Νέες εντάσεις με τη Δύση πυροδοτεί η απόφαση του Ερντογάν να απαγορεύσει την πρόσβαση στις ιστοσελίδες διεθνών ραδιοτηλεοπτικών σταθμών

Ο ισλαμιστής πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, στη Μαδρίτη. Φωτογραφία Τουρκική Προεδρία




Νέες εντάσεις με τη Δύση προοιωνίζεται η απόφαση των τουρκικών αρχών να καταστήσουν μη προσπελάσιμες τις ιστοσελίδες δύο διεθνών ραδιοτηλεοπτικών σταθμών, καταφέρνοντας με τον τρόπο αυτό πλήγμα στην ελευθερία της έκφρασης στη χώρα, εκτιμα η εφημερίδα Financial Times, (κείμενο Laura Pitel).

Συγκεκριμένα, οι ιστότοποι της γερμανικής Deutsche Welle και η τουρκική έκδοση της αμερικανικής δημόσιας ραδιοφωνικής υπηρεσίας Voice of America μπλοκαρίστηκαν από δικαστήριο της Άγκυρας το βράδυ της Πέμπτης, ύστερα από την άρνησή τους  να συμμορφωθούν με το αίτημα για λήψη άδειας εκπομπής με το σκεπτικό ότι κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε απαιτήσεις που θα ισοδυναμούσαν με λογοκρισία.

Επισημαίνεται ειδικότερα ότι σύμφωνα με το γενικό διευθυντή της DW Peter Limbourg, ο γερμανικός σταθμός είχε περιγράψει σε συζητήσεις με το Ανώτατο Συμβούλιο Ραδιοφωνίας και Τηλεόρασης (RTÜK) τους λόγους για τους οποίους  δεν μπορούσε να συμμορφωθεί με το αίτημα για λήψη άδειας, συμπεριλαμβανομένου του γεγονότος ότι τα αδειοδοτημένα μέσα ενημέρωσης στην Τουρκία υποχρεούνται να διαγράψουν το περιεχόμενο που η εποπτική αρχή κρίνει ως «ακατάλληλο».

«Κάτι τέτοιο είναι απαράδεκτο για έναν ανεξάρτητο ραδιοτηλεοπτικό φορέα», υπογράμμισε, προαναγγέλλοντας ότι «η DW θα κινηθεί νομικά κατά του αποκλεισμού που της επιβλήθηκε».

Σύμφωνα με τους επικριτές της κυβέρνησης του Ταγίπ Ερντογάν (Erdogan), συνεχίζει το δημοσίευμα, πρόκειται για μια ακόμα, απέλπιδα, προσπάθεια του Τούρκου προέδρου να φιμώσει τις αντίθετες φωνές.

Και τούτο διότι τα διεθνή μέσα, ειδικά αυτά που παρέχουν υπηρεσίες και στην τουρκική γλώσσα, έχουν γίνει μια σημαντική πηγή ειδήσεων για τους ανθρώπους στην Τουρκία που αναζητούν μια εναλλακτική λύση στα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης, τα οποία έχουν αγοραστεί σε μεγάλο βαθμό από επιχειρηματικά συμφέροντα φιλικά προς τον πρόεδρο.

Επισημαίνεται ότι τα μέσα ενημέρωσης, μαζί με ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης όπως το Twitter και το YouTube, έχουν εγκλωβιστεί στις προσπάθειες της κυβέρνησης να περιορίσει την ελευθερία του λόγου.

Εκτιμάται ότι η απαγόρευση δύο μεγάλων διεθνών ειδησεογραφικών πρακτορείων είναι πιθανό να επιδεινώσει τις εντάσεις μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ, σε μια στιγμή μάλιστα που ο Erdogan ζητά την έγκριση της Ουάσιγκτον για την αγορά των μαχητικών αεροσκαφών F -16.

Υπενθυμίζεται ότι το State Department είχε ταχθεί εναντίον της επικείμενης απαγόρευσης τον Φεβρουάριο, με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Νέντ Πράις (Ned Price) να προειδοποιεί ότι «τα ελεύθερα μέσα ενημέρωσης είναι απαραίτητα για μια ισχυρή δημοκρατία», καταλήγει το δημοσίευμα.

ΠΗΓΗ: Financial TimesLaura Pitel – Turkey bans access to US and German public broadcasters

Το νέο βίντεο της οργάνωσης HALC κατά της πώλησης των F-16 στην Τουρκία, που πρέπει να γίνει viral: No Jets For Turkey

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: