Αφέθηκε ελεύθερος και Αμερικανός πολίτης: Επίσης υπήκοοι από την Ολλανδία, τη Γερμανία, τη Ρωσία και την Ταϊλάνδη, έναντι 30 Παλαιστινίων (γυναικών και παιδιών)

epa11002489 An Israeli army helicopter carrying released Israeli hostages arrives at Sheba Medical Center in Tel HaShomer neighborhood in Ramat Gan, Tel Aviv district, Israel, 29 November 2023. EPA, CHRISTOPHE PETIT TESSON




Τριάντα Παλαιστίνιοι, 16 ανήλικοι και 14 γυναίκες, αναμενόταν να αφεθούν ελεύθεροι χθες Τετάρτη το βράδυ σε αντάλλαγμα την απελευθέρωση δέκα ισραηλινών ομήρων της Χαμάς που κρατούνταν στη Λωρίδα της Γάζας, συμπεριλαμβανομένων πέντε με διπλή υπηκοότητα -Ολλανδίας (1), Γερμανίας (3) και ΗΠΑ (1)—, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ.

Δυο πρόσωπα με ρωσική υπηκοότητα και τέσσερις πολίτες Ταϊλάνδης αφέθηκαν επίσης ελεύθεροι από τη Χαμάς πέραν του πλαισίου της συμφωνίας ανακωχής με το Ισραήλ και παραδόθηκαν στη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου (ΔΕΕΣ), πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Το γραφείο του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, τη νύχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη, ανακοίνωσε ότι οι δέκα ισραηλινοί όμηροι και οι τέσσερις ταϊλανδοί όμηροι που αφέθηκαν ελεύθεροι από τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας νωρίτερα έφθασαν στο Ισραήλ,

Μεταξύ των Ισραηλινών βρίσκονται πέντε πρόσωπα με διπλή υπηκοότητα (1 Ολλανδίας, 3 Γερμανίας, 1 ΗΠΑ). Το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα και το Ισραήλ αφήνουν ελεύθερους κάθε ημέρα της ανακωχής αντίστοιχα τουλάχιστον δέκα ομήρους και τριπλάσιους παλαιστινίους κρατουμένους στο πλαίσιο της συμφωνίας που έκλεισαν την περασμένη εβδομάδα, η ισχύς της οποίας —αν δεν αλλάξει κάτι— θα εκπνεύσει στις 07:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας).

  • Σκότωσε 3 οπλισμένους Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας, παρά την ανακωχή με τη Χαμάς, ο στρατός του Ισραήλ

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι μέλη του σκότωσαν τρεις οπλισμένους Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας χθες Τετάρτη, παρότι παραμένει ακόμη σε ισχύ η ανακωχή η οποία συμφωνήθηκε την περασμένη εβδομάδα με το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων Ντανιέλ Χαγκαρί, οι Παλαιστίνιοι ήγειραν απειλή για στρατιώτες. Ο εκπρόσωπος δεν θέλησε να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Ιατρικές πηγές στον παλαιστινιακό θύλακο ανέφεραν ότι βρέθηκαν δυο νεκροί κι ένας τραυματίας στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, ήταν άοπλοι.

Τα μέρη έχουν αλληλοκατηγορηθεί επανειλημμένα για παραβιάσεις της ανακωχής.

  • Οι ταϊλανδοί όμηροι που άφησε ελεύθερους η Χαμάς εν πτήσει προς την Μπανγκόκ

Δεκαεπτά ταϊλανδοί όμηροι που αφέθηκαν ελεύθεροι τις τελευταίες ημέρες από τη Χαμάς, έπειτα από ατελείωτες εβδομάδες αιχμαλωσίας στη Λωρίδα της Γάζας, αναμένονται σήμερα στην Μπανγκόκ.

Το αεροσκάφος στο οποίο επιβιβάστηκαν, συνοδευόμενοι από τον επικεφαλής της ταϊλανδικής διπλωματίας, αναμένεται να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο Σουβαρναμπούμι στις 15:00 (τοπική ώρα· στις 10:00 ώρα Ελλάδας), όπου θα τους υποδεχθούν οι οικογένειές τους.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας της Ταϊλάνδης, κάπου 30.000 υπήκοοι του βασιλείου εργάζονταν στο Ισραήλ, κυρίως στον αγροτικό τομέα, όταν εξαπέλυσε την έφοδό της σε νότιους τομείς της ισραηλινής επικράτειας η Χαμάς την 7η Οκτωβρίου.

Τουλάχιστον 32 από αυτούς αιχμαλωτίστηκαν από τη Χαμάς κατά τη διάρκεια της πιο αιματηρής επίθεσης στο Ισραήλ από καταβολής κράτους το 1948 και οδηγήθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας.

Σε αντίποινα, το Ισραήλ εξαπέλυσε εκστρατεία μαζικών βομβαρδισμών από αέρα, ξηρά και θάλασσα στον παλαιστινιακό θύλακο και στα τέλη του Οκτωβρίου άρχισε χερσαία επιχείρηση στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας.

Η πρώτη ομάδα δέκα ταϊλανδών ομήρων απελευθερώθηκε την Παρασκευή, την ημέρα που τέθηκε σε ισχύ η συμφωνία της Χαμάς και του Ισραήλ να κηρυχθεί ανακωχή, έπειτα από εβδομάδες διαπραγματεύσεων στις οποίες μεσολάβησαν το Κατάρ, η Αίγυπτος και οι ΗΠΑ.

Οι υπόλοιποι επτά αφέθηκαν ελεύθεροι τις ημέρες που ακολούθησαν.

Όλοι εισήχθησαν σε ισραηλινά νοσοκομεία για ανάρρωση προτού επαναπατριστούν, ανέφεραν ταϊλανδοί αξιωματούχοι.

Άλλοι έξι ταϊλανδοί όμηροι απελευθερώθηκαν προχθές Τρίτη και χθες Τετάρτη, ωστόσο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών ανέφερε πως προς το παρόν θα παραμείνουν σε νοσοκομείο στο Ισραήλ και θα επαναπατριστούν αργότερα.

Στον πόλεμο έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 15.000 άνθρωποι στη Γάζα, στην πλειονότητά τους άμαχοι, ανάμεσά τους πάνω από 6.000 παιδιά, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς.

Τριάντα εννέα υπήκοοι Ταϊλάνδης σκοτώθηκαν και άλλοι 19 τραυματίστηκαν στον πόλεμο και το βασίλειο ανακοίνωσε πρόσφατα πως απομάκρυνε εσπευσμένα πάνω από 8.500 υπηκόους του που βρίσκονταν στο Ισραήλ.

Η συμφωνία τέθηκε σε εφαρμογή την Παρασκευή και τυπικά η ισχύς της εκπνέει στις 07:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας). Βρίσκονται σε εξέλιξη εντατικές διαπραγματεύσεις με τη μεσολάβηση του εμιράτου του Κατάρ και υποστήριξη από την Αίγυπτο και τις ΗΠΑ για την παράτασή της.

ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP
Ντόχα, Qatar
ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP
Ιερουσαλήμ-Ισραήλ
ΑΠΕ-ΜΠΕ-dpa
Τελ Αβίβ, Israel
ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP
Μπανγκόκ, Thailand

Σκοτώστε τον πατέρα μου αν δεν αφήσουν όλους τους ομήρους, λέει ο γιος του φυλακισμένου ιδρυτή της Χαμάς – Πρώην αρχιτρομοκράτης και κατάσκοπος του Ισραήλ [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: