Ο Ταγίπ Ερντογάν είναι παρίας στο Καπιτώλιο: Η μάχη για τα F-16 και το ερώτημα παραμένει: Είναι σύμμαχος της Δύσης η Τουρκία;

FILE PHOTO: Democrat Chris Pappas (C) declares victory over his opponent at his election night headquarters at the The Puritan Backroom, Conference Center in Manchester, New Hampshire. USA EPA, KATHERINE TAYLOR




Η εφημερίδα The Hill σε άρθρο που υπογράφει η Laura Kelly αναφέρεται στην τροπολογία που εισήγαγε ο βουλευτής Κρις Πάππας (Chris Pappas, DN.H.) με την οποία ζητά αυστηρότερο έλεγχο των αμερικανικών πωλήσεων των μαχητικών F-16 και του σχετικού εξοπλισμού τους επικαλούμενος ανησυχίες ασφαλείας για τη σύμμαχο στο ΝΑΤΟ Ελλάδα.

Όπως αναφέρεται, ο κ. Pappas εισηγήθηκε ένα κείμενο το οποίο συνυπογράφουν 15 βουλευτές, ως τροπολογία στον Αμυντικό Προϋπολογισμό των ΗΠΑ (NDAA) το οποίο περιορίζει τον Πρόεδρο των ΗΠΑ από την πώληση ή την μεταφορά μαχητικών F-16 και των πακέτων αναβάθμισης τους στην Τουρκία, εκτός εαν ο Πρόεδρος αποδείξει στο Κογκρέσο ότι η Τουρκία «δεν έχει παραβιάσει την κυριαρχία της Ελλάδας» τουλάχιστον 120 ημέρες πριν από την πώληση ή την μεταφορά.

Πρόκειται για την πρώτη απτή προσπάθεια από βουλευτές προκειμένου να περιορίσουν την πρόθεση του Προέδρου Τζο Μπάιντεν (Biden) να ενδυναμώσει τον στόλο των F-16 της Τουρκίας καθώς η τελευταία πιέζει τις ΗΠΑ για την αποστολή περισσότερων μαχητικών.

Στη συνέχεια, το δημοσίευμα αναφέρει τη σχετική δήλωση του Προέδρου Biden αναφορικά με την απόφαση της πώλησης των F-16 και σχολιάζει ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν (Erdogan) είναι παρίας στο Καπιτώλιο αλλά οι βουλευτές είναι πολύ προσεκτικοί προκειμένου να μην κάνουν διακρίσεις εναντίον ενός συμμάχου στο ΝΑΤΟ ο οποίος χρησιμεύει ως προπύργιο εναντίων της Ρωσίας στη Μαύρη Θάλασσα

Στη συνέχεια παρατίθενται δηλώσεις της Γερουσιαστού και Συμπροέδρου της Ομάδας Παρατήρησης του NATO στη Γερουσία (NATO Observer Group), Jeanne Shaheen (DN.H.), η οποία όταν ρωτήθηκε τον Μάϊο από την εφημερίδα αναφορικά με την πώληση των F-16 στην Τουρκία δήλωσε ότι «είναι σημαντικό για εμάς να κρατήσουμε την Τουρκία, έναν ισχυρό σύμμαχο στο ΝΑΤΟ».

Τέλος παρατίθεται η δήλωση του Γερουσιαστή Tim Kaine (DVa), έπειτα από την ομιλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Κογκρέσο, σύμφωνα με την οποία οι βουλευτές θα χρησιμοποιήσουν τον Αμυντικό Προϋπολογισμό του 2023 ως όχημα προκειμένου να εκφράσουν τις ανησυχίες τους αναφορικά με τις ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Μπορεί να μας δείτε να αποδεχτούμε κάποιες πτυχές αυτού καθώς κάνουμε τον Αμυντικό Προϋπολογισμό, εφέτος, στον χώρο των στρατιωτικών πωλήσεων ή της στρατιωτικής συνεργασίας» δήλωσε.

Αλλά, πρόσθεσε, ότι η στρατιωτική σχέση ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Τουρκία «ακόμα είναι αρκετά ισχυρή». «Είναι σε διπλωματικό και στο ανώτερο εκλεγμένο επίπεδο εκεί που τα πράγματα είναι πραγματικά δύσκολα αυτή τη στιγμή», δήλωσε.

ΠΗΓΗ: «House Democrat targets F-16 sales to Turkey over Greek security concerns»

Ο παράνομος “χάρτης” του “Γκρίζου Λύκου”: Ο Μπαχτσελί γνωρίζει ότι τον χρειάζεται ο Ερντογάν και δρα ανεξέλεγκτα

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: