“Σείεται” η κυπριακή αστυνομία: Η αποκάλυψη του “Πολίτη” για σχέση αξιωματικού με βαρυποινίτη

Η διευθύντρια Φυλακών της Κύπρου, Άννα Αριστοτέλους. Φωτογραφία Πολίτης




Ο αξιωματικός της κυπριακής Αστυνομίας, ο οποίος έχει καταγγελθεί για τις σχέσεις του με βαρυποινίτη, με στόχο να πληγεί το κύρος της διευθύντριας Φυλακών Άννας Αριστοτέλους, αναμένεται να τεθεί τη Δευτέρα σε διαθεσιμότητα, γράφει στον Πολίτη ο Μανώλης Καλατζής.

Η απομάκρυνσή του από την Αστυνομία, μέχρι να ολοκληρωθεί η έρευνα εναντίον του θεωρείται σίγουρη, αλλά θα πρέπει να προηγηθεί η επίσημη καταγγελία στον γενικό εισαγγελέα, ο οποίος θα διορίσει ανεξάρτητους ποινικούς ανακριτές.

Χθες η διευθύντρια των Φυλακών ενημέρωσε για τα στοιχεία που κατέχει τον υπουργό Δικαιοσύνης Στέφη Δράκου, η οποία στη συνέχεια συναντήθηκε με τον αρχηγό Αστυνομίας Στέλιο Παπαθεοδώρου.

  • Ήθελε «να τα βρουν»

Ο ανώτερος αξιωματικός φαίνεται πως είχε ενημερωθεί ότι η Άννα Αριστοτέλους είχε στα χέρια της στοιχεία εναντίον του και προσπάθησε να διευθετήσει συνάντηση με τη διευθύντρια των Φυλακών.

Όπως πληροφορούμαστε, αρχικώς έγινε προσπάθεια μέσω τρίτων ώστε να συναντηθούν, αλλά η κ. Αριστοτέλους ήταν αρνητική σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Την περασμένη εβδομάδα, ο αξιωματικός απέστειλε υπηρεσιακώς επιστολή στην Άννα Αριστοτέλους, ζητώντας συνάντηση για να συζητήσουν «θέματα που άπτονται του δημοσίου συμφέροντος».

Και πάλι η διευθύντρια των Φυλακών δεν ανταποκρίθηκε, καθώς είχε ενημερώσει τους δικηγόρους της, Τζο Τριανταφυλλίδη και Πάμπο Ιωαννίδη, για τα στοιχεία που κατείχε, με οδηγίες να υποβληθεί επίσημη καταγγελία στον γενικό εισαγγελέα.

  • Έπεσαν απ’ τα σύννεφα

Το χθεσινό πρωτοσέλιδο του «Π» προκάλεσε σοκ στην Αστυνομία, καθώς η ηγεσία δεν είχε γνώση της υπόθεσης.

Η κ. Αριστοτέλους, για προφανείς λόγους, θεώρησε πως έπρεπε να ενημερωθεί πρώτα ο γενικός εισαγγελέας, αφού η Αστυνομία θα βρισκόταν σε δύσκολη θέση να χειριστεί μια υπόθεση που αφορά υψηλόβαθμο αξιωματικό.

Για την υπόθεση ενημερώθηκε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας από την υπουργό Δικαιοσύνης, δίνοντας οδηγίες να ακολουθηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες, χωρίς καμία παρέκκλιση.

  • Χείμαρρος η Άννα

Χθες μετά τη δημοσιοποίηση της υπόθεσης, η διευθύντρια των Φυλακών έκανε δηλώσεις σε όλα τα ΜΜΕ, επιβεβαιώνοντας πλήρως το δημοσίευμα του «Π», κάνοντας λόγο για υπόθεση εκτεταμένης διαφθοράς. Παρά το ότι δεν δημοσιοποίησε το όνομα του ανώτερου αξιωματικού, μίλησε για άτομο που εμφανιζόταν στα κανάλια και μιλούσε για την πάταξη της διαφθοράς, ενώ ο ίδιος ενεργούσε με τρόπο που υποδηλοί διαφθορά.

Η διευθύντρια των Φυλακών δεν έκρυψε την οργή της για την προσπάθεια κάποιων να παρέμβουν στην προσωπική της ζωή κατά παράβαση κάθε δικαιώματος. Για να μην μένουν σκιές, ξεκαθάρισε πως το βίντεο που αναζητούσε ο αξιωματικός, μέσω του βαρυποινίτη, δεν υπάρχει, αλλά αυτό δεν έχει σημασία, καθώς σημασία έχει η πρόθεση παραβίασης των δικαιωμάτων της.

  • Θέμα ασφάλειας

Η Άννα Αριστοτέλους, όπως έγραψε ο «Π», έθεσε θέμα για την προσωπική της ασφάλεια, καθώς θεωρεί ότι δεν μπορεί να ασκήσει ελεύθερα τα καθήκοντά της για όσο χρόνο ο αξιωματικός παραμένει στη θέση του και ασκεί εξουσία.

Ως εκ τούτου, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να ζητήσει απαλλαγή από τα καθήκοντά της εάν ο αξιωματικός δεν τεθεί σε διαθεσιμότητα. Από την πλευρά της, η υπουργός Δικαιοσύνης Στέφη Δράκου έδωσε οδηγίες στον αρχηγό Αστυνομίας να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλεια της κ. Αριστοτέλους, σε συνεννόηση μαζί της.

  • Οι «ελεεινοί»

Μόλις έγινε γνωστή η καταγγελία της διευθύντριας των Φυλακών, το προσωπικό των Φυλακών εξέφρασε τη στήριξη του προς την κ. Αριστοτέλους, ζητώντας έρευνα σε βάθος.

Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει ο «Π», σε ένα από τα μηνύματα του αξιωματικού προς τον βαρυποινίτη γίνεται αναφορά στο προσωπικό των Φυλακών όπου οι εργαζόμενοι χαρακτηρίζονται «ελεεινοί». Στην ανακοίνωση του κλαδικού συμβουλίου του προσωπικού του Τμήματος Φυλακών της ΠΑΣΥΔΥ, αναφέρεται:

«Δεν θα επιστρέψουμε σε προηγούμενες παρωχημένες εποχές! Ο κλάδος στηρίζει και συστρατεύεται με τη διευθύντριά του και απαιτεί την πλήρη διερεύνηση των καταγγελιών. Σήμερα είναι η διευθύντρια. Αύριο ίσως εμείς! Αυτό δεν θα το επιτρέψουμε! Θα επανέλθουμε ανάλογα με τις εξελίξεις».

  • Όλοι… ή σχεδόν όλοι

Κόμματα, υποψήφιοι Πρόεδροι και μεμονωμένες προσωπικότητες εξέφρασαν με ανακοινώσεις και δηλώσεις τους τη στήριξή τους στη Διευθύντρια των Φυλακών, ζητώντας να προχωρήσει άμεσα και χωρίς χρονοτριβή έρευνα για τις καταγγελίες.

Ανακοινώσεις εξέδωσαν ο Δημοκρατικός Συναγερμός, το Δημοκρατικό Κόμμα, το Κίνημα Οικολόγων, η ΔΗΠΑ και το ΕΛΑΜ. Επίσης, με γραπτές δηλώσεις τοποθετήθηκαν οι υποψήφιοι Πρόεδροι, Μάριος Ηλιάδης και Γιώργος Κολοκασίδης.

  • Ασυγχώρητη η επιτυχία

Η Άννα Αριστοτέλους, αρκετές φορές έγινε στόχος κριτικής, όχι πάντα καλοπροαίρετης. Οι μέθοδοι που εφάρμοσε στις Φυλακές ανέτρεψαν την εικόνα του κολαστηρίου στο οποίο οι κατάδικοι έφταναν μέχρι και την αυτοκτονία λόγω των άθλιων συνθηκών κράτησης που είχε επιβάλει παλαιότερη διεύθυνση.

Το έργο της κ. Αριστοτέλους εκτιμήθηκε από όλους, ενώ οι κυπριακές Κεντρικές Φυλακές έγιναν πρότυπο για τα σωφρονιστικά ιδρύματα άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Το επιτυχημένο μοντέλο που εφαρμόστηκε, αποτυπώνεται στη δραστική μείωση της υποτροπής κρατουμένων που αποφυλακίζονται και επανεντάσσονται ομαλά στην ελεύθερη κοινωνία.

Χριστοδουλίδης και Μαυρογιάννης εισήλθαν δυνατά στον προεκλογικό αγώνα: Παιδεία και περιβάλλον (Βίντεο)

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: