Σκρέκας: Σχέδιο τριών σημείων, αν διακοπούν οι ροές φυσικού αερίου από τη Ρωσία

FILE PHOTO: To λογότυπο της εταιρίας Nord Stream σε σταθμό του αγωγού. EPA, STEFAN SAUER




Σε δύο άξονες, της επάρκειας και των προσιτών τιμών, έχει δομηθεί το εθνικό σχέδιο παρέμβασης για το φυσικό αέριο, σύμφωνα με τον Κώστα Σκρέκα, καθώς είναι έντονοι οι φόβοι ότι θα είναι μόνιμη η διακοπή για τη συντήρηση του αγωγού Nord Stream 1.

Σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, περίπου το 40-50% του φυσικού αερίου που χρησιμοποιεί η Ελλάδα προέρχεται από τη Ρωσία.

Σε περίπτωση πλήρους διακοπής των ροών, η κυβέρνηση έχει προβλέψει τα εξής:

1. Υπάρχει πρόβλεψη για μεταφορά υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) με δύο πλοία ταυτόχρονα στις εγκαταστάσεις της Ρεβυθούσας.

2. Περισσότερο LNG θα μπορούσε να έρθει με αντίστροφή ροή μέσω του αγωγού TAP από την Ιταλία, με την οποία υπάρχουν ήδη διεργασίες για αποθήκευση μεγάλης ποσότητας.
3. Χρήση περισσότερου ντίζελ και επιστροφή στον λιγνίτη.

«Τα τρία τελευταία χρόνια η ελληνική κυβέρνηση κατάφερε με 5.000 μεγαβάτ νέων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας να γλιτώσουμε εισαγωγές πάνω από 1,7 δισεκατομμυρίου σε φυσικό αέριο», είπε ο Κώστας Σκρέκας.

Νωρίτερα, θέτοντας τα δύο πιθανά σενάρια για το φυσικό αέριο, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θόδωρος Σκυλακάκης, εμφανίστηκε καθησυχαστικός.

Το πρώτο σενάριο είναι η περίπτωση να μη διακοπεί η παροχή του ρωσικού φυσικού αερίου και έτσι θα υπάρξει αποκλιμάκωση των τιμών του. Το δεύτερο σενάριο είναι η διακοπή προμήθειας του ρωσικού φυσικού αερίου, «από την οποία η Ελλάδα θα έχει μικρότερες συνέπειες, αφού δεν χρησιμοποιείται αέριο στη βιομηχανία».

Με πληροφορίες από kathimerini.gr

Mε κομμένη την ανάσα η Ευρώπη: Διακόπτεται λόγω εργασιών η ροή φυσικού αερίου προς τη Γερμανία όμως κανείς δεν ξέρει αν θα ξαναρχίσει

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: