Η μπάλα είναι στο γήπεδο των κ. Μπάιντεν και Ερντογάν: Θέλουν τα F-16 στην Τουρκία; Πρέπει να δεχθούν τους όρους Μενέντεζ και βουλευτών…

FILE PHOTO: A handout photo made available by the Saudi Royal Court shows Saudi King Salman bin Abdulaziz Al Saud (C-R) meeting with US President Joe Biden (C-L) during a meeting in Jeddah, Saudi Arabia, 15 July 2022. EPA, BANDAR ALJALOUD HANDOUT




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ*, Hellas Journal

Ήταν μία πολύ καλή μέρα η προχθεσινή για την Ελλάδα και την Κύπρο και μία κακή για την Τουρκία, η οποία «κατέβασε» στρατό από λομπίστες στο Κογκρέσο για να επηρεάσει τους Αμερικανούς νομοθέτες.

Απέτυχε, διότι οι ομογενειακές οργανώσεις εργάστηκαν σκληρά όλο το προηγούμενο διάστημα και επειδή σημαντικοί νομοθέτες απέρριψαν τον τουρκικό εκβιασμό.

Η ψηφοφορία ήταν καταπέλτης για την κατοχική δύναμη και ταυτόχρονα δόθηκε ένα μάθημα στους γραφειοκράτες του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που παρέσυραν τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να υποστηρίξει την πώληση των μαχητικών F-16 στην Τουρκία. Βεβαίως έχει ευθύνη και ο κ. Μπάιντεν, επειδή γνωρίζει καλά τι εστί Τουρκία. Αντιπαθεί τον Ερντογάν και είναι γνωστό.

Ο σημερινός πρόεδρος δεν είναι αυτός που είπε ότι ο Ερντογάν πρέπει να ηττηθεί στις εκλογές και να εγκαταλείψει το πολιτικό σκηνικό της Τουρκίας; Τότε γιατί ακούει τους γραφειοκράτες και πέφτει σε τεράστιες πολιτικές γκάφες; Οι αντίπαλοι του λένε πολλά και διάφορα για την υγεία του, αλλά εμείς αρνούμαστε να δώσουμε υπόσταση στις φήμες.

Σημασία έχει πάντως ότι η Ολομέλεια της αμερικανικής Βουλής έθεσε τους όρους της στον Πρόεδρο Μπάιντεν για να επιτραπεί η πώληση των αμερικανικών αεροσκαφών και στην αναβάθμιση των παλαιών F-16 που διαθέτει η τουρκική πολεμική αεροπορία.

Τι περιμένουμε από εδώ και πέρα.

Θα ακολουθήσει, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, η κατάθεση τροπολογίας από ομάδα γερουσιαστών. Αντιλαμβανόμαστε ότι θα ηγηθεί της προσπάθειας από την πλευρά της Γερουσίας, ο Ρόμπερτ Μενέντεζ, ο πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων. Και αναμένουμε ότι η τροπολογία από την πλευρά της Γερουσίας θα είναι ακόμα πιο κακή για την Τουρκία.

Άλλωστε ο κ. Μενέντεζ εξέφρασε δημόσια και επίσημα τη θέση του (ΕΔΩ ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΤΗ HELLAS JOURNAL). Οι όροι του έχουν δημοσιοποιηθεί και απ’ εδώ και πέρα η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο του ισλαμιστή ηγέτης Τουρκίας.

Με βάση την μέχρι τώρα εμπειρία, δεν υπάρχει κανείς που να πιστεύει ότι ο Ερντογάν θα δεχθεί τους όρους του γερουσιαστή. Αντίθετα αναμένεται βίαιη φραστική αντίδραση τις επόμενες μέρες, που θα στοχεύσουν συγκεκριμένα στελέχη του Λόμπι και συγκεκριμένους Αμερικανούς νομοθέτες.

Η τροπολογία “πέρασε” με 244 ψήφους υπέρ και 179 κατά. Ήταν ισχυρότατη η υποστήριξη των Δημοκρατικών βουλευτών. Μόνο 60 ψήφους έδωσαν οι Ρεπουμπλικάνοι, αν και υποστήριζαν στην πραγματικότητα μία θέση του κ. Μπάιντεν, κάτι που δεν κάνουν ποτέ. Βρίσκονται μόνιμα εναντίον του, όπως είναι γνωστό. Από την άλλη πλευρά, 184 Δημοκρατικοί βουλευτές ψήφισαν εναντίον της Τουρκίας και εναντίον του κ. Μπάιντεν. Άλλαξαν εντελώς οι ισορροπίες. Είναι προτόγνωρα πράγματα αυτά για τα δεδομένα της Αμερικής, μίας χώρας που είναι έντονα διχασμένη. Μερικές φορές νιώθουμε ως να διεξάγεται ένας υπόγειος «εμφύλιος πόλεμος»…

Οι βουλευτές που τάχθηκαν εναντίον της Τουρκίας εξήγησαν και τους λόγους. Και τα πράγματα είναι πλέον δύσκολα για την Τουρκία.

Ο κ. Φραμκ Παλόν, ένας μεγάλος υποστηρικτής της Ελλάδας και της Κύπρου, σε δύο φράσεις μας φανέρωσε πολλά:

«Μίλησα», είπε, «στη Βουλή για την τροπολογία που μόλις υπερψηφίστηκε και απαγορεύει την πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία χωρίς την προηγούμενη έγκριση από το Κογκρέσο. Δεν μπορούμε», τόνισε, «να επιτρέψουμε στον Ερντογάν να εξακολουθήσει να χρησιμοποιεί την ιδιότητα του μέλους του ΝΑΤΟ για να αποφεύγει τις συνέπειες για τις πράξεις του».

Μία φράση που τα λέει όλα…

ΕΔΩ ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΏΝ ΠΟΥ ΗΓΗΘΗΚΑΝ ΤΗΣ ΜΑΧΗΣ ΣΤΟ ΚΟΓΚΡΕΣΟ

Τούτη η προσπάθεια της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας φανέρωσε ακόμα μία φορά την ισχύ των ομογενών μας, οι οποίοι προσφέρουν αφιλοκερδώς τις δυνάμεις τους για την Πατρίδα. Πολλοί από τους ακτιβιστές είναι παιδιά Ελλήνων και Ελληνοκυπρίων τρίτης, ακόμα, και τέταρτης γενιάς.

Δίνουν πάντα το παρόν τους σε όλους τους αγώνες στην Ουάσιγκτον. Και απέναντι στις χρυσοπληρωμένες, από τον Ερντογάν, εταιρείες λόμπι της Τουρκίας, σκίζουν. Ούτε αναγνώριση θέλουν, ούτε ευχαριστώ ζητούν.

Πιστεύω ότι η Αθήνα και η Λευκωσία πρέπει να τους ακούνε…

  • Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και συγγραφέας. Είναι ο ιδρυτής της ιστοσελίδας Hellas Journal
  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Η Τουρκία πρέπει να γίνει μία κανονική χώρα για να μπορέσει να αγοράσει τα F-16: Κάτι, βεβαίως, που αποκλείεται να συμβεί… (video)

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: