“Να κρατήσουμε ενωμένο το μαγαζί”: Ανάλυση για το ταξίδι της Ανναλένας στην Ελλάδα και την Τουρκία… Μία δύσκολη αποστολή

YANNIS KOLESIDIS




Ο συντάκτης εξωτερικών θεμάτων, Daniel-DylanBöhmer, συνοψίζει στη σημερινή έντυπη έκδοση της εφημερίδας Welt τα βασικότερα σημεία της επίσκεψης της Υπουργού, Ανναλένα Μπέρμποκ (Annalena Baerock), στην Αθήνα.

Ξεκίνησε από τη Δομή του Σχιστού, όπου ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, δήλωσε στους δημοσιογράφους που συνόδευαν την Υπουργό, ότι η Ελλάδα φέτος περιμένει 160.000 μετανάστες, εκ των οποίων η Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.0, με τη συμφωνία που επετεύχθη για την ανακατανομή των αιτούντων άσυλο, θα υποδεχθεί μόλις 8.000.

Είπε ότι αυτός ο μηχανισμός ανακατανομής δεν είναι δίκαιος. Πρόσθεσε, δε, ότι η Τουρκία μπορεί να κάνει περισσότερα και ότι δεν μπορούμε να παραβλέψουμε το γεγονός ότι τα πλοιάρια ξεκινούν από την Τουρκία με 200-300 μετανάστες.

Ο δημοσιογράφος επισημαίνει δηλώσεις τη καςBaerbock μετά την επίσκεψή της στη Frontex, τόσο για την κοινή ευρωπαϊκή ευθύνη σε ό,τι αφορά την προστασία των συνόρων και τη διαχείριση της μετανάστευσης, όσο και για την υποχρέωση σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε.

Τονίζει στη συνέχεια ότι το ταξίδι της Υπουργού είναι δύσκολο και για τον επιπλέον λόγο ότι κλιμακώνεται η ένταση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Υπάρχουν λόγοι να προσπαθήσει η Υπουργός να μεσολαβήσει μεταξύ των δύο χωρών, σχολιάζει ο δημοσιογράφος, δεδομένου ότι η Τουρκία εξακολουθεί να είναι απαραίτητος εταίρος τόσο λόγω του πολέμου στην Ουκρανία όσο και για τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ.

Δεν είναι ώρα για μεγάλες λύσεις, αλλά για να εργαστεί κανείς πάνω στις λεπτομέρειες, ώστε να διατηρηθεί η συνοχή της Δύσης, σημειώνει ο συντάκτης του άρθρου και σχολιάζει ότι για αυτό πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη το μήνυμα της καςBaerbock ότι πρέπει να ακούμε προσεκτικά ο ένας τον άλλο, που υπό τις τρέχουσες συνθήκες δεν είναι απλώς μια διπλωματική διατύπωση.

Ο δημοσιογράφος επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι κατά τις κοινές δηλώσεις με τον Υπουργό, κ. Δένδια, η Γερμανίδα ομόλογός του εξέφρασε την στήριξή της στην Ελλάδα σε ό,τι αφορά τη διένεξη για τα νησιά στο Αιγαίο.

Συμπληρώνει όμως ότι σε άλλα σημεία οι δηλώσεις Baerbock δεν ήταν πολύ ικανοποιητικές για την ελληνική πλευρά, όπως στο ζήτημα των υποβρυχίων, για το οποίο επεσήμανε ότι πρέπει και αυτή τη διαφωνία να επιλύσουμε από κοινού ως εταίροι του ΝΑΤΟ, ενώ ανέφερε ότι τα drones με τα οποία προμηθεύει η Τουρκία την Ουκρανία είναι μια σημαντική συνεισφορά.

Τίτλος: «Να κρατήσουμε ενωμένο το μαγαζί»
Υπότιτλος: «Η Υπουργός Εξωτερικών Baerbock ταξιδεύει σε Ελλάδα και Τουρκία με δύσκολη αποστολή»

Ο Ερντογάν εξελίσσεται σε πρόβλημα για τους Πρασίνους της Γερμανίας: Ποιο είναι το αδύναμο σημείο της ευρωπαϊκής άμυνας;

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: