Ένα γράμμα στη Γερμανίδα υπουργό Εξωτερικών: Ανναλένα, καλά έκανες και συναντήθηκες με την αντιπολίτευση της Τουρκίας

German Foreign Minister Annalena Baerbock (C) walks towards for her meeting with Greek Foreign Minister Dendias (not pictured) in Athens, Greece, 29 July 2022. EPA, YANNIS KOLESIDIS




Ο Can Dündar, ο οποίος αρθρογραφεί στην εφημερίδα Zeit στην εβδομαδιαία στήλη «Η Τουρκία μου» σχολιάζει τη δήλωση της Υπουργού Εξωτερικών Ανναλένα Μπέρμποκ πριν αναχωρήσει για το ταξίδι της ότι η Τουρκία είναι «απαραίτητος» εταίρος.

Γράφει ότι κατά την πάροδο του χρόνου η Τουρκία το έχει ερμηνεύσει αυτό ως εξάρτηση της Δύσης από εκείνη, ενώ η στρατηγική της σημασία έχει θέσει στο περιθώριο το ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο δημοσιογράφος, απευθυνόμενος προς την Annalena Baerbock, υπογραμμίζει ότι εδώ και χρόνια γίνεται προσπάθεια να πεισθεί η Γερμανία ότι η Τουρκία δεν είναι μόνο ο Ταγίπ Ερντογάν (Erdogan), αλλά και μια «άλλη Τουρκία», μια μεγάλη πλειοψηφία φιλελεύθερων, δημοκρατικών ανθρώπων που τάσσονται υπέρ του κοσμικού κράτους και υπέρ της Ευρώπης και προς αυτούς θα πρέπει η Γερμανία να δείξει αλληλεγγύη.

Παρόλα αυτά στις περισσότερες επισκέψεις που πραγματοποιούνται στην Τουρκία, αυτή η «άλλη Τουρκία» αγνοείται και, αντ’ αυτού, γίνονται παραχωρήσεις προς τους «δολοφόνους της δημοκρατίας».

Η Υπουργός Baerbock επισκέφθηκε τώρα τη χώρα σε μια περίοδο κατά την οποία επίκεινται εκλογές και ο Erdogan προσπαθεί να παρατείνει την παραμονή του στην εξουσία, από τη μία πλευρά δρώντας ως διαμεσολαβητής στη Μαύρη Θάλασσα και από την άλλη προκαλώντας εντάσεις με τις γειτονικές χώρες ή εντός του ΝΑΤΟ, αγνοώντας τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και καταπιέζοντας τη δικαιοσύνη, τα ΜΜΕ, το κοινοβούλιο και την κοινωνία των πολιτών.

Ο αρθρογράφος προειδοποίησε την Υπουργό Εξωτερικών ότι στο ταξίδι της θα έρθει αντιμέτωπη με μεθόδους που σε περίοδο κρίσης έχουν στόχο να αποσπάσουν νέες παραχωρήσεις.

Τονίζει ότι ενόψει των εκλογών του 2023 η Τουρκία μπορεί να αποτελέσει πρότυπο ως χώρα που κατορθώνει με τη λαϊκή βούληση να ανατρέψει μια τέτοια κυβέρνηση και να φέρει στην εξουσία δημοκρατικές δυνάμεις, γεννώντας αισιοδοξία και ελπίδα σε όλους όσοι μάχονται στον κόσμο κατά καταπιεστικών καθεστώτων.

Τίτλος: «Ένα γράμμα στη Γερμανίδα Υπουργό Εξωτερικών»
Υπότιτλος: «Είναι σημαντικό ότι η Γερμανίδα Υπουργός Εξωτερικών συνομιλεί στην Τουρκία και με την αντιπολίτευση. Για τον επιπλέον λόγο ότι πρέπει να βρισκόμαστε στη σωστή πλευρά όταν υπερασπιζόμαστε τη δημοκρατία»

ΠΗΓΗ: Can Dündar, εφημερίδα Zeit 

“Να κρατήσουμε ενωμένο το μαγαζί”: Ανάλυση για το ταξίδι της Ανναλένας στην Ελλάδα και την Τουρκία… Μία δύσκολη αποστολή

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: