Μπόρις Τζόνσον: Το «λαδωμένο γουρουνάκι» που δεν είχε ποτέ καλές σχέσεις με την αλήθεια

File photo: Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον via EPA, NEIL HALL




Ο Μπόρις Τζόνσον καθ’ όλη την διάρκεια της καριέρας του κατάφερε να ελιχθεί ανάμεσα σε αποτυχίες και σκάνδαλα που θα είχαν «καταπιεί» άλλους, λιγότερο δημοφιλείς πολιτικούς.

Όμως, η τύχη ενός ανθρώπου που κάποτε τον παρομοίαζαν με ένα «λαδωμένο γουρουνάκι» για την ικανότητά του να ξεφεύγει από τις διαμάχες, τελικά εξαντλήθηκε μετά από σειρά παραιτήσεων υπουργών και στελεχών της κυβέρνησής του.

Κάποιοι έκαναν παραλληλισμούς μεταξύ του τρόπου διακυβέρνησής του και της χαοτικής ιδιωτικής του ζωής με τρεις γάμους, τουλάχιστον επτά παιδιά και φήμες για πλήθος υποθέσεων.

Στο φημισμένο Eton college, οι δάσκαλοί του θυμούνται ακόμη την αίσθηση που έδινε ότι έπρεπε να αντιμετωπίζεται ως «εξαίρεση».

Η…κακή το σχέση με την αλήθεια σφυρηλατήθηκε στην Οξφόρδη, όπου ήταν πρόεδρος της Ένωσης της Οξφόρδης, μιας κοινωνικής ομάδας συζητήσεων που στηρίζεται στη ρητορική και στην αναπαράσταση  των ψυχρών, σκληρών γεγονότων.

Αμέσως μετά την Οξφόρδη, παντρεύτηκε την πρώτη του σύζυγο – τη συμφοιτήτριά του Αλέγρα Μόστιν-Όουεν – παρά τους ενδοιασμούς της μητέρας της.

“Μα πάνω απ’ όλα δεν μου άρεσε ο χαρακτήρας του. Για εκείνον η αλήθεια δεν υπάρχει”, δήλωσε αρκετά χρόνια αργότερα η Όουεν.

Από εκεί υιοθέτησε τον συντηρητικό ευρωσκεπτικισμό της δεκαετίας του 1990 και πίστεψε στους «ευρω- μύθους» που ήθελαν την Ε.Ε. να απειλεί την βρετανική κυριαρχία.

Κατά την διάρκεια της δημοσιογραφικής του καριέρας, έγινε γνωστός για τις προκλητικές απόψεις που εξέφραζε για τις ανύπαντρες μητέρες, την ομοφυλοφιλία αλλά και την βρετανική αποικιοκρατία.

Από το 2008 έως το 2016 υπηρέτησε δύο θητείες ως δήμαρχος του Λονδίνου, προβάλλοντας τον εαυτό του ως φιλελεύθερο φιλοευρωπαϊστή, μια στάση την οποία εγκατέλειψε αμέσως μόλις προέκυψε το δημοψήφισμα για το Brexit.

Ο πρώην αρχισυντάκτης του στην Telegraph, Max Hastings, το περιέγραψε ως κυνικό – αλλά όχι αναμενόμενο.

«Ο Τζόνσονδεν ενδιαφέρεται μόνο για τη φήμη και την ικανοποίησή του», είχε δηλώσει ο Hastings και πρόσθεσε: «Ήταν το ίδιο ηθικά χρεοκοπημένος όπως όταν τον επέλεξε το Συντηρητικό Κόμμα, τόσο σκοτεινός στη συμπεριφορά του όσο και στη διαχείριση της ζωής του».

ΠΗΓΗ: news.com.au

Τον «ξεφλούδισαν» και τον εξευτέλισαν: Όλο το χρονικό της ατιμωτικής αποπομπής του Μπόρις Τζόνσον

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: