Ιράν και Ρωσία παρακάμπουν τις κυρώσεις με την ενίσχυση της ενεργειακής και στρατιωτικής συνεργασίας: Ο Ταγίπ που παίζει;

FILE PHOTO: Russian President Vladimir Putin, Iranian President Ebrahim Raisi and Turkish President Recep Tayyip Erdogan pose for a picture during a trilateral summit on Syria in Tehran, Iran, 19 July 2022. T EPA, SERGEI SAVOSTYANOV / KREMLIN POOL




Κατά τη συνάντηση με τον Βλαντιμιρ Πούτιν, με τον πρόεδρο του Ιράν Ραϊσι, (Raisi) και Τούρκο ομόλογό τους Ταγίπ Ερντογάν Erdogan στην Τεχεράνη, ο πόλεμος στην Ουκρανία βρέθηκε στο επίκεντρο.

Το Ιράν και η Ρωσία, σε μια προπάθεια να παρακάμψουν τις δυτικές κυρώσεις, προσπαθούν να ενισχύσουν την ενεργειακή και στρατιωτική τους συνεργασία.

Τα παραπάνω γράφει η εφημερίδα Monde, (κείμενο Ghazal GolshiriMarie JégoEmmanuel Grynszpan).

Επ΄σιης: Ο Ταγίπ Ερντογάν (Erdogan) δεν φαίνεται να έπεισε τους εταίρους του για την εγκυρότητα της στρατιωτικής επιχείρησης που επιθυμεί να ξεκινήσει στη βόρεια Συρία, επισημαίνει το ρεπορτάζ.

Αναλυτικότερα, σημειώνεται ότι το Ιράν και η Ρωσία, σε αντίθεση με την Τουρκία, είναι οι κύριοι υποστηρικτές του συριακού καθεστώτος. Η Μόσχα, η οποία αναγκάστηκε να μειώσει την παρουσία της στο έδαφος της Συρίας λόγω της επίθεσής της στο Ντονμπάς, υπολογίζει ότι οι ιρανικές σιιτικές πολιτοφυλακές θα συνεχίσουν να παρέχουν στρατιωτική υποστήριξη στον πρόεδρο της Συρίας Άσαντ (Assad).

Με επίκεντρο την Ουκρανία, η Ρωσία επιδιώκει παρασκηνιακά να αποκτήσει εκατοντάδες πολεμικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη από το Ιράν για να τα χρησιμοποιήσει στον πόλεμό της κατά του ουκρανικού στρατού, κάτι που τόσο η Τεχεράνη όσο και η Μόσχα αρνούνται.

Επίσης, κατά τη σύνοδο κορυφής το Ιράν ανακοίνωσε την υπογραφή μνημονίου κατανόησης ύψους 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων μεταξύ του ρωσικού γίγαντα φυσικού αερίου Gazprom και της ιρανικής Εθνικής Εταιρείας Πετρελαίου (NIOC).

Οι Ιρανοί ηγέτες έχουν συμφέρον να έρθουν πιο κοντά στη Μόσχα σε μια εποχή που αναδύεται μια συμμαχία μεταξύ του Ισραήλ και των κρατών του Κόλπου, με την υποστήριξη της Ουάσιγκτον, προσθέτει το ρεπορτάζ.

Υποδεχόμενος τον Putin, ο Ιρανός πρόεδρος Chamenei δικαιολόγησε την εισβολή στην Ουκρανία, λέγοντας ότι αν το Κρεμλίνο “δεν είχε αναλάβει την πρωτοβουλία, η άλλη πλευρά θα είχε προκαλέσει πόλεμο” και πρότεινε στη συνέχεια να “αποσυρθεί σταδιακά το δολάριο ΗΠΑ από το παγκόσμιο εμπόριο“, μια ιδέα που είναι αγαπητή στον Ρώσο πρόεδρο.

Η πληρωμή των ρωσικών ενεργειακών εισαγωγών με νομίσματα εκτός του δολαρίου ενδιαφέρει ιδιαίτερα τον πρόεδρο Erdogan, ο οποίος φέρεται να έθεσε το θέμα κατά τη διάρκεια της κατ’ ιδίαν συνάντησής του με τον Ρώσο ομόλογό του.

Επίσης, συζητήθηκε η δυνατότητα εξαγωγής ουκρανικών σιτηρών που έχουν μπλοκαριστεί από τη Ρωσία, αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Αν και ο Putin μίλησε για “πρόοδο” στο θέμα των ουκρανικών σιτηρών, επαινώντας την τουρκική διαμεσολάβηση, η θέση του δεν έχει αλλάξει ούτε στο ελάχιστο.

Ο Ρώσος πρόεδρος συνεχίζει να ζητά την άρση μέρους των κυρώσεων, κυρίως οικονομικών, που έχει επιβάλει η Δύση στη χώρα του.

H Τουρκία, η οποία εξαρτάται από τη Ρωσία για την κατανάλωση φυσικού αερίου και πετρελαίου, λέγεται ότι θα πληρώνει εφεξής τις αγορές της σε τουρκικές λίρες, γεγονός που θα επιτρέψει στην κυβέρνηση της Άγκυρας, η οποία αντιμετωπίζει μεγάλη νομισματική κρίση, να σταματήσει τη δραστική μείωση των συναλλαγματικών αποθεμάτων της κεντρικής τράπεζας.

Πάνω απ’ όλα, η σύνοδος κορυφής ήταν μια ευκαιρία για τον Erdogan να προσπαθήσει να πείσει τους εταίρους του για την εγκυρότητα της στρατιωτικής επιχείρησης που επιθυμεί να ξεκινήσει στη βόρεια Συρία, πλην όμως, η Μόσχα και η Τεχεράνη αντιτίθενται στην επιχείρηση αυτή.

Ο Chamenei προειδοποίησε την Τρίτη τον Erdogan ότι μια επίθεση στη Συρία “θα βλάψει την περιοχή και θα ωφελήσει τους τρομοκράτες”. Το Ιράν αντιτίθεται επίσης στη συνεχιζόμενη στρατιωτική εκστρατεία της Τουρκίας κατά του PKK στο βόρειο Ιράκ. Και η Ρωσία δεν είναι πλέον υπέρ της.

Οι Κούρδοι της Συρίας έχουν εγκάρδιες σχέσεις με τη ρωσική κυβέρνηση, η οποία τους επέτρεψε να ανοίξουν αντιπροσωπεία στη Μόσχα. Στα μάτια των Ρώσων, η απειλή προέρχεται μάλλον από τους τζιχαντιστές μαχητές που ελέγχουν τον θύλακα των ανταρτών στο Ιντλίμπ με την υποστήριξη του τουρκικού στρατού που έχει αναπτυχθεί εκεί. [..]

Σε κοινή δήλωση που εκδόθηκε μετά τη συνάντηση, η Τεχεράνη, η Άγκυρα και η Μόσχα δεσμεύτηκαν να συνεχίσουν τη συνεργασία τους για την “εξάλειψη των τρομοκρατών” στη Συρία.

Ωστόσο, ο Τούρκος πρόεδρος δεν φαίνεται να έχει εγκαταλείψει το επιθετικό του σχέδιο, καθώς δήλωσε ότι σκοπεύει να συνεχίσει τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις κατά των Κούρδων της Συρίας “σύντομα”, χωρίς να χρειάζεται την έγκριση κανενός, καταλήγει το ρεπορτάζ.

ΠΗΓΗ: Le MondeGhazal GolshiriMarie JégoEmmanuel GrynszpanLa guerre en Ukraine, sujet de discussion au sommet entre la Russie, la Turquie et l’Iran à propos de la Syrie

Επιμένει στους όρους του προς την Τουρκία ο Μενέντεζ: Θα πει ναι στα F-16 εάν ο Ταγίπ Ερντογάν αποδεχθεί τις προϋποθέσεις…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: