Συντρίμμια κατέπεσαν σε πολυκατοικία δήλωσε ο δήμαρχος του Κιέβου: Αεροπορική επιδρομή της Ρωσίας πάει στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας, ο Ζελένσκι στην Ουάσιγκτον




Οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας εξαπέλυσαν κατά τη διάρκεια της νύχτας νέα αεροπορική επιδρομή στο Κίεβο και συντρίμμια οπλικών συστημάτων τους τα οποία καταρρίφθηκαν κατέπεσαν σε αρκετές συνοικίες, προκαλώντας ζημιές σε τουλάχιστον μια πολυκατοικία, ανακοίνωσε σήμερα ο Βιτάλι Κλίτσκο, ο δήμαρχος της πρωτεύουσας της Ουκρανίας.

Ο κ. Κλίτσκο διευκρίνισε μέσω Telegram ότι οι υπηρεσίες αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων αναπτύχθηκαν στη συνοικία Χολοσίβσκι, στο νοτιοδυτικό τμήμα του Κιέβου, όπου τμήμα πυραύλου κατέπεσε στην οροφή πολυκατοικίας, καθώς και σε άλλες γειτονιές της πόλης.

ΕΞΑΛΛΟΥ: Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν προσκάλεσε τον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε μια συνάντηση την ερχόμενη Τρίτη 12 Δεκεμβρίου στον Λευκό Οίκο για να συζητήσουν τη συνεχιζόμενη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τη «ζωτική σημασία» της συνεχιζόμενης υποστήριξης των ΗΠΑ στις αμυντικές προσπάθειες της Ουκρανίας.

Σε ανακοίνωσή του, ο Λευκός Οίκος ανέφερε ότι οι δυο ηγέτες θα συζητήσουν τις «επείγουσες ανάγκες» της Ουκρανίας που αντιμετωπίζει η Ουκρανία. Η συνάντηση έρχεται καθώς ο Λευκός Οίκος προσπαθεί να καταλήξει σε μια συμφωνία με το αμερικανικό Κογκρέσο για τη παροχή περαιτέρω στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία και το Ισραήλ.

Το γραφείο του Ζελένσκι τόνισε ότι ο Ουκρανός πρόεδρος θα φτάσει αύριο Δευτέρα στην Ουάσινγκτον και ότι θα συναντήσει τον Μπάιντεν κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης εργασίας που θα περιλαμβάνει «μια σειρά συναντήσεων και συζητήσεων».

  • Στέλνει δυο ναρκοθηρευτικά πλοία στην Ουκρανία η Βρετανία

Το Ηνωμένο Βασίλειο θα παραδώσει στην Ουκρανία δυο ναρκοθηρευτικά πλοία για να βοηθήσει το Κίεβο να διεξαγάγει επιχειρήσεις ναρκαλιείας, να εξουδετερώσει νάρκες που έχουν ποντιστεί από το ρωσικό πολεμικό ναυτικό ώστε να μπορέσουν να ξαναρχίσουν ουκρανικές εξαγωγές διά θαλάσσης, ανακοίνωσε σήμερα η βρετανική κυβέρνηση.

Τα σκάφη αυτά —μήκους 52 μέτρων, κατασκευασμένα από υαλόνημα, κλάσης Sandown, σύμφωνα με το Λονδίνο— θα δώσουν στην Ουκρανία «δυνατότητες ζωτικής σημασίας οι οποίες θα συμβάλλουν να σωθούν ζωές στη θάλασσα και να ανοίξουν κρίσιμες οδοί εξαγωγών», εξήγησε ο υπουργός Άμυνας της Βρετανίας Γκραντ Σαψ, σύμφωνα με δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησαν οι υπηρεσίες του.

Οι ουκρανικές εξαγωγές έχουν μειωθεί πολύ αφότου ξέσπασε ο πόλεμος τον Φεβρουάριο του 2022, με τη Μαύρη Θάλασσα να έχει μετατραπεί σε πεδίο μάχης ανάμεσα στις δυνάμεις της Μόσχας και του Κιέβου.

Η παράδοση των δυο ναρκοθηρευτικών πλοίων συμπίπτει με την ανακοίνωση σήμερα από τον Γκραντ Σαψ και τον νορβηγό ομόλογό του Μπγερν Άριλντ Γκραμ πως δημιουργείται συνασπισμός για την αύξηση των ναυτικών δυνατοτήτων της Ουκρανίας («Maritime Capability Coalition»).

Πρόκειται για «νέα προσπάθεια» της Βρετανίας, της Νορβηγίας και άλλων συμμάχων προκειμένου «να ενισχύσουμε τα ναυτικά μέσα της Ουκρανίας μακροπρόθεσμα», σημείωσε ο βρετανός υπουργός Άμυνας.

Σκοπός είναι το Κίεβο να μπορέσει «να υπερασπιστεί τα χωρικά του ύδατα» και «να ενισχύσει την ασφάλεια στη Μαύρη Θάλασσα», πρόσθεσε.

Αυτός ο νέος «συνασπισμός» αποφασίστηκε να σχηματιστεί κατά τις πιο πρόσφατες συνεδριάσεις της ομάδας επαφής για την υπεράσπιση της Ουκρανίας, στην οποία συμμετέχουν κάπου πενήντα χώρες, υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.

Αφότου εισέβαλε ο ρωσικός στρατός στην ουκρανική επικράτεια, τον Φεβρουάριο του 2022, το Ηνωμένο Βασίλειο έχει χορηγήσει στις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας στρατιωτική βοήθεια αξίας 4,6 δισεκατομμυρίων λιρών (5,3 δισεκ. ευρώ).

Ο Γκραντ Σαψ αναμένεται να αναφερθεί αργότερα σήμερα σε αυτήν και σε ευρύτερες πρωτοβουλίες του Λονδίνου με σκοπό την στρατιωτική υποστήριξη του Κιέβου.

ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters
Κίεβο, Ukraine
ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters-AFP
Ουάσινγκτον, United States
ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP
Λονδίνο, United Kingdom

Περίφραξη του χώρου και βυθομέτρηση από τις δυνάμεις του τουρκικού Αττίλα: Πρόσω ολοταχώς από την Τουρκία, για ναυτική βάση στο κατεχόμενο Μπογάζι

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: