Ο εκπρόσωπος του Γκουτέρες “σταυρώνει” την Κύπρο: Στο στόχαστρο η Κυπριακή Δημοκρατία για το μεταναστευτικό

FILE PHOTO: Στιγμιότυπο από τη δεξίωση με τον Προέδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, τον κατοχικό ηγέτη Ερσίν Τατάρ και τον Ειδικό Αντιπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο κ. Κόλιν Στιούαρτ. ΚΥΠΕ, ΚΑΤΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ, Φιλελεύθερο

Στη λογική της συνδιαχείρισης του μεταναστευτικού κινείται ο εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, Κόλιν Στιούαρτ, ο οποίος κατηγορεί την Κυπριακή Δημοκρατία για το χειρισμό του θέματος αυτού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αξιωματούχος του Διεθνούς Οργανισμού, βρισκόμενος στη Νέα Υόρκη ενόψει της ενημέρωσης του Συμβουλίου Ασφαλείας από τον ίδιον και της υιοθέτησης του ψηφίσματος για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ πραγματοποιεί επαφές. Ενημερώνοντας τους εκπροσώπους χωρών, οι οποίοι συμμετέχουν με αποσπάσματα στην Ειρηνευτική Δύναμη Κύπρου, ο κ. Στιούαρτ χαρακτήρισε δραματική την κατάσταση με τους μετανάστες.

Την ίδια ώρα, φέρεται να έχει κατηγορήσει την Κυπριακή Δημοκρατία ότι δεν εφαρμόζει το Διεθνές Δίκαιο παραπέμποντας στην άποψη πως, όσοι εισέρχονται από τα κατεχόμενα και φθάνουν στις ελεύθερες περιοχές μέσω της νεκρής ζώνης, πρέπει να εξετάζονται οι περιπτώσεις τους για άσυλο.

Για την αντιμετώπιση του θέματος αναφέρεται και στα όσα σημειώνει στην πρόσφατη έκθεση του Γ.Γ. για συνεργασία των δύο κοινοτήτων, των δύο οντοτήτων. Μία ιδέα, που είναι εναρμονισμένη λίγο-πολύ με την πρόταση του κατοχικού ηγέτη.

Σε σχέση με τα όσα έχουν αναφερθεί, προφανώς και ο εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών γνωρίζει πως το Διεθνές Δίκαιο εφαρμόζεται από κράτη και αυτό δεν μπορεί να γίνει σε συνεργασία με το ψευδοκράτος. Το μεταναστευτικό δεν μπορεί να αποτελεί εργαλείο για την αναβάθμιση του κατοχικού καθεστώτος.

Η προώθηση και διοχέτευση παράτυπων μεταναστών γίνεται από την κατοχική Τουρκία και είναι σαφές πως δεν έχει «αρμοδιότητα» το ψευδοκράτος. Πάντως δεν φαίνεται να έχει κατηγορήσει την Τουρκία για τις ενέργειές της σε σχέση με το μεταναστευτικό.

Την ίδια ώρα, ξεκίνησαν οι παρασκηνιακές διεργασίες στη Νέα Υόρκη για την υιοθέτηση του νέου ψηφίσματος για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

Το πρώτο προσχέδιο, το οποίο όπως πάντα το έχουν συντάξει οι Βρετανοί, έχει κυκλοφορήσει και γίνονται συζητήσεις. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως εκ πρώτης όψεως επισημαίνονται δύο προβληματικά σημεία.

Το πρώτο αφορά το γεγονός ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας, διά του ψηφίσματος καλωσορίζει τις προτάσεις των δύο ηγετών. Την πρόταση, δηλαδή, του Προέδρου Αναστασιάδη για ΜΟΕ και εκείνη του κατοχικού ηγέτη, Ερσίν Τατάρ, ο οποίος έχει ως αφετηρία τα δύο κράτη.

Η απόλυτη εξίσωση δηλαδή. Το δεύτερο σημείο είναι το θέμα των τουρκικών ενεργειών στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου. Παρά τις προσπάθειες και τις παρεμβάσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας, ουσιαστικά υιοθετούνται οι περσινές αναφορές στο ψήφισμα 2618 του Ιουλίου 2021.

Αναφέρεται στα ψηφίσματα (550 και 789) και εκφράζει λύπη για τις μονομερείς ενέργειες που τρέχουν σε αντίθεση με τα προηγούμενα ψηφίσματα και δηλώσεις της για τα Βαρώσια. Η Λευκωσία ζητά πιο έντονο και σκληρό λεκτικό στο ψήφισμα για τα όσα διαδραματίζονται στην περίκλειστη περιοχή της κατεχόμενης Αμμοχώστου.

Δόθηκε στο Σ.Α. του ΟΗΕ το πρώτο προσχέδιο του ψηφίσματος για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ: Αγώνας δρόμου της Λευκωσίας για βελτιώσεις (video)

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: