Δόθηκε στο Σ.Α. του ΟΗΕ το πρώτο προσχέδιο του ψηφίσματος για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ: Αγώνας δρόμου της Λευκωσίας για βελτιώσεις (video)

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών συνεδριάζει στη Νέα Υόρκη. Φωτογραφία HellasJournal.Com




Άρχισαν τα διπλωματικά όργανα για το νέο εξαμηνιαίο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας (Σ.Α.) του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) για το Κυπριακό, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες του Σίγμα και του δημοσιογράφου Γιώργου Τάττη, αυτή τη στιγμή, είναι πλέον ενώπιον των μόνιμων μελών του Σ.Α., το πρώτο προσχέδιο.

Ενημερωμένη για το περιεχόμενο του προσχεδίου, ως ενδιαφερόμενο μέρος, είναι και η Λευκωσία.

Δεδομένων των επικείμενων διπλωματικών παρασκηνιακών επαφών, κατά τις οποίες συζητείται και τροποποιείται το προσχέδιο, αποφεύχθηκαν σχετικά σχόλια.

«Σύμφωνα με την πάγια διαδικασία, θα κατατεθούν οι απόψεις, συμπεριλαμβανομένης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Εξελικτικά θα ανοίξει η συζήτηση, από τα μόνιμα μέλη του Σ.Α., θα μεταφερθεί και στα μη μόνιμα μέλη».

Οι παρεμβάσεις της Λευκωσίας εστιάζουν τόσο στη Βρετανική κυβέρνηση, ως κράτος «penholder», που έχει δηλαδή την ευθύνη της συγγραφής, όσο και στα υπόλοιπα κράτη μέλη, για υποβοήθηση τυχόν διορθωτικών εισηγήσεων.

Ο Κύπριος Υπουργός Εξωτερικών, Γιαννάκης Κασουλίδης έχει επιστρέψει από το Λονδίνο μόλις προχθές, όπου κατά την επίσκεψή του, ζήτησε όπως το ψήφισμα εμπίπτει στο πνεύμα του υφιστάμενου πλαισίου συνομιλιών, όπως καθορίζεται από τον ίδιο τον ΟΗΕ.

Οι διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν μέχρι και την τελευταία στιγμή της υιοθέτησής του, στις 28 Ιουλίου, ενώ, οι προσφάτως επισημοποιημένες εκθέσεις του Γενικού Γραμματέα, αξιολογήθηκαν αρνητικά από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

Υπενθυμίζεται πως το τελευταίο ψήφισμα, πριν έξι μήνες, άλλαξε τέσσερις φορές πριν τη τελική του διαμόρφωση, ωστόσο, γεγονός αποτελεί και το ότι σταδιακά στα ψηφίσματα παρεισφρέουν προβληματικές αναφορές, με σκοπό την σταδιακή νομιμοποίηση των τουρκικών επιδιώξεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στόχος των τουρκικών σχεδιασμών είναι να εισάγονται διατυπώσεις που επιτρέπουν διπλές αναγνώσεις, προς την κατεύθυνση της σταδιακής αναίρεσης του υφιστάμενου κοινού εδάφους διαπραγματεύσεων, που είναι τα διαχρονικά ψηφίσματα που προνοούν λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας (ΔΔΟ) με πολιτική ισότητα.

Στα κατεχόμενα έχουν αρχίσει ήδη οι προετοιμασίες για τους εορτασμούς της μαύρης επετείου της τουρκικής εισβολής, ενώ έχουν ήδη ανακοινωθεί οι ρυθμίσεις στο οδικό δίκτυο.

Σύμφωνα με τα τουρκοκυπριακά Μέσα, ο Ταγίπ Ερντογάν δεν θα παρευρεθεί στους φετινούς εορτασμούς.

Το ΔΗΚΟ χαρακτηρίζει εξαιρετικά σημαντική εξέλιξη για Ελλάδα και Κύπρο την έγκριση της τροπολογίας για τα F-16

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: