμφωνα με το BBC και βρετανικά ΜΜΕ: Εντός των επομένων ωρών οι δηλώσεις του

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: