Πρώτα με Αναστασιάδη και Κασουλίδη: Ο Δένδιας στην Κύπρο, θα δει και τους κ. Χριστοδουλίδη, Μαυρογιάννη και Νεοφύτου

File photo: Dendias referred to a series of problematic Turkish positions that disregarded Greece’s sovereign rights under international law, noting that Greece had responded with a series of letters. Photo screenshot via twitter @NikosDendias




Ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, πραγματοποιεί επίσκεψη στην Κύπρο σήμερα Πέμπτη, 28 Ιουλίου 2022. Ο Υπουργός Εξωτερικών θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη.

Κατά την παραμονή του στη Λευκωσία, ο Υπουργός Εξωτερικών θα έχει, επίσης, χωριστές συναντήσεις, διαδοχικά, με τους υποψήφιους για το προεδρικό αξίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας Αβέρωφ Νεοφύτου (υποψήφιος ΔΗΣΥ), Ανδρέα Μαυρογιάννη (ανεξάρτητος, υποστηριζόμενος από ΑΚΕΛ) και Νίκο Χριστοδουλίδη (ανεξάρτητος, υποστηριζόμενος από ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ).

Προηγουμένως, ο Υπουργός Εξωτερικών θα συμμετάσχει στη Σύνοδο των Επικεφαλής των Διπλωματικών Αποστολών της Κύπρου, στο πλαίσιο της οποίας θα εκφωνήσει ομιλία.

Ο Υπουργός Εξωτερικών θα έχει στις 13:00 συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ιωάννη Κασουλίδη. Μετά το πέρας της συνάντησης, οι δύο Υπουργοί θα προβούν σε κοινές δηλώσεις προς τον Τύπο, περί ώρα 13:20.

Οι συζητήσεις μεταξύ των δύο Υπουργών εντάσσονται στο πλαίσιο της διαρκούς συνεργασίας και συντονισμού των δύο χωρών.

Αναμένεται δε να εστιάσουν στις εξελίξεις στο Κυπριακό – εν όψει και της επικείμενης νέας Απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την ανανέωση της εντολής της UNFICYP, στην κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, σε ζητήματα ΕΕ και στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Σε ο,τι αφορά το κυπριακό, ο Νίκος Δένδιας, σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή» των Αθηνών την περασμένη Κυριακή, δεν εμφανίστηκε αισιόδοξος για την επανεκκίνηση ουσιαστικής διαπραγματευτικής διαδικασίας.

Δήλωσε στον Βασίλη Νέδο, ότι «48 χρόνια από την τουρκική εισβολή, το Κυπριακό παραμένει άλυτο διεθνές ζήτημα παράνομης εισβολής και κατοχής». Σημείωσε πως «η Ελλάδα, σε συντονισμό με την Κυπριακή ∆ημοκρατία, εργάζεται για την εξεύρεση μιας δίκαιης, λειτουργικής και βιώσιμης λύσης του».

Υπογραμμίζοντας πως η λύση δεν μπορεί να είναι παρά ∆ικοινοτική ∆ιζωνική Ομοσπονδία, στο πλαίσιο που ορίζουν οι σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών υπογράμμισε πως «δυστυχώς οι απαράδεκτες και επίμονες αξιώσεις της Τουρκίας και της τουρκοκυπριακής ηγεσίας περί μιας «λύσης δύο κρατών», όπως και οι παράνομες ενέργειες στα Βαρώσια, κινούνται απολύτως εκτός του πλαισίου της λύσης. ∆εν αφήνουν περιθώριο αισιοδοξίας για την επανεκκίνηση μιας ουσιαστικής και αξιόπιστης διαπραγματευτικής διαδικασίας».

Στην ίδια συνέντευξή, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών σημείωσε πως:

«Επιθυμούμε ειλικρινά να υπάρχουν ανοικτοί δίαυλοι επικοινωνίας με την Άγκυρα. Εξακολουθούμε να προσβλέπουμε σε έναν εποικοδομητικό διάλογο. Θεωρούμε ότι λύση υφίσταται και ότι είναι εφικτή. Για να επιτευχθεί, όμως, αυτή η λύση, η Τουρκία οφείλει να πάψει να παραβιάζει θεμελιώδεις κανόνες του ∆ιεθνούς ∆ικαίου και του ∆ικαίου της Θάλασσας. ∆εν ζητάμε κάτι εξωπραγματικό.

Ζητάμε η Τουρκία να εφαρμόσει τις αρχές και τις αξίες που οφείλουν να σέβονται όλα τα κράτη που έχουν προσυπογράψει τον Χάρτη του ΟΗΕ, τη Συνθήκη του ΝΑΤΟ και οραματίζονται να ενταχθούν στην Ε.Ε. Μέσα σε αυτό το ιδιαίτερα αρνητικό κλίμα θα ήθελα, όμως, να εκφράσω μια νότα αισιοδοξίας.

Ευελπιστώ ότι μετά τις εκλογές στην Τουρκία, ανεξαρτήτως εκλογικού αποτελέσματος, θα επικρατήσουν συνθήκες οι οποίες θα μπορούσαν να επιτρέψουν σταδιακή βελτίωση των σχέσεων. Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις δεν ήταν πάντα και δεν πρέπει να είναι ανταγωνιστικές. ∆εν πρέπει να λησμονούμε τις περιόδους αρμονίας, όσο βραχείες και εάν ήταν αυτές» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απαντά στον Τουμαζή του ΑΚΕΛ: Ο διαπραγματευτής Ανδρέας Μαυρογιάννης διέψευσε ανάλογα αφηγήματα

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: