Από εμπόδιο σε εμπόδιο ο δρόμος των Σκοπίων προς την Ε.Ε.: Η Βουλγαρία επιβάλλει περαιτέρω προϋποθέσεις και όρους

Bulgarian President Rumen Radev addresses a press conference during the second and last day of the NATO Summit at the IFEMA Convention Center, in Madrid, Spain. EPA, JUAN CARLOS HIDALGO




Ρεπορτάζ του Michael Martens στην Frankfurter Allgemeine Zeitung, το οποίο αναρτήθηκε και στην ιστοσελίδα της εφημερίδας και αναφέρεται στο γεγονός ότι ανοίγει ο δρόμος για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων για τη “Βόρεια Μακεδονία” και την Αλβανία, καθώς το κοινοβούλιο των Σκοπίων ενέκρινε το Σάββατο μια γαλλική «συμβιβαστική πρόταση» που θα αναβάλει προς το παρόν μια σύγκρουση με την Βουλγαρία.

Ωστόσο ο συντάκτης επισημαίνει ότι είναι αβέβαιο το πόσο μακριά θα φτάσει η “Βόρεια Μακεδονία” σε αυτό το μονοπάτι, καθώς η Βουλγαρία επιβάλλει περαιτέρω προϋποθέσεις, ορισμένες από τις οποίες δεν μπορούν να εκπληρωθούν και έτσι οι διαπραγματεύσεις θα μπορούσαν σύντομα να καταλήξουν σε αδιέξοδο.

Η κύρια εστίαση είναι στην ιστορία και την ταυτότητα των Σλάβων “Μακεδόνων”.

Ενδεικτική είναι η δήλωση της von der Leyen σε ομιλία της στο κοινοβούλιο των Σκοπίων την περασμένη Πέμπτη, σύμφωνα με την οποία, «διμερή ζητήματα, όπως η ερμηνεία της ιστορίας, δεν αποτελούν προϋπόθεση για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις».

Με αυτή τη δήλωση περιέγραψε τη δική της θέση και τη θέση της Επιτροπής της ΕΕ – αλλά είναι αμφίβολο αν αυτή είναι και της Βουλγαρίας.

Ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας Rumen Radev, ο πιο δημοφιλής πολιτικός της χώρας, είναι απίθανο να συμφωνήσει ότι τα ιστορικά ζητήματα δεν πρέπει να παίζουν ρόλο στην ενταξιακή διαδικασία της “Βόρειας Μακεδονίας”.

Ο Radev, ο οποίος εκπροσωπεί επίσης τη χώρα του στις συνόδους κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.), έχει συχνά ξεκαθαρίσει ότι η Βουλγαρία θα σταθεί στα αιτήματά της ανεξάρτητα από την κυβέρνηση. Αυτά αφορούν, μεταξύ άλλων, μια συνταγματική τροποποίηση στην οποία η “Βόρεια Μακεδονία” πρέπει να ορίζει την ύπαρξη βουλγαρικής μειονότητας ως συστατικό στοιχείο στο προοίμιο.

O συντάκτης εν κατακλείδι επισημαίνει ότι η εξέλιξη αποτελεί καλό νέο για την Αλβανία, η οποία, ως παράπλευρο θύμα της «ιστορικής διαμάχης» μεταξύ Βουλγαρίας και Σκοπίων, δεν είχε καταφέρει ως τώρα να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με την ΕΕ.

Ο Έντι Ράμα (Edi Rama) σχολίασε ότι δεν υπάρχει πλέον κανένα εμπόδιο στις διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Αλβανίας στην ΕΕ και πως «η παράλογη ομηρεία της Αλβανίας τελείωσε».

Αλλά αυτό, όπως παρατηρεί ο συντάκτης,  δε σημαίνει πολλά για την ένταξη της χώρας του στην ΕΕ, αφού και το Μαυροβούνιο διαπραγματεύεται εδώ και μια δεκαετία χωρίς να πλησιάζει καν την ημερομηνία ένταξης.

ΠΗΓΗ: Frankfurter Allgemeine Zeitung, Von Hürde zu Hürde auf dem Weg in die EU

Να δοθεί σημασία στις απειλές της Τουρκίας, λέει η FAZ: Ο Ταγίπ Ερντογάν διεκδικεί πραγματικά τα ελληνικά νησιά

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: