Ο Αναστασιάδης δέχθηκε τον Δένδια στο Προεδρικό: Η Κύπρος και η Ελλάδα επιμένουν στο σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκραττίας Νίκος Αναστασιάδης με τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκο Δένδια, στο Προεδρικό Μέγαρο στη Λευκωσία. Φωτογραφία ΓΤΠ, PIO




Συνάντηση με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη είχε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Δένδιας.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της στενής συνεργασίας και του συντονισμού μεταξύ Λευκωσίας – Αθήνας ενώ συζητήθηκαν μεταξύ άλλων, τα επόμενα βήματα της Κύπρου και της Ελλάδας για την αντιμετώπιση της τουρκικής προκλητικότητας.

Σε σχετικό tweet του ο πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε:

«Κύπρος και Ελλάδα επιμένουμε στο σεβασμό του διεθνούς δικαίου. Βασικός πυλώνας διασφάλισης της ειρήνης και ασφάλειας στην περιοχή μας. Με τον φίλο ΥΠΕΞ συζητήσαμε τις ενέργειες που απαιτούνται για αντιμετώπιση του τουρκικού αναθεωρητισμού σε Κύπρο και Αιγαίο».

Ο κ. Δένδιας στο δικό τυ μήνυμα, αναφέρει:

“Έγινα δεκτός από τον Πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη παρουσία του υπουργού Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη, στη Λευκωσία. Ελλάδα και Κύπρος συνεχίζουν να εργάζονται μαζί και να συντονίζουν τις προσπάθειές τους για την αντιμετώπιση των παγκόσμιων και περιφερειακών προκλήσεων”

Κατά την παραμονή του στη Λευκωσία, ο Υπουργός Εξωτερικών θα έχει, επίσης, χωριστές συναντήσεις, διαδοχικά, με τους υποψήφιους για το προεδρικό αξίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας Αβέρωφ Νεοφύτου (υποψήφιος ΔΗΣΥ), Ανδρέα Μαυρογιάννη (ανεξάρτητος, υποστηριζόμενος από ΑΚΕΛ) και Νίκο Χριστοδουλίδη (ανεξάρτητος, υποστηριζόμενος από ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ).

 

Σε ο,τι αφορά το κυπριακό, ο Νίκος Δένδιας, σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή» των Αθηνών την περασμένη Κυριακή, δεν εμφανίστηκε αισιόδοξος για την επανεκκίνηση ουσιαστικής διαπραγματευτικής διαδικασίας.

Δήλωσε στον Βασίλη Νέδο, ότι «48 χρόνια από την τουρκική εισβολή, το Κυπριακό παραμένει άλυτο διεθνές ζήτημα παράνομης εισβολής και κατοχής». Σημείωσε πως «η Ελλάδα, σε συντονισμό με την Κυπριακή ∆ημοκρατία, εργάζεται για την εξεύρεση μιας δίκαιης, λειτουργικής και βιώσιμης λύσης του».

Υπογραμμίζοντας πως η λύση δεν μπορεί να είναι παρά ∆ικοινοτική ∆ιζωνική Ομοσπονδία, στο πλαίσιο που ορίζουν οι σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών υπογράμμισε πως «δυστυχώς οι απαράδεκτες και επίμονες αξιώσεις της Τουρκίας και της τουρκοκυπριακής ηγεσίας περί μιας «λύσης δύο κρατών», όπως και οι παράνομες ενέργειες στα Βαρώσια, κινούνται απολύτως εκτός του πλαισίου της λύσης. ∆εν αφήνουν περιθώριο αισιοδοξίας για την επανεκκίνηση μιας ουσιαστικής και αξιόπιστης διαπραγματευτικής διαδικασίας».

Στην ίδια συνέντευξή, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών σημείωσε πως:

«Επιθυμούμε ειλικρινά να υπάρχουν ανοικτοί δίαυλοι επικοινωνίας με την Άγκυρα. Εξακολουθούμε να προσβλέπουμε σε έναν εποικοδομητικό διάλογο. Θεωρούμε ότι λύση υφίσταται και ότι είναι εφικτή. Για να επιτευχθεί, όμως, αυτή η λύση, η Τουρκία οφείλει να πάψει να παραβιάζει θεμελιώδεις κανόνες του ∆ιεθνούς ∆ικαίου και του ∆ικαίου της Θάλασσας. ∆εν ζητάμε κάτι εξωπραγματικό.

Ζητάμε η Τουρκία να εφαρμόσει τις αρχές και τις αξίες που οφείλουν να σέβονται όλα τα κράτη που έχουν προσυπογράψει τον Χάρτη του ΟΗΕ, τη Συνθήκη του ΝΑΤΟ και οραματίζονται να ενταχθούν στην Ε.Ε. Μέσα σε αυτό το ιδιαίτερα αρνητικό κλίμα θα ήθελα, όμως, να εκφράσω μια νότα αισιοδοξίας.

Ευελπιστώ ότι μετά τις εκλογές στην Τουρκία, ανεξαρτήτως εκλογικού αποτελέσματος, θα επικρατήσουν συνθήκες οι οποίες θα μπορούσαν να επιτρέψουν σταδιακή βελτίωση των σχέσεων. Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις δεν ήταν πάντα και δεν πρέπει να είναι ανταγωνιστικές. ∆εν πρέπει να λησμονούμε τις περιόδους αρμονίας, όσο βραχείες και εάν ήταν αυτές» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Η Ομογένεια της Ελλάδος και η Ομογένεια της Κύπρου είναι κοινή Ομογένεια, με κοινές επιδιώξεις και δράσεις: Συνάντηση Φωτίου-Μακρή

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: