Το Ιράν συνέλαβε για «κατασκοπία» τον δεύτερο πιο υψηλόβαθμο Βρετανό διπλωμάτη

File Photo Παρέλαση των Φρουρών της Επανάστασης στο Ιράν EPA/ABEDIN TAHERKENAREH




Ιρανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν σήμερα ότι οι Φρουροί της Επανάστασης κατηγόρησαν τον αναπληρωτή πρεσβευτή του Ηνωμένου Βασιλείου και άλλους αλλοδαπούς για «κατασκοπεία» και λήψη δειγμάτων εδάφους από απαγορευμένες στρατιωτικές ζώνες.

Η παραστρατιωτική οργάνωση φέρεται να έχει συλλάβει αρκετούς αλλοδαπούς με κατηγορίες για κατασκοπία, αλλά σύμφωνα με τη Haaretz, το καθεστώς δεν έχει διευκρινίσει εάν παραμένουν επί του παρόντος υπό κράτηση.

«Αυτοί οι κατάσκοποι έπαιρναν δείγματα εδάφους στην κεντρική έρημο του Ιράν όπου διεξήχθησαν πυραυλικές ασκήσεις της αεροδιαστημικής μονάδας των Φρουρών της Επανάστασης», μετέδωσε η ιρανική τηλεόραση.

Η ιρανική δημόσια τηλεόραση ανέφερε ακόμα ότι μεταξύ των συλληφθέντων ήταν και ο αναπληρωτής αρχηγός της αποστολής στη βρετανική πρεσβεία στην Τεχεράνη, Τζάιλς Γουίτακερ.

Το ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων Fars, που πιστεύεται ότι είναι κοντά στη Φρουρά, ισχυρίστηκε ότι ο Γουίτακερ εκδιώχθηκε από τη χώρα αφού ζήτησε συγγνώμη.

Το τηλεοπτικό ρεπορτάζ έδειξε πλάνα με τον Τζάιλς Γουίτακερ και την οικογένειά του στο κεντρικό Ιράν, όπου ο Βρετανός διπλωμάτης φαινόταν να παίρνει δείγματα εδάφους χωρίς να έχει πάρει άδεια, και ανέφερε ότι ο διπλωμάτης βρισκόταν κοντά σε περιοχή όπου γινόταν πυραυλική δοκιμή.

«Ο Γουίτακερ εκδιώχθηκε από (την περιοχή) αφού ζήτησε συγγνώμη», μετέδωσε η τηλεόραση.

Δεν υπήρξε κανένα άμεσο σχόλιο από το Υπουργείο Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ένας από τους συλληφθέντες αναγνωρίστηκε από την κρατική τηλεόραση ως ο σύζυγος της πολιτιστικής ακολούθου της Αυστρίας στο Ιράν. Η τηλεόραση έδειξε επίσης μια φωτογραφία ενός τρίτου αλλοδαπού, για τον οποίο είπε ότι ονομάζεται Μάτσεϊ Βάλτσακ, είναι καθηγητής πανεπιστημίου στην Πολωνία και ότι επισκεπτόταν το Ιράν ως τουρίστας.

Το τηλεοπτικό ρεπορτάζ πρόβαλε επίσης πλάνα που φέρεται να δείχνουν τον Βάλτσακ και τρεις συναδέλφους του να συλλέγουν δείγματα εδάφους σε άλλη περιοχή μετά την επίσκεψη στο Ιράν σε ένα πρόγραμμα επιστημονικών ανταλλαγών. Ανέφερε ότι η συλλογή των δειγμάτων τους συνέπεσε με μια πυραυλική δοκιμή στη νότια ιρανική επαρχία Κερμάν.

Οι επίλεκτοι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν έχουν συλλάβει δεκάδες πολίτες με διπλή υπηκοότητα και αλλοδαπούς τα τελευταία χρόνια, κυρίως για κατασκοπεία και κατηγορίες που σχετίζονται με την ασφάλεια.

Με πληροφορίες από efsyn.gr

Σε παραζάλη ο Ερντογάν: Η παγκόσμιας εμβέλειας εξουσία της Τουρκίας είναι σημαντική και πολύτιμη

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: