Κλαίνε και οδύρονται στην Τουρκία για το χαστούκι της Βουλής των ΗΠΑ: Ελπίζουν να τους σώσει ο Πρόεδρος Μπάιντεν

Το κτίριο του Καπιτωλίου στην Ουάσινγκτον. EPA, MICHAEL REYNOLDS




Με τίτλο «Όρος για τα F-16 που εξαρτάται από τον Μπάιντεν (Biden)» δημοσιεύεται στην φιλοκυβερνητική εφημερίδα ευρείας κυκλοφορίας Hürriyet πρωτοσέλιδη ανταπόκριση από τη Νέα Υόρκη του Razi Canikligil ο οποίος, μεταξύ των άλλων., αναφέρει τα κάτωθι:

# Με πρωτοβουλία του ελληνικού λόμπι, η πώληση των F-16 στην Τουρκία συνδέθηκε με δύο όρους στο νομοσχέδιο για τον αμυντικό προϋπολογισμό των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, για την πώληση, η Τουρκία πρέπει να σταματήσει τις πτήσεις της πάνω από τα νησιά του Αιγαίου και να μην χρησιμοποιήσει τα F-16 εναντίον της Ελλάδας. Αλλά ο Biden, ο οποίος υποστηρίζει την πώληση, έχει την εξουσία να το κάνει χωρίς την έγκριση του Κογκρέσου επικαλούμενος έκτακτη κατάσταση.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ ενέκρινε το νομοσχέδιο, το οποίο φέρει τον όρο «να μην απειλείται η Ελλάδα» για την πώληση F-16 στην Τουρκία, με ψήφους 244 υπέρ και 179 κατά.

Το νομοσχέδιο πρέπει να περάσει από τη Γερουσία για να γίνει νόμος. Μετά τη δήλωση του προέδρου των ΗΠΑ Joe Biden ότι «υποστηρίζει την πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία», πέρασε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων ο προϋπολογισμός του 2023 του Υπουργείου Άμυνας (NDAA), μαζί με το άρθρο που θέτει όρο «Ελλάδας» για την πώληση F-16 στην Τουρκία με πρωτοβουλίες του ελληνικού λόμπι.

184 Δημοκρατικοί βουλευτές από το κόμμα του Biden και 60 Ρεπουμπλικάνοι ψήφισαν «ναι» στο νομοσχέδιο, το οποίο έγινε δεκτό με 244 ψήφους, και 179 κατά.

  • ΔΥΟ ΟΡΟΙ ΠΡΟΣ ΠΩΛΗΣΗ

Σύμφωνα με το άρθρο που προστέθηκε στο νομοσχέδιο για τον προϋπολογισμό του Πενταγώνου για το 2023 με προσπάθειες του ελληνικού λόμπι στο Κογκρέσο, ο Biden θα πρέπει να παράσχει διαβεβαιώσεις για την πώληση ότι «τα F-16 ή τα κιτ εκσυγχρονισμού F-16 δεν θα χρησιμοποιηθούν από την Τουρκία σε επανειλημμένες παραβιάσεις του ελληνικού εδάφους».

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ καλείται επίσης να δώσει αναλυτική εξήγηση ότι η πώληση είναι προς το συμφέρον της χώρας.

  • ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΒΟΥΛΕΥΤΗ PALLONE

Το άρθρο που προστέθηκε στο νομοσχέδιο για τον προϋπολογισμό έχει την υπογραφή του γερουσιαστή του Δημοκρατικού Κόμματος Φρανκ Παλόν (Frank Pallone).

Παλαιότερα, ένας άλλος Δημοκρατικός γερουσιαστής, ο Κρις Πάππας (Chris Pappas) είχε καταθέσει να περιληφθεί στο προσχέδιο του προϋπολογισμού άρθρο που να απαγορεύει ευθέως την πώληση F-16 στην Τουρκία, αλλά αργότερα το άρθρο αποσύρθηκε για αναθεώρηση.

Το πρόσθετο άρθρο, γνωστό και ως Pappas-Pallone, μπήκε στο προσχέδιο του προϋπολογισμού με τον όρο ότι «η Τουρκία δεν θα πραγματοποιεί μη εξουσιοδοτημένες πτήσεις πάνω από τα νησιά της Ελλάδας στο Αιγαίο».

Την προηγούμενη εβδομάδα, ο Frank Pallone είχε αντιταχθεί στην πώληση F-16 αποστέλλοντας επιστολή στον Πρόεδρο Joe Biden μαζί με 29 μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων.

  • ΚΑΘΟΔΟΝ ΣΤΗ ΓΕΡΟΥΣΙΑ

Από την άλλη πλευρά, αν και το νομοσχέδιο NDAA έχει λάβει την έγκριση της Βουλής των Αντιπροσώπων, πρέπει πρώτα να λάβει την έγκριση του Κογκρέσου και μετά του Biden προκειμένου οι ρήτρες του σχεδίου να γίνουν νόμος.

Ο Δημοκρατικός πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, Μπομπ Μενέντεζ (Bob Menendez), δήλωσε στον αμερικανικό Τύπο ότι θα συνεχίσει να αντιτίθεται στην πώληση F-16 στην Τουρκία.

Ο Menendez, του οποίου η έγκριση θα πρέπει να ληφθεί μαζί με το υψηλόβαθμο Ρεπουμπλικανό μέλος της επιτροπής, γερουσιαστή Jim Risch, αναφορικά με τις πωλήσεις όπλων των ΗΠΑ σε ξένες χώρες, είπε ότι η στάση του δεν «θα διαμορφωθεί με βάση τις συνθήκες».

  • ΦΟΡΜΟΥΛΑ ΕΞΟΔΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ BIDEN

Παρά τη ρήτρα περιορισμού στο νομοσχέδιο για τον προϋπολογισμό και την αντίθεση του Menendez, ο πρόεδρος των ΗΠΑ έχει μια νομική φόρμουλα εξόδου για να πραγματοποιήσει την πώληση των F-16 στην Τουρκία.

Με την επίκληση έκτακτης κατάστασης, ο Biden έχει την εξουσία να πραγματοποιεί πωλήσεις όπλων χωρίς την έγκριση του Κογκρέσου. Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump είχε χρησιμοποιήσει αυτή την εξουσία, όταν το Κογκρέσο αρνήθηκε να εγκρίνει τις πωλήσεις όπλων στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Σαουδική Αραβία.

Σχετικό ρεπορτάζ δημοσιεύει και η φιλοκυβερνητική εφημερίδα ευρείας κυκλοφορίας Milliyet με τίτλο «Πόλεμοι των λόμπι κατά της Τουρκίας», όπου, μεταξύ των άλλων, γίνεται εκτενής αναφορά στην αποβολή της Τουρκίας από το πρόγραμμα F-35 και τις παγκοσμίως διαθέσιμες λύσεις για αεροσκάφη 5ης και 4ης+ γενιάς (πλην σχεδίου Τουρκικού Εθνικού Αεροσκάφους).

Η μπάλα είναι στο γήπεδο των κ. Μπάιντεν και Ερντογάν: Θέλουν τα F-16 στην Τουρκία; Πρέπει να δεχθούν τους όρους Μενέντεζ και βουλευτών…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: