Σε ψυχιατρική κλινική στη Σιβηρία Ρωσίδα δημοσιογράφος που καταγγέλλει την εισβολή Πούτιν κι έγραψε για τη Μαριούπολη [photos, video]

File photo: Η 44χρονη δημοσιογράφος Μαρία Πονομαρένκο που δικάζεται για διάδοση ψευδών ειδήσεων επειδή έγραψε για τον βομβαρδισμό του θεάτρου της μαρτυρικής Μαριούπολης. Photo via Twitter




Μια δημοσιογράφος και ακτιβίστρια  μεταφέρθηκε σε ψυχιατρείο σοβιετικού τύπου στη Σιβηρία γιατί έγραψε πως “οι υγιείς άνθρωποι είναι υπέρ της ειρήνης” καταδικάζοντας για πολλοστή φορά την εισβολή Πουτιν στην Ουκρανία.

Σημειώνεται ότι εκκρεμεί η δίκη της για δημοσίευση «ψευδών ειδήσεων» σχετικά με τον ρωσικό στρατό, ανέφεραν οι συνάδελφοί της στο μέσο ενημέρωσης RusNews .

Η Μαρία Πονομαρένκο, 44 ετών, μητέρα δυο παιδιών, συνελήφθη στην Αγία Πετρούπολη τον Απρίλιο για δημοσίευση πληροφοριών σχετικά με τον ρωσικό πολύνεκρο βομβαρδισμό του θεάτρου στην ουκρανική μαρτυρική πόλη Μαριούπολη στο κανάλι Telegram «No Censorship».

Αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης έως και 10 ετών εάν κριθεί ένοχη για διάδοση «ψευδών ειδήσεων» , κατηγορίες που εμπίπτουν σε νόμο που ψηφίστηκε λίγο μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η Πονομαρένκο στάλθηκε στο νοσοκομείο για να υποβληθεί σε ψυχιατρική εξέταση και θα παραμείνει εκεί για περίπου ένα μήνα, ανέφερε η RusNews, επικαλούμενη τον δικηγόρο της,  Σεργκέι Ποντόλσκι.

Αυτήν τη στιγμή δεν της επιτρέπεται να βλέπει ή να λαμβάνει γράμματα από τους συγγενείς της και μπορεί να διατηρεί επαφή μόνο με τον δικηγόρο της, είπε ο Ποντόλσκι.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι μια από τις κόρες της γυναίκας, ηλικίας 16 ετών, έχει μετατραπεί από τις αρχές σε μάρτυρα κατηγορίας για την υπόθεσή της. Ο δικηγόρος της Σεργκέι Ποντόλσκι είπε: «Οι ανακριτές ανέκριναν τις ανήλικες κόρες της Μαρίας και η μαρτυρία μιας από αυτές έγινε αποδεικτικό στοιχείο εναντίον της μητέρας της»

  •  Ο κορυφαίος εχθρός του Πούτιν Μιχαήλ Χοντορκόφσκι -κάποτε ο πλουσιότερος άνθρωπος της Ρωσίας που φυλακίστηκε για μια δεκαετία επειδή εναντιώθηκε στον ηγέτη του Κρεμλίνου- χαρακτήρισε την υπόθεση ως επιστροφή στις σοβιετικές μεθόδους με το κράτος να χρησιμοποιεί «τιμωρητική ψυχιατρική για να φιμώσει την πολιτική διαφωνία».

Η Αλεξάντρα Σοσιλένκο, – μια άλλη ακτιβίστρια που φυλακίστηκε για «ψευδείς ειδήσεις»  αφού αντικατέστησε τις τιμές των σούπερ μάρκετ με πληροφορίες για τους βομβαρδισμούς στο θέατρο της Μαριούπολης – έλαβε επίσης εντολή να υποβληθεί σε ψυχιατρική αξιολόγηση τον περασμένο μήνα.

Η Πονομαρένκο έχει αντιμετωπίσει πολλά πρόστιμα για την ακτιβιστική της δράση στο παρελθόν.

Τον Αύγουστο του 2020, της επιβλήθηκε πρόστιμο 180 $ για ένα βίντεο στο TikTok που έλεγε “Ας πάμε να ταΐσουμε τα περιστέρια στις 8 Αυγούστου. Τα πουλιά πεινάνε” – ένα μήνυμα που είπαν οι εισαγγελείς ενθαρρύνει τους ανθρώπους να συμμετάσχουν σε μη εξουσιοδοτημένες συγκεντρώσεις σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους διαδηλωτές στην πόλη του Khabarovsk. Στη συνέχεια, η Ponomarenko  διατάχθηκε να πληρώσει άλλο πρόστιμο 180 δολαρίων επειδή φορούσε μάσκα προσώπου με τις λέξεις «Ο Πούτιν πρέπει να παραιτηθεί» σε μια από τις ακροάσεις της στο δικαστήριο.

Ο Ποντόλσκι είπε τον Απρίλιο ότι η εισαγγελία δεν έχει επαρκείς λόγους για να αποδείξει ότι οι αναρτήσεις στο Telegram για το ρωσικό πλήγμα στο θέατρο της Μαριούπολης γράφτηκαν και δημοσιεύτηκαν πράγματι από την πελάτισσά του.

Δείτε εδώ τις φωτογραφίες από την κράτηση της Πονομαρένκο όπως τις δημοσιεύει η Daily Mail

Βίντεο που δείχνει το ψυχιατρείο όπου εγκλείστηκε η Πονομαρένκο:

 

Με πληροφορίες από The Moscow Times/ Daily Mail

Υψώθηκε ξανά η Ουκρανική σημαία στο Φιδονήσι: Μετά την φυγή των Ρώσων εισβολέων [photos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: